Brent Luyckx (27) is co-founder & CEO van 4GOLD, een Antwerps healthtech bedrijf dat mensen helpt hun gezondheid en prestaties te optimaliseren op basis van DNA inzichten en wetenschappelijk gevalideerde sport- en gezondheidssupplementen. Als voormalig wielrenner is de jonge ondernemer nog steeds gepassioneerd door sport. “Het feit dat ik nu andere mensen kan helpen bij het nastreven van hun dromen geeft mij veel voldoening.”

Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

“Ik lijd zelf aan de ziekte van Crohn en eind 2017 had ik een operatie op leven en dood, waarbij de dokters vooraf niet konden zeggen of ik nog ging wakker worden. Uiteindelijk is alles goed gekomen, maar nadien werd mij verteld dat ik door het oog van de naald was gekropen. Het heeft mij doen inzien dat het leven zo voorbij kan zijn en dat je maar beter kan genieten van elk moment, zowel goed als slecht.”


Wat is jouw idee van (werk)geluk?

“Ik hou persoonlijk erg van het creëren van nieuwe dingen. Het idee om iets achter te laten wat groter is dan jezelf, vind ik zalig! Met 4GOLD helpen we zowel wereldkampioenen, competitieve sporters als mensen die hun gezondheid en/of prestaties willen optimaliseren. Het feit dat ik nu andere mensen kan helpen bij het nastreven van hun dromen geeft me veel voldoening.”


Als je niet jezelf mag kiezen, welke ondernemer zou je dan willen zijn? En waarom?

“Dan zou ik kiezen voor Ben Francis, de oprichter & CEO van Gymshark. Ik ben persoonlijk grote fan van het merk, maar het verhaal achter Gymshark is misschien nog indrukwekkender. Hij heeft het bedrijf opgericht op 19-jarige leeftijd en uitgebouwd tot een bedrijf van +300 miljoen omzet. Hoe Gymshark zijn marketing heeft aangepakt - zij waren één van de eerste merken met brand ambassadors op social media - was geniaal en leidde uiteindelijk tot een sterke wereldwijde community.”

Hoe Gymshark zijn marketing heeft aangepakt - zij waren één van de eerste merken met brand ambassadors op social media - was geniaal en leidde uiteindelijk tot een sterke wereldwijde community

Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap?

Get shit done. Ervoor zorgen dat we zaken gerealiseerd krijgen op een korte periode en met beperkte middelen.”


Welke kleine, alledaagse gebeurtenis kan jou blij maken?

“Sinds november ben ik voor de eerste keer papa geworden van een zoontje. Elke keer dat Léon glimlacht, is dat voor mij een momentje van puur geluk.”

“Verder hou ik ervan om mijn gedachten een aantal keer per week te verzetten door te gaan sporten, deze momenten zijn erg belangrijk voor mij en heb ik ook nodig om elke dag opnieuw zo productief mogelijk te zijn.”

“Op werkgebied kan ik blij worden van constante optimalisatie om dan na enkele maanden eens terug te kijken naar waar je uiteindelijk vandaan komt.”


Voor welke fout heb je de meeste tolerantie?

“Ik geloof erin dat mensen bij een start-up of scale-up de vrijheid moeten krijgen om fouten te maken, dit is goed voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor een snellere groei van het bedrijf. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat er wordt geleerd uit de fouten en dat deze zich niet gaan herhalen. Een bedrijf waar geen enkele ruimte is om uit fouten te leren, zal nooit echt snelheid kunnen maken.”