Angélique Van Gils met dochters Jill (links) en Joy

De Antwerpse Angélique Van Gils groeide op in een modefamilie en stond veertien jaar geleden mee aan de wieg van het Belgische herenlabel Café Costume. In de herfst van 2020 richtte ze samen met haar twee dochters Joy (25) en jill (24) Pursuit Femmes op, dat kostuums op maat voor vrouwen maakt. “Zo’n maatpak geeft een vrouw extra zelfvertrouwen waardoor die haar talenten nog beter in de verf kan zetten. Op die manier wordt zij op haar beurt een rolmodel voor de volgende generatie vrouwen.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Ik zou liegen als ik zeg dat geld niet belangrijk is. Het geeft mij vrijheid, want je kan er veel mee doen. Anderzijds ben ik er ook wel achter gekomen dat als er geen ‘why’ is, geld niet het allerbelangrijkste is. Er zijn met andere woorden gradaties. In hoeverre ik mij door geld laat drijven, daarin heb ik doorheen de jaren wel mijn grenzen gesteld.

Wat was tot dusver je beste investering?

Mijn gezin, zijnde mijn man, mijn twee dochters en onze Engelse Bulldog Charlie. Ik geloof in succes over de hele breedte. Dus niet enkel het opstarten en uitbouwen van een bedrijf, maar ook een goede familie en gezonde relatie zijn essentieel om alles in balans te houden.”

En je slechtste investering? 

“Ik geloof niet in slechte investeringen. Ik ben een rasoptimist en zie in elke investering wel iets: als het geen geld is, dan wel een rijke ervaring, wat ook veel waard is. Wij hebben afgelopen jaar een pop-up gehad in Amsterdam. Leuk, dat gaan we doen,… maar dat heeft ons serieus veel geld gekost en kwam er uiteindelijk te snel waardoor we focus verloren op de bestaande shops. Daartegenover staat dat we daar op korte tijd super veel uit geleerd hebben, inzichten die we meenemen voor de volgende stappen die we met Pursuit Femmes gaan zetten.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Dat ik niet langer heb gestudeerd. Na mijn studies in Amsterdam ben ik meteen beginnen werken. Achteraf gezien had ik misschien eerst nog wel een aantal jaren naar het buitenland willen gaan.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Ik ben niet echt een piekeraar. Maar goed, als ondernemer stopt je brein niet met werken na 18 uur. Dat is een 7/7 activiteit, dat kan actief zijn maar evengoed passief. Ik kan ‘s nachts bijvoorbeeld wel ineens beginnen nadenken of piekeren, maar heb er bewust voor gekozen om dat niet meer toe te laten. Althans, dat probeer ik (lacht).”

Wat houdt je s nachts wakker?

“Afgelopen week was dat verschrikkelijk veel tandpijn. Ik wist niet dat dat zo’n een helse pijn kon veroorzaken. Los daarvan kunnen dat professionele muizenissen zijn, zeg maar de waan van de dag, al weet ik dat ik het in de nacht tocht nooit ga oplossen. Ik heb ooit tijdens een meditatiesessie geleerd dat ik die gedachte in een soort imaginaire bus kan parkeren om dan de deur tijdelijk dicht te trekken en dat werkt écht.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Ik hou echt van ondernemen, het zit in mijn bloed en doet me stralen. Fantastisch toch dat ik mijn passie kan volgen, dat ik vrij ben om zelf iets op te bouwen en van niets iets kan maken. Netwerken opzetten, ideeën bedenken en uitvoeren, teams opbouwen en daar weer veel van leren, zoals nu met de jongere generatie: heerlijk, love it! Ik leer er elke dag van, en hopelijk zij ook van mij. En als ik dan nu de Pursuit-Femmes klanten in onze winkel zie stralen met hun eigen ontworpen maatkostuum, ook dat geeft een onwaarschijnlijke energieboost.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Om Pursuit-Femmes  internationaal uit te bouwen tot het Belgisch Women Tailoring nummer één maatwerk van de wereld.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Nog steeds volop bezig aan de uitbouw van Pursuit, maar dan met een groter team dat internationaal opereert, zowel online als offline. En dat dankzij ons bedrijf de dam tot kostuums voor vrouwen eindelijk openbreekt en daarmee de mix tussen man en vrouw in balans komt.”

Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

“Goeie vraag, want het klopt wel dat als je onderneemt daar altijd wel bepaalde opofferingen mee gepaard gaan. In het verleden heb ik bijvoorbeeld mijn dochters weinig gezien: ik was niet de mama die met een kop thee klaarstond na school. Mijn allerliefste mama heeft dat wel gedaan en daar ben ik heel dankbaar voor. Gelukkig haal ik dit nu ruimschoots in door samen met mijn twee dochters te ondernemen.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

Ik sport heel graag: zoals elke zondagochtend 10 kilometer hardlopen met een vast groepje vrienden, bodypump voor spierkracht en sinds kort ben ik ook helemaal verknocht aan padel.  En niet te vergeten volg ik één avond in de week schilderles met een groep vriendinnen: tekenen, schilderen,.... Ongelofelijk hoe in die twee uur mijn hersenen helemaal ontspannen en het telkens weer aanvoelt alsof ik op een andere planeet ben beland.

Als ik alleen maar zou ondernemen en nooit ontspan, dan voed ik mijn bron niet en heb ik niet de volle energie om te ondernemen

“Ik maak daar bewust voldoende tijd voor, ook weer in functie van die goede balans. Als ik alleen maar zou ondernemen en nooit ontspan, dan voed ik mijn bron niet en heb ik niet de volle energie om te ondernemen. Golf is trouwens ook iets wat ik graag doe. Maar dat is een activiteit die nu weer op een lager pitje sta, juist omdat het iets meer tijd vraagt.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Laat je omringen door andere ondernemers die weten wat het is om veel risico te lopen. Het advies dat zij jou kunnen geven, is gebaseerd op eigen ervaring en dus van onschatbare waarde.”

Blijf dicht bij jezelf, blijf te allen tijde trouw aan je why! Gas geven in ondernemen is leuk, maar soms moet je even gas loslaten om niet uit de bocht te vliegen.”

“En dan nog een laatste heel belangrijke tip die ik aan iedereen meegeef als het over ondernemen gaat: never run out of cash!