Achile Van Gierdegom (27) is mede-eigenaar van het West-Vlaamse FoodTech bedrijf QualityGuard, dat een autocontrole-app rond voedselveiligheid bouwde. Zijn eerste ondernemerservaring deed hij op tijdens zijn studies Business Management & Entrepreneurship toen hij voor zijn eindwerk samen met Maxim Pysson de job-app JobFiXers lanceerde, later overgenomen door wijlen Philip Cracco (ex-AccentJobs). In 2016 stapte hij in het bedrijf van zijn vader, QualityGuard, op dat moment nog een jonge start-up maar intussen uitgegroeid tot marktleider in de Benelux.

Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap?

Mijn doorzettingsvermogen. Dat komt vaak van pas, want ondernemen is zelden een walk in the park. Toen ik nog kind was, zei mijn vader op bepaalde moeilijke momenten in mijn leven altijd: ‘this is where we seperate the boys from the men’. In een stressvolle situatie of bij een complex vraagstuk dat moet opgelost worden, denk ik daar vaak aan terug.”


Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

Dat je zonder een goed team nergens bent. Het zijn je teamleden waarop je moet kunnen bouwen, je moet kunnen rekenen mensen die vol overgave mee aan je onderneming willen werken.”

“Eerlijk is eerlijk, zonder ons fantastische team zouden we vandaag veel minder ver hebben gestaan. Het doet me dan ook vaak plezier als ik zie dat een bepaald probleem kordaat wordt aangepakt of wanneer collega’s zich bereid tonen om voor een klant de extra mile te gaan.”


Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

“Dat we na jaren hard werken en de juiste technologische en strategische keuzes voldoende voorsprong hebben kunnen nemen op onze grootste concurrent. Het feit dat we diezelfde concurrent afgelopen maand ook nog eens konden overnemen, was de ultieme bekroning van jarenlange inspanningen.”

“De overname zorgt ervoor dat we absolute marktleider worden in onze branche met meer dan 4.000 klanten in de Benelux. Het is ook een mooie boost voor onze Nederlandse tak. In september 2022 hebben we daar onze activiteiten opgestart, en sindsdien konden we er al een mooie portefeuille van 400 klanten opbouwen.”


Waarvoor mogen ze jou ’s nachts altijd wakker maken?

“Voor een uitgebreide barbecue met vrienden. Behalve een spontane padelmatch ben ik niet echt de man van veel hobby’s.”

“Maar ik kan er dus enorm van genieten om met vrienden te barbecueën, een goed glas te drinken en tot een gat in de nacht te zeveren. Na een avond vol droge moppen en leuke verhalen is de batterij weer helemaal opgeladen.”


Wat is de grootste fout die je ooit maakte?

Dat ik destijds geen bitcoins gekocht heb toen ze nog op 100 euro stonden (lacht).”

“Een torenhoog cliché, maar fouten maken is belangrijk, zolang je er maar uit leert. Het allermoeilijkste vind ik om de kleine problemen of fouten die gebeuren voldoende kenbaar te maken in de ganse organisatie, zodat deze zich in de toekomst niet meer voordoen.”