Bruggeling Casimir Morobé (24) richtte na zijn studies handelsingenieur Toqua op, een ambitieuze Gentse start-up die de performantie van schepen met behulp van machine learning helpt optimaliseren, waardoor rederijen flink kunnen besparen op hun brandstoffactuur. Toqua heeft alvast de wind in de zeilen en viel vorig jaar zelfs internationaal in de prijzen. “Ik beschouw het als een voorrecht om dit op mijn leeftijd al te mogen doen. Daar laat ik met plezier andere zaken voor vallen.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Geld is voor een start-up levensbelangrijk, maar voor mij persoonlijk eerder een middel dan een doel op zich.”

Wat was tot dusver je beste investering?

Lezen. Ik ben nog vrij jong, dus anderen hun avonturen van begin tot eind kunnen nalezen, is enorm leerzaam. Biografieën, zeker van ondernemers, vind ik mega interessant. Kunnen leren uit alle foute beslissingen van een Reed Hastings of Ben Horowitz vooraleer je zelf begint te ondernemen, is van onschatbare waarde.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Tot nu toe heb ik nog nergens spijt van, maar ik ben dan ook nog maar net begonnen.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Onderhuids wel. Ik ben altijd wel iets aan het overpeinzen, maar dat is helemaal niet erg. Zo ben ik gewoon. Het tast mijn humeur in elk geval niet aan.”

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“De jacuzzi van mijn buurman, no joke. Gek hoeveel lawaai zo’n ding kan maken.
Een serieuzer antwoord zou natuurlijk ‘werk’ zijn. Voor ik in slaap val, kom ik meestal nog een paar keer uit mijn bed om een idee neer te schrijven, een to-do toe te voegen of iets dergelijks. Maar ook dat is niet erg, dan komen vaak de beste ideeën.”


Wat is het leukste aan ondernemen?

Absolute vrijheid. Dat klinkt paradoxaal, aangezien je enorm veel moet werken en aan hoge verwachtingen moet voldoen, zeker van zodra je groeikapitaal ophaalt. Maar toch voel ik mij enorm vrij.”

Binnen die vrijheid vind ik een team uitbouwen het tofste van al. De juiste mensen vinden, samen groeien, samen falen, samen winnen, samen een bedrijfscultuur creëren. Echt zalig!”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Mijn stoutste droom is om de manier van zakendoen in de scheepvaart te hertekenen. De huidige methodes zijn zo achterhaald dat je het als buitenstaander soms niet kunt geloven. Het beste schip zou de beste prijs moeten krijgen, maar vandaag is dat eerder de beste onderhandelaar. Dat leidt ertoe dat performantie op de achtergrond belandt en veel bedrijven het technische en operationele onderwaarderen.”

Ik wil dat onze technologie de norm wordt om vertrouwen, accuraatheid en transparantie te creëren rond performantie in de scheepvaart

“Ik wil dat onze technologie de norm wordt om vertrouwen, accuraatheid en transparantie te creëren rond performantie in de scheepvaart. Dat zal ertoe leiden dat de meest efficiënte schepen ook de beste prijzen krijgen en grote vervuilers een competitief nadeel krijgen. Het financiële en het ecologische komen dan eindelijk op één lijn te liggen, wat een enorme impact zal hebben op emissies. Want dat is nog steeds het doel: de emissies in de scheepvaart significant doen afnemen.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Hopelijk nog steeds bij Toqua, maar dan een Toqua dat een leidende rol speelt in de decarbonisatie van de scheepvaart.”


Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

Je hebt uiteraard minder tijd voor andere zaken, maar ik zie dat niet als een opoffering. Integendeel, ik beschouw het als een absoluut voorrecht om op mijn leeftijd te mogen doen wat ik vandaag doe. Daar laat ik met plezier andere zaken voor vallen.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

Wanneer het past, speel ik graag voetbal, squash, padel en ga ik soms lopen. Vooral dat laatste kan heel veel deugd doen om mijn hoofd leeg te maken.”

Zeker als het eens minder gaat, is het belangrijk om naast je werk voldoende steun te hebben

“Daarnaast probeer ik in contact te blijven met zo veel mogelijk vrienden. Zeker als het eens minder gaat, is het belangrijk om naast je werk voldoende steun te hebben. Ik co-house ook met twee vrienden die ik daar ontzettend dankbaar voor ben.”

Trek je daar voldoende tijd voor uit?

Dat is misschien nog het moeilijkste van al: de balans vinden tussen genieten en presteren. Ik betrap me er vaak op te denken dat ik mij te veel amuseer, maar eigenlijk is dat een foute gedachte. Als je gelukkiger bent, ga je ook beter werk leveren, daar ben ik honderd procent zeker van.”

Als je gelukkiger bent, ga je ook beter werk leveren, daar ben ik honderd procent zeker van

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Mensen boven alles: nog belangrijker dan strategie, funding, ervaring, enzovoort, is dat je de juiste mensen aan boord hebt.”

Execution over ideation: een idee op zich is waardeloos, executie is alles. Dat heeft Pieterjan Bouten van Showpad ons tijdens een gastcollege komen vertellen toen ik nog aan de UGent studeerde en ben ik nooit vergeten. Zeker onder tech start-ups hebben veel mensen de neiging te denken dat een idee miljoenen waard is, maar een idee op zich heeft geen waarde. Tijdens het proces van een start-up gaat dat idee toch nog zoveel veranderen dat het enige dat echt belangrijk is bij aanvang, is dat je een probleem kiest dat opgelost moet worden.”

“Als ik dan zelf ook iets van advies mag geven aan mensen met start-up ambities, is het om een probleem te zoeken dat hen interesseert in een industrie die hen interesseert. De initiële oplossing is van minder belang. Zolang je de grote lijnen van het probleem en de industrie begrijpt, goed kunt luisteren en snel kunt schakelen, valt alles uiteindelijk wel in zijn plooi.”