Contour Lab-founder Christina Hadinoto (© Nanted Photography)

Fashiontech entrepreneur Christina Hadinoto (39) is founder van Contour Lab, een Vlaamse start-up die digital body type shopping mogelijk maakt met behulp van artificiële intelligentie. De software helpt modemerken om hun (online) klanten beter te adviseren over welke kledingstukken het best passen bij hun lichaamsvorm waardoor mensen zich beter in hun vel gaan voelen. Naast het stimuleren van body positivity wil Hadinoto op die manier ook bijdragen aan een duurzamere modesector.

Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap?

De willingness to learn van andere ondernemers en experts. Het openstaan voor advies en - soms kritische - feedback van mensen die het al vóór jou gedaan hebben, doet je als ondernemer erg groeien, is mijn ervaring.”

In het begin van mijn corporate carrière had ik het soms moeilijk met kritiek omdat ik die nogal makkelijk heel persoonlijk nam. Maar al snel leerde ik dat het veel meer oplevert om dat in iets constructief om te zetten en daar vooral uit te leren. Belangrijk is dat advies op z’n minst te exploreren en toe te passen, ook al zijn het dingen die buiten je comfortzone vallen.”


Wat haat/frustreert je het meest als ondernemer?

Het kip en het ei-verhaal: als ondernemer word je zodanig vaak geconfronteerd met dat soort uitdagingen en daar kan je wel eens moedeloos van worden. Het is niet makkelijk om een product-market fit te vinden voor een innovatieve software binnen de modesector die toch redelijk conservatief is. Dan zou je wensen dat men meer openstaat voor het testen en uitproberen van dat soort innovaties. Je kan soms maar evolueren en groeien door eens een risico te nemen, dan zie je pas wat voor potentieel iets echt heeft en welke positieve impact dit kan genereren. Dan is een lokale risico-aversievere mindset daarbovenop zeker geen cadeau.”


In wie of wat heb je de laatste tijd geïnvesteerd?

“In mezelf, en daar ben ik heel blij om (lacht). Zelfontwikkeling is naar mijn bescheiden mening één van de belangrijkste dingen in het leven. Door helderheid op te zoeken rondom je persoonlijkheid en je waarden ga je steviger in je schoenen staan en meer geluk ervaren, ook als founder. Investeren in mezelf betekende in mijn geval ook mijn bedrijf doen groeien.”


Welke kleine, alledaagse gebeurtenis kan jou blij maken?

“Lekker eten! Ik hou enorm van lekker eten en drinken. Tijdens vakanties ga ik van de ene eetgelegenheid naar de andere en zijn alle andere activiteiten bijna bijkomstig.  Op de laatste citytrip met mijn man bijvoorbeeld aten we zelfs twee keer per avond in een ander restaurant om zoveel mogelijk van de lokale keuken te kunnen proeven. Dat is voor mij de definitie van genieten van het leven, de extra kilo’s krijg je er gratis bij (lacht)!”


Is er iemand die je leven heeft bepaald? In welke zin?

Mijn vader, die ik ondertussen al bijna negen jaar geleden verloren ben. Hij was voor mij écht een voorbeeld, zeker van hoe je als mens positieve impact kan creëren. Als arts heeft hij veel mensenlevens gered en altijd heel veel aan iedereen gegeven. Tot de dag van vandaag word ik daar soms nog op aangesproken. Zelfs door mensen die ik zelf niet ken maar die mij herkennen aan de achternaam.”

“Zijn geneeskundige talenten heb ik jammer genoeg niet geërfd, maar binnen mijn eigen skills en passie probeer ik zelf ook zoveel mogelijk impact te creëren, zoals mijn vader dat als geen ander kon.”