Na ruim 22 jaar in de corporate wereld, van Benelux Marketeer tot Vice-President EMEA, koos Bart Verreydt (46) in 2021 voor een fulltime ondernemersavontuur: met zijn managementvennootschap BoostR begeleidt hij start-ups, scale-ups en familiebedrijven bij hun (internationale) schaalvergroting en duurzame groeiontwikkeling. Een jaar later stond hij als co-founder mee aan de wieg van healthcare start-up Bouncer, dat samen met én voor de zorgsector hulpmiddelen creëert en deze vervolgens commercialiseert in West-Europa. In de zomer van 2022 stapte Verreydt middels een management buy out mee in CrossInt, een internationaal opererende boutique firm in executive, board & direct search, recruitment outsourcing, executive interim-management en leadership advisory & consultancy.

Wat is de grootste fout die je tot dusver maakte?

“Ik heb verschillende fouten gemaakt, en dat is oké want telkens leerde ik daaruit en zo ga je vooruit. Als ik er eentje moet benoemen, dan is het dat ik netwerken te lang heb beschouwd als iets met een negatieve connotatie, als in iets nodig hebben van iemand. Daardoor heb ik de eerste tien jaar van mijn carrière niet veel op netwerken gefocust en dat heeft me allicht wat vertraagd in mijn ontwikkeling.”

Netwerken kan een uitstekende bron zijn van nieuwe perspectieven en ideeën die je kunnen helpen in jouw rol. Het uitwisselen van informatie over uitdagingen, ervaringen en doelen is een belangrijk voordeel van netwerken omdat het je nieuwe inzichten geeft, dingen waar je anders misschien niet aan had gedacht. Het uitbreiden van je contacten kan deuren openen naar nieuwe zakelijke kansen, carrièreperspectieven, persoonlijke groei of gewoon nieuwe kennis. ”

“Een aantal jaren geleden las ik de quote: ‘your network is your net worth’ en ik ben het er helemaal mee eens. Het feit dat ik veel nieuwe mensen en bedrijfsleiders leer kennen en een verbindende factor kan spelen tussen al deze partijen om elkaars activiteiten te versterken en de nodige synergieën voor elkaar te creëren, vind ik enorm verrijkend en zorgt ook grotendeels voor mijn werkgeluk en positieve energie!”

Blijkt dat veel van de ondernemers met wie ik de afgelopen jaren praatte het soms moeilijk hadden om hun project, zeg maar hun ‘baby’, te delen met anderen. De ervaring leert mij echter dat je niet alles zelf kan doen en je je best omringt met de juiste, complementaire mensen die jou aanvullen zodat 1 + 1 ook echt 3 is.”

Bouw een - internationaal of divers - netwerk uit waar je kan op terugvallen en dat ook als hefboom voor je verdere groei kan dienen. De verschillende perspectieven en meningen zullen zorgen voor constructieve, rijkere discussies die ongetwijfeld leiden tot nieuwe inzichten, betere beslissingen en vaak ook sneller en duurzamer succes!”


Wat vind je zelf jouw belangrijkste ondernemerseigenschap?

“Ik denk een mix van passie, drive, enthousiasme, doorzettingsvermogen en veerkracht. Als bedrijfsleider en als ondernemer ben ik regelmatig geconfronteerd met obstakels, uitdagingen of moeilijkheden. Het vermogen om dan vol te houden en door te zetten kan het verschil maken tussen opgeven en succesvol zijn. Het kunnen balanceren tussen visie en strategie enerzijds, en gedisciplineerde uitvoering en actie anderzijds vind ik persoonlijk heel leuk en belangrijk.”

Door de jaren heen heb ik geleerd dat je moet weten wanneer goed ‘goed genoeg’ is en dan moet je gewoon op buikgevoel durven springen of een berekend risico nemen

Eveneens belangrijk: het juiste evenwicht vinden tussen analyse en onderbouwing enerzijds en intuïtie en buikgevoel anderzijds. ‘GEMO’, vertelde een voormalige Amerikaanse collega me ooit: Good Enough, Move On. Door de jaren heen heb ik geleerd dat je moet weten wanneer goed ‘goed genoeg’ is en dan moet je gewoon op buikgevoel durven springen of een berekend risico nemen.”


In wie of wat heb je de laatste tijd geïnvesteerd?

Mijn sprong uit mijn gouden kooi zou je kunnen bestempelen als een investering in mezelf. Ik zie te veel mensen die vooral bezig zijn met het managen van hun carrière en niet zozeer hun bredere leven of gezondheid. Ook ik begon me hier bewust van te worden tijdens de laatste jaren van mijn internationale corporate carrière, en dus heb ik na rijp beraad gekozen voor mijn eigen geluk.”

“Ik verdien een pak minder, maar amuseer me des te meer. Daarnaast kan ik mijn doel om zinvol en betekenisvol te zijn en een stukje ‘legacy’ te kunnen achterlaten onder de vorm van iets teruggeven aan de maatschappij en mijn opgedane kennis en ervaring kunnen delen met andere mensen nu nog meer waarmaken.”


Wat is jouw idee van werkgeluk?

Persoonlijke ontwikkeling en de menselijke factor zijn twee heel belangrijke ingrediënten voor mijn werkgeluk. Ik ben een echt ‘mensenmens’, vandaar ook dat mijn voornaamste ondernemersactiviteiten zich afspelen in de ‘mensen business’. Bij Bouncer kan ik mijn steentje bijdragen door de zelfredzaamheid en waardigheid van patiënten en ouderen te verhogen met onze alledaagse inclusieve hulpmiddelen zonder stigma. De zorgsector helpen verbeteren en iets kunnen teruggeven aan de gemeenschap liggen me nauw aan het hart en geven me veel voldoening.”

“Net zoals mijn activiteiten bij CrossInternational. Je mag als bedrijf het beste product of technologie hebben, of het meest innovatieve patent, maar als je niet de juiste en gemotiveerde mensen hebt, sta je nergens. Waar mensen floreren, groeien succesvolle bedrijven, is onze filosofie. Het woord ‘headhunter’ neem ik niet graag in de mond omdat ik ervan overtuigd ben dat je talent niet kan vangen. Je kan talenten wel uitnodigen voor een doel waar ze zelf in geloven.

Daarom jagen wij ook niet op hoofden, maar inspireren we geesten. Daarom spreken we met kandidaten over hun ontwikkeling en loopbaan, niet over een job. Daaraan kunnen bijdragen en zoveel verschillende mensen met zoveel verschillende achtergronden helpen in hun ontwikkeling en de ontbrekende stukjes van de organisationele puzzel voor bedrijven van verschillende groottes in verschillende sectoren en landen, culturen vinden, vind ik enorm leerrijk en geeft me veel positieve energie!”


Wie of wat bezorgt jou een onweerstaanbare glimlach?

“Regelmatig krijgen we bij Bouncer mailtjes van verzorgers of familie van patiënten die onze hulpmiddelen gebruiken en ons willen bedanken voor het positieve effect en de glimlach die we vaak op het gezicht van die patiënten toveren. Het geeft enorm veel voldoening en een zeer warm gevoel om te lezen welke impact onze producten op mensen hun leven hebben. Daar doen we het tenslotte voor!”


Wat is jouw favoriete motto?

“Dan kies ik voor eentje van James Dean: ‘Dream as if you’ll live forever, live as if you’ll die today’. Dit motto moedigt een evenwichtige benadering van het leven aan en kan zowel privé als in de professionele sfeer zijn toepassing vinden. Langs de ene kant moet je groots durven dromen en hoge ambities hebben, langetermijndoelen stellen en een gevoel van grenzeloze mogelijkheden zonder beperkingen nastreven. Langs de andere kant spoort het aan om in het moment te leven, het beste uit elke dag te halen en te leven met een gevoel van urgentie en doelgerichtheid.”

“Dit motto moedigt mij alleszins aan om authentiek te leven, mijn passies en dromen na te jagen en prioriteit te geven aan de dingen die echt belangrijk voor me zijn, zodat ik een betekenisvol en bevredigend leven kan leiden.”


Wat is je favoriete bezigheid?

“Ik ben gepassioneerd door preventieve gezondheidszorg en heb een vrij holistische blik op de definitie van gezondheid en wellbeing. Ik ben een sterke believer van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Ik zie gezondheid als een optelsom van vier communicerende vaten: voeding, slaap, mentale ontspanning en beweging. Pas als die vier in balans zijn kan je je gezond en goed in je vel voelen.”

“Ik ben dus graag met alle aspecten van gezondheid bezig en lees hier veel over. Maar als ik één favoriete bezigheid moet noemen, dan kies ik voor mijn belangrijkste uitlaatklep en dat is lopen. Ik ben altijd voetballer geweest, maar na een blessure ontdekte ik een vijftiental jaar geleden de loopsport en heb ik ondertussen een aantal marathons gelopen. De afgelopen jaren heb ik de switch gemaakt naar ‘trailrunning’ omdat ik ontdekte dat lopen in de natuur voor mij een dubbel positief effect heeft! Tijdens het lopen kom ik helemaal tot ‘rust’ en kan ik mijn hoofd volledig leegmaken en komen spontaan de meest creatieve (business) ideeën naar boven … Ik kan het écht iedereen aanraden!”