In het najaar van 2017 stond Bjorn Vuylsteker als jonge twintiger samen met twee co-founders aan de wieg van WeGroup. Het Gentse InsurTech bedrijf ontwikkelde een online distributieplatform dat verzekeringsaanbieders helpt om op een digitale of hybride manier advies te verlenen en op te volgen en is intussen uitgegroeid tot een internationaal gelauwerde scale-up met 600 klanten, waar Vuylsteker de pet van Chief Product Officer draagt. “Dat we met WeGroup de shift in de sector vanop de eerste rij mochten meemaken, omdat we deze zelf mee in gang hebben gezet, geeft een fantastisch gevoel!”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Ik hecht an sich weinig belang aan het bezitten van geld. Waar ik zelf veel meer plezier uit haal, zijn allerhande ervaringen die weliswaar enkel mogelijk zijn dankzij de nodige financiële ondersteuning. Daarbij denk ik al snel aan een comfortabel en bourgondisch leven, een weekje weg met wat collega-ondernemers naar een zonnige streek, de mogelijkheid hebben om wat prille ideeën uit te werken en genot te halen uit een bepaalde financiële gemoedsrust. Want laat ons eerlijk zijn, ondernemerschap brengt al voldoende zorgen met zich mee!

Wat was tot dusver je beste investering?

“Tot nu toe was de beste investering om mij na de zomer van 2017 te verdiepen in Crypto. We hebben toen met een kleine groep een betrouwbaar nieuwskanaal voor Crypto opgezet, in een periode dat er veel wantrouwen was tegenover dergelijke alternatieve investeringen. Rijk ben ik er alsnog niet van geworden, maar hierdoor ontdekte ik een nieuwe wereld met heel veel potentieel en heb ik er een interessant netwerk aan over gehouden!”

En je slechtste investering?

“Wanneer kan je een investering als slecht beschouwen? Dat niet elke keuze altijd even overwogen en doordacht door soms een sprong in het ongewisse te maken, is zeker waar. Maar als ik geen financiële meerwaarde kan halen uit een bepaalde investering, zoek ik toch snel naar de verworven kennis en ervaringen, die toch ook niet te onderschatten zijn!”


Wat zijn zaken die jou uit je slaap houden?

“Als persoon ben ik best wel stressbestendig. Dat moet tot een bepaald niveau ook wel, want slaapkwaliteit is me veel te kostbaar en stressvolle periodes zijn er altijd in diverse vormen. Piekeren over allerhande zaken ligt dus niet in mijn natuur. Wat moet gebeuren, gebeurt. We kunnen er enkel lessen uit trekken en verder gaan om onze vooropgestelde doelstellingen alsnog te behalen.”

Wat moet gebeuren, gebeurt. We kunnen er enkel lessen uit trekken en verder gaan om onze vooropgestelde doelstellingen alsnog te behalen

Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Zoals alle ondernemers zijn er periodes van vallen en opstaan, al vind ik persoonlijk dat ik toch sterk ben gegroeid door zowel de successen als de tegenslagen die ik tot dusver kende.”

“Uiteindelijk ben ik in mijn twintiger jaren in het ondernemerschap gestapt, waarbij de afgelopen jaren een enorme leerschool bleken. Al die ervaringen hebben mij uiteindelijk gevormd tot de persoon die ik vandaag ben, zowel professioneel als privé. En op die persoon ben ik best trots!”

De afgelopen jaren waren een enorme leerschool. Al die ervaringen, zowel professioneel als privé, hebben mij gevormd tot de persoon die ik vandaag ben. En op die persoon ben ik best trots

Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het feit dat we een sector zoals verzekeringen konden benaderen die zo afkerig stond tegenover technologie en vooruitgang, die al decennialang zo goed als stil stond in termen van innovatie en dat we daar in slechts enkele jaren een enorme digitale transformatie in gang hebben gezet, geeft mij een fantastisch gevoel!”

Met WeGroup hebben we die shift vanop de eerste rij mogen meemaken, waarbij we verzekeringsmakelaars hielpen groeien door pen en papier in te ruilen voor een digitale manier van informatie inzamelen waarbij de gebruikservaring van hun klanten echt centraal komt te staan. Vandaag de dag staat die hybride manier van werken ook echt hoog op de agenda van heel wat spelers in de sector, mede door de ondersteuning van onze software.”

Daarnaast haal ik het meeste voldoening uit mensen die meestappen in ons verhaal te zien en laten groeien. Ik probeer mij heel menselijk en empatisch op te stellen zodat alle collega’s zich veilig voelen op de werkvloer, en alles bespreekbaar blijft. Een aanpak die uiteraard ook een keerzijde heeft, maar die neem ik er graag bij.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Problemen oplossen aan de hand van technologie en innovatie in markten die me nauw aan het hart liggen, dat zal altijd wel de ambitie blijven. Wat dat dan precies zal worden, of in welke vorm zich dat zal uiten, zal zich wel uitwijzen als de tijd daar rijp voor is.”

“Ik blijf alleszins open staan voor allerlei prikkels en kruisbestuiving, net als vele andere ondernemers. Recent zijn we een SaaS Product Manager community opgestart in Gent/Antwerpen om die kruisbestuiving te bevorderen en te leren van elkaars ervaringen en manier van aanpak.”


Welke opofferingen moet je privé doen om voltijds te kunnen ondernemen?

Ondernemen is niet alleen een passie maar vooral ook een levensstijl, waarbij er nooit voldoende tijd is - een dag telt maar 24 uur - en je finaal toch alles gedaan krijgt, no matter what. Mensen in mijn dichte omgeving hebben daar intussen ook begrip voor. Er zijn nu eenmaal drukkere periodes waarin de onderneming op de eerste plaats komt te staan.”

Tijdens de eerste lockdown heb ik het echter wat te ver laten komen, doordat ik mijn andere prioriteiten verwaarloosde. Sindsdien heb ik heel bewust de keuze gemaakt om mijn mentale gezondheid hoog op het prioriteitenlijstje te plaatsen en ook te houden, zonder excuses. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik sindsdien ook op professioneel vlak veel sterker in mijn schoenen sta.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies waar je graag tijd voor uittrekt?

Gelukkig liggen mijn andere passies naast ondernemen bij muziek en reizen. Deze zijn vaak te combineren in een remote work-setting, waarbij je overdag gefocust je mailbox doorneemt - al dan niet in het zonnetje - en ‘s avonds overschakelt naar een gin-tonic met een goed audiobook of inspirerende podcast.”

“Met de weekends erbij kan je dan iets meer tijd nemen om de omgeving te verkennen en van het nachtleven te genieten. Dat volstaat om mijn batterijen op te laden, wat maakt dat ik daarvoor geen twee of drie weken verlof hoef te nemen.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

In de afgelopen vijf jaren heb ik toch een hoop lessen getrokken uit fouten waarvan ik dacht dat ik ze zelf nooit zou maken. Zoals niet lopen voor je kunt gaan. Je wilt vanaf dag één altijd alles zo perfect mogelijk doen, maar tijd blijft een constante die onveranderbaar is. Focussen op wat echt van belang is, een product market fit zoeken en steeds opnieuw valideren en bijsturen is van cruciaal belang vooraleer je jouw onderneming verder gaat schalen.”

“Wees ook niet bang om tijdens dat proces verschillende dingen uit te proberen die op het eerste gezicht misschien wat gek lijken. Houd vooral ook niet te hard vast aan het originele idee indien de markt duidelijk maakt dat er nood is aan een alternatieve invulling. En boven alles, geef niet op wanneer een situatie even uitzichtloos lijkt, maar omring je met de juiste mensen die je actief kunnen ondersteunen om die ene grote droom terug realiteit te maken.”