Vanessa Vermaut-Ronquetti

Samen met haar man Nic Vermaut runt Vanessa Vermaut-Ronquetti WELL Communications, een strategisch communicatiebureau voor kmo’s die duurzaam willen investeren in hun marketing en communicatie. Daarnaast is ze, via haar zaak Zelfmeesterschap, bezig met bewustzijn, persoonlijke groei en verbindend leiderschap. Ze is ervan overtuigd dat ons leiderschap gestuurd wordt door ons bewustzijn en lichaam. Hoe beter we hierop afgestemd zijn, hoe beter we op de werkvloer staan. Ze maakte hierover ook een podcast, met eerlijke, open en vaak kwetsbare getuigenissen.

Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap?

In het ondernemerschap ga ik voor authenticiteit. Zowel bij onze klanten, collega’s als ons netwerk wil ik een veilige setting creëren. WELL is een customer intimate bedrijf, wat inhoudt dat we werkelijk alles willen weten: het begin, de passie, de obstakels … We graven diep om authenticiteit boven te halen en zo een uniek verhaal te maken dat als een rode draad doorheen de communicatie loopt. Als ik erin slaag die veilige setting te creëren, komen magische zaken naar boven. Zo wil ik het ook in relatie met collega’s. Al te vaak is ons echter aangeleerd om onze gevoelens niet te uiten. Het is mijn missie om te oefenen in eerlijke communicatie zonder de veiligheid teniet te doen.

Wat waardeer je het meest aan je vrienden?

Ik heb unieke vrienden die, net als ik, investeren in hun persoonlijke groei. Dus voel ik me dankbaar om samen met hen te groeien als mens, partner, vriend ...We houden elkaar wakker en durven elkaar spiegelen. Dat vraagt moed, maar net die moed zorgt ervoor dat we bij elkaar terecht kunnen voor heel kwetsbare en intieme zaken. Bovendien heeft elk wel zijn stokpaardje, waardoor we elkaar inspireren en verrijken met nieuwe inzichten en andere standpunten!

Het doet me spontaan denken aan een Netflix-aflevering van The Light we Carry. Daarin vertelt Michelle Obama dat ook zij wel eens ruzie heeft met haar man. Grappig hoe ze vertelt: Zie je die mooie foto van ons beiden? Dan was ik eigenlijk enorm boos op hem. Heerlijk eerlijk! Ze vertelt ook dat er naast haar man real friends aan haar figuurlijke keukentafel zitten, waar échte en soms rauwe gesprekken gevoerd worden. We mogen namelijk niet vergeten dat naast onze partner vrienden cruciaal zijn.

Wat is je favoriete bezigheid?

Ik heb een motor die moeilijk te stoppen valt en bovendien hou ik ervan om steeds bij te leren. Zo volgde ik een vierjarige opleiding waarin lichaamsgerichte therapie werd onderwezen. Wat aanvankelijk aanvoelde als een compleet andere wereld, is ondertussen samengevallen met mijn rol bij WELL. Ik zie immers heel wat gedragspatronen bij ondernemers of teamleiders die hen beperken om bepaalde doelstellingen te bereiken.

Omdat ik daarnaast een creatieve geest ben, organiseer ik met ondernemers intuïtief schilderen. In deze workshop nodig ik de ondernemers uit om uit het hoofd te gaan en vooral te voelen. Dit doe ik aan de hand van ademwerk of beweging. Voor velen ligt dit al buiten de comfortzone en is de controle loslaten een uitdaging. Eenmaal voor het schilderdoek worden ook heel wat denkpatronen duidelijk. Onlangs kwam een gemeentebestuur met zijn burgemeester mee naar deze workshop. Prachtig om te zien hoe weerstand bij enkelingen omgebogen werd naar verbinding en zeer open en kwetsbare communicatie.

Wie zijn je helden in het dagelijkse leven?

Ik zou het niet zozeer helden noemen, maar eerder inspiratoren. Dagelijks hebben we ondernemers in onze sofa die het beste van zichzelf geven. Ze steken hun nek uit en nemen risico’s. Daar heb ik respect voor! Ondernemers zijn voor mij mensen die zaken in handen nemen en verandering willen brengen voor zichzelf en de wereld. Ze durven stappen zetten, begeesteren mensen, hebben een visie en spreken hun waarheid. Ondernemers zijn voor mij mensen die open staan voor overweldigende avonturen en zich durven smijten. Heel vaak vraagt dit ook offers maken.

Wat zou een goede oude dag voor jou zijn?

Een goeie ouwe dag wordt gekleurd door hoe we nu handelen. Ik vind het echter fantastisch om ouder te worden: het leven wordt er naar mijn aanvoelen steeds rijker door. Ik voel me ongelooflijk dankbaar dat ik mijn leven mag delen met mijn man Nic, dat ik twee coole pluskinderen heb en op een mooie plaats mag wonen. Mijn mémé wordt in februari 100 jaar en is nog steeds een brok positiviteit. Ik hoop dit ook te mogen zijn voor mijn gezin, familie, vrienden en netwerk. Al mijn teachers en inspiratoren zijn 70 jaar of ouder. They walk the talk en oefenen daar elke dag in. Het is mijn wens dit ook te kunnen doen tot die leeftijd.