(Photo by Thomas Nolf)

Charlotte Matthys, bio-ingenieur van opleiding, is de Gentse onderneemster achter NONA, een merk van premium alcoholvrije spirits die een smaakvol alternatief bieden voor de klassieke gin en Aperol Spritz. Na haar definitieve doorbraak op de Belgische markt valt nu ook de rest van de wereld voor de kruidige brouwels van NONA, zo bewijzen de verschillende internationale prijzen die Matthys en haar team in de wacht sleepte. “Aangezien ik me zo goed amuseer met NONA, voel ik niet echt de behoefte om per se veel andere hobby’s te hebben.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is niet zo belangrijk voor mij en al zeker geen drijfveer om te ondernemen. Anderzijds, als start-up founder moet je wel heel bewust omgaan met je financiën en zorgen dat er voldoende geld binnenstroomt om de groei te kunnen financieren en te blijven investeren in het bedrijf.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“De investering die ik drie jaar geleden deed om de eerste productie van NONA June te kunnen financieren, om flessen aan te kopen, labels te drukken, onze website te bouwen, en ga zo maar door.”

“Al kwam dat starkapitaal in eerste instantie niet van mezelf aangezien ik als afgestudeerde met 10 maand werkervaring maar net genoeg geld had voor mijn huishuur en om eten te betalen. Daarom heb ik dat allemaal via een winwinlening - die ondertussen afbetaald is - via mijn ouders kunnen financieren.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Na mijn studies als bio-ingenieur heb ik tien maanden gewerkt voor een IT scale-up waar ik een administratieve functie vervulde. Totaal niet in lijn met mijn studies, en dus volledig buiten mijn comfortzone. Na een drietal maanden voelde ik me niet meer zo comfortabel in die job en merkte ik dat er geen andere mogelijkheid voor me was binnen dat bedrijf.”

“Op dat moment had ik spijt kunnen hebben van die keuze, maar achteraf gezien ben ik enorm dankbaar dat ik daar gewerkt heb. Het heeft mij geholpen om alle administratieve taken die horen bij een bedrijf te kunnen ervaren.”

“In de daaropvolgende maanden heb ik beslist om ondernemer te worden en volledig voor NONA te gaan. Vooraleer ik mij ergens voor engageer, denk ik vooral ook goed na over de risico’s, zodanig dat ik weet waarvoor ik kies en ik achteraf geen spijt heb. Maar als iets dan toch blijkt tegen te vallen, zie ik dat eerder als een leerproces.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

Ik ben van nature wel iemand die veel nadenkt over allerlei dingen en dus ook vaak piekert. Vooral dan op professioneel vlak kan ik lang blijven nadenken over bepaalde topics en niet goed loslaten, maar dat toont dan ook de drive die ik heb. Door intussen al drie jaar het ondernemersparcours te bewandelen en veel meegemaakt te hebben - zoals mensen aannemen, mensen ontslaan, moeilijke onderhandelingen voeren met partners, ondernemen tijdens coronatijden - heb ik wel al beter geleerd om het piekeren ook op pauze te zetten.”

Vooral op professioneel vlak kan ik lang blijven nadenken over bepaalde topics en niet goed loslaten, maar dat toont ook de drive die ik heb

“Voor de groei van NONA en mezelf vind ik het belangrijk dat ik dit ook leer. Ik probeer er aandachtig op te letten om het piekeren te herkennen, toe te laten, maar ook te stoppen door even een andere activiteit te doen en zo de focus te verleggen. Gebeuren er negen succesvolle dingen op een dag en gaat één iets mis, dan zit je ’s avonds vaak nog aan dat ene te denken dat verkeerd is gelopen.”

“Ik denk hier bewust over na en zal mijn aandacht ‘s avonds nu meer richten op alles wat goed loopt, zodanig dat ik geen energie verlies maar eerder energie krijg om de ‘issues’ de dag nadien op te lossen. Ik heb veel slaap nodig - minstens 8 uur per nacht - en hecht ook veel belang aan een goede nachtrust, dus mijn slaap zal ik niet snel laten voor iets anders (lacht).”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Dat ik elke dag weer kan opstaan met veel goesting om erin te vliegen, dat ik kan samenwerken met mensen die dezelfde visie delen én dat ik het bedrijf zie groeien aan een tempo dat je zelf mee kan bepalen. Zelf je werkritme bepalen en de vrijheid om belangrijke keuzes te maken, geeft me zoveel voldoening dat het nooit echt als werken aanvoelt.”

Zelf je werkritme bepalen en de vrijheid om belangrijke keuzes te maken, geeft me zoveel voldoening dat het nooit echt als werken aanvoelt

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Ik droom ervan om een breder gamma aan producten te hebben, die allemaal passen bij NONA en mooi aansluiten bij mijn bewuste keuze om spirits op de markt te brengen die gezonder zijn dan het huidige aanbod en waarvan mensen kunnen genieten.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Twee à drie jaar geleden runde ik NONA nog helemaal alleen en had ik geen idee waar we vandaag zouden staan. Vandaag zijn we met een tienkoppig team en kan ik rekenen op zeer capabele mensen van wie ik zelf ook nog elke dag bijleer. Ik kan alleen maar hopen dat ons team binnen drie jaar sterk gegroeid is, dat NONA nog meer verkrijgbaar is en dan zien we wel waar ik tegen dan zelf sta.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Tot voor kort werkte ik heel vaak ’s avonds in de week en overdag in het weekend door. Voldoende tijd voor andere activiteiten maakte ik niet echt, maar dat is een bewuste keuze omdat ik volledig voor NONA wou gaan.

“Ik ben er trouwens van overtuigd dat iemand die een onderneming start niet echt een klassieke vijfdaagse werkweek heeft aangezien je moet zorgen dat alles goed loopt en je de eindverantwoordelijkheid hebt. In het weekend kan je dat niet zomaar even op pauze zetten.”

Trek je voldoende tijd uit voor andere hobby’s?

Ik ben zéér ambitieus en wil snelheid maken met NONA, waardoor je daar automatisch continu mee bezig bent. Zo kon ik niet altijd naar alle activiteiten mee met mijn vriend of vriendinnen en ga ik beduidend minder op stap dan vroeger. Soms vond ik dit jammer, maar ik zie het niet als een opoffering omdat ik elke dag met veel plezier aan de werkdag begin.”

“Nu ons team is gegroeid van 2 mensen vorig jaar naar 10 vandaag, heb ik meer ruimte om ook terug andere activiteiten te doen. Maar eerlijk gezegd voel ik niet echt de behoefte om veel andere hobby’s te hebben aangezien ik me zodanig goed amuseer met NONA.

Ik ben zéér ambitieus en wil snelheid maken met NONA, waardoor je daar automatisch continu mee bezig bent

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“De afgelopen jaren heb ik enorm veel bijgeleerd. De belangrijkste les is wel dat je op tijd moet beginnen met het juiste team samen te stellen, wat zeker niet evident is. Zelf heb ik daar even mee gewacht omdat ik niet wist hoe je mensen moet aannemen, waar je de juiste profielen vindt én omdat ik het belangrijk vond om alles zelf te doen.”

Nu besef ik dat ik daar verkeerd over dacht en dat het juist heel goed is voor NONA en mezelf om meer los te laten en te delegeren. Met de juiste mensen rondom jou kan je dit ook beter, leer je veel meer bij en bekom je resultaten die alleen nooit mogelijk zouden zijn.”