Bart Van Elsacker, geboren en getogen in Westmalle en vader van twee kinderen, is al 14 jaar een gepassioneerd ondernemer. Net van de schoolbanken startte hij meteen een eigen bedrijf op: Ventipro, onlangs omgedoopt tot ComTIS (Complete Technical Installation & Services), is gespecialiseerd in plaatsing en onderhoud van ventilatiesystemen. Voor het reinigen van ventilatiesystemen heeft ComTIS een unieke werkwijze. Het bedrijf maakt sinds 2021 deel uit van bouwgroep Vanhout en wil verder groeien op zowel de residentiële markt als in het segment van kantoren, scholen, overheidsgebouwen en ziekenhuizen.

Als je niet jezelf mag kiezen, welke ondernemer zou je dan willen zijn? En waarom?

Dan denk ik aan Gert Verhulst, vooral omdat ik mezelf een beetje in hem kan herkennen. Hij is net als ik recht voor de raap en neemt geen blad voor de mond. Hij durft soms gewaagde uitspraken te doen, waarbij hij op een grappige manier zijn mening duidelijk maakt. Verhulst neemt zichzelf niet al te serieus en dat weet ik wel te appreciëren. Het is een echte ondernemer die in zijn loopbaan hard gewerkt heeft en daardoor staat waar hij vandaag staat. Met hem zou ik wel eens een pint willen gaan drinken.”


Wie zijn voor jou grote voorbeelden uit onze wereldgeschiedenis?

“Het is best moeilijk om één iemand als voorbeeld te nemen. Wat ik wel kan zeggen, is dat ik grote bewondering heb voor bepaalde talenten of acties van mensen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar wat sommige sporters allemaal bereiken, vind ik dat heel knap. Bijvoorbeeld Mathieu van der Poel, dat is iemand met veel talent en doorzettingsvermogen en daar kijk ik wel naar op.”


Wat haat/frustreert je het meest als ondernemer?

Ik kan me niet altijd vinden in het spel dat sommige concurrenten spelen. Het is voor elke ondernemer in onze sector belangrijk om projecten binnen te halen en daarvoor doe je je uiterste best om klanten te overtuigen. Maar het spel waarbij concurrenten het elkaar extra moeilijk maken door onder elkaars prijs te duiken, frustreert mij mateloos. Ik vind dat een zeer giftig spel en ik kan me er niet altijd in vinden. Ik vraag me af of het soms niet beter zou zijn als ondernemers binnen een sector betere prijsafspraken maken.”

Maar het spel waarbij concurrenten elkaar het extra moeilijk maken door onder elkaars prijs te gaan, frustreert mij mateloos

Welke hervorming bewonder je het meest?

“Specifiek in mijn sector is de invoering van Apro Air revolutionair.Wij zijn het enige ventilatiebedrijf in België met een licentie om dit poeder te gebruiken. Daarmee reinig je ventilatiesystemen zoveel beter dan met een borstel. Bedenk maar eens hoeveel schoner de lucht in bijvoorbeeld woonzorgcentra of scholen kan worden dankzij deze techniek.”

“De voorbije twee jaar werd constant gepraat over hoe belangrijk ventilatiesystemen zijn. Elke sector waar veel mensen bij elkaar komen, heeft er een geïnstalleerd. Maar over reiniging en onderhoud wordt niets gezegd. Dat er nu een simpel poeder bestaat dat ervoor kan zorgen dat ventilatiesystemen veel hygiënischer en veiliger werken, is zonder meer een verrijking voor de sector en voor de gezondheid van ons allemaal.”


Welk aangeboren talent had je graag willen hebben?

“Dat vind ik een moeilijke vraag, want ik ben blij met wat ik heb en wat ik kan. Ik sport wel ongelofelijk graag en heb misschien wel een beetje aanleg voor sommige sporten. Mocht ik geen ondernemer geweest zijn, was ik misschien nog iets meer met sport bezig geweest… Maar ik heb daar zeker geen spijt van, want ik kan me ook heel goed uitleven als ondernemer.”


Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

“Na mijn schooltijd ben ik onmiddellijk gaan ondernemen. Ik ben er best trots op dat ik uit het niets toch een mooi bedrijf uit de grond heb gestampt. Het is mijn persoonlijke realisatie en het blijft me boeien om het bedrijf nog groter en beter te maken. Dat we als enige ventilatiebedrijf in België een licentie voor het poeder Apro-Air hebben bemachtigd, is daarbij een extra mooie prestatie waar ik eveneens bijzonder fier op ben.”


In wie of wat heb je de laatste tijd geïnvesteerd?

Projectontwikkeling, vastgoed dus, blijft een interessante investering. Het geeft me ook enorm veel energie om een nieuw project uit de grond te stampen. Momenteel zijn we het project ‘Flemere’ aan het ontwikkelen. Hoewel mijn vennoot daar de meeste tijd in steekt, heb ik zelf ook heel veel interesse in deze business.”