Christof Roggen is zaakvoerder van Document & Print Solutions, kortweg DPS. In volle coronacrisis borrelde het idee om andere Vlaamse ondernemers te interviewen die niet de bekendheid van een Marc Coucke of Wouter Torfs hebben en daarom veel minder of zelfs nooit in de media opduiken. En zo geschiedde. Zijn Belgische Ondernemers Podcast viel duidelijk niet in dovemansoren en wist zich al snel een plek te veroveren in de lijst van populaire Vlaamse podcasts. Ik zeg altijd dat ik een selfmade ondernemer ben. Ergens klopt dat wel, maar ik had het nooit gekund zonder alle mensen rondom mij.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Het is blijkbaar een taboe om dat uit te spreken, maar toch wel best belangrijk. Niet in die mate dat ik onderneem om steenrijk te worden, maar geld maakt het leven nu eenmaal makkelijker. Zonde dat ik er zo weinig van heb… Ik woonde al op jonge leeftijd samen en in het begin was het soms kiezen tussen welke factuur we wel en welke we niet zouden betalen. Dergelijke situaties wil ik liever niet meer meemaken.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Zonder enige twijfel: netwerken, op welke manier dan ook. Zonder een sterk netwerk rond je persoon en onderneming blijven vele deuren - vaak onterecht - hermetisch gesloten.”

“Anderzijds voelt het telkens geweldig om een relatie succesvol te connecteren met iemand anders uit mijn netwerk. Die samenwerkingen zijn vaak het sterkst en zorgen later sowieso voor een hoge gunfactor wanneer je zelf eens een vraag hebt.”

En je slechtste investering?

“Laat ons zeggen dat ik de cryptomunt XRP (ripple) een aantal jaren geleden op geen slechter moment had kunnen aankopen.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Van niets. Elke beslissing, goed of fout, heeft geleid tot waar ik vandaag sta. Daar ben ik niet per se ontevreden mee. Ik ben iemand die, in het verleden nog veel meer dan nu, vaak beslissingen neemt op emotie en buikgevoel. Dat is met de jaren wat rationeler geworden, maar hopelijk blijft mijn buikgevoel toch altijd meespelen.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Helaas. Over alles en niets. De aard van het beestje wellicht. Er zijn mensen die als een blok in slaap vallen van zodra hun hoofd een kussen raakt. Ik ben ongezond jaloers op die gelukzakken.”

Wat houdt je 's nachts wakker?

“Piekeren (lacht).”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“De vrijheid. Je beheert je eigen agenda en beslist over het algemeen zelf met welke projecten je vandaag eens zal bezig zijn. Vrijheid betekent echter niet ‘relaxen en verlof nemen’. Ik besteed heel veel uren aan en in mijn ondernemingen. Dat heet niet werken, net dankzij die vrijheid.”

Eigenlijk zorgt het ondernemerschap ervoor dat er geen dayjob en privé meer is. Alles staat in het teken van ondernemen. Nogmaals: niet werken, ondernemen. In je privé mensen leren kennen is evenzeer netwerken. Voor mij als ondernemer is er geen grens meer tussen privé en job. Het is allemaal even leuk en met hetzelfde einddoel: gelukkig zijn.

Ik besteed heel veel uren aan en in mijn ondernemingen. Dat heet niet werken, net dankzij die vrijheid.

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Een echte droom zou ik het niet noemen, eerder een stevige ambitie. Naast Document & Print Solutions en de Belgische Ondernemers Podcast, ben ik onlangs samen met mijn vrouw een nieuw project gestart: elliebillie is een webshop voor kwalitatief, duurzaam en educatief speelgoed. We zijn aardig gestart en verkopen eigenlijk al meer dan verhoopt.”
”De ambitie is om hier een rendabel project van te maken waarbij elliebillie een vaste waarde wordt in webshop speelgoedland. Er wordt al heel wat promotie gemaakt door onze klanten, dus ik zie dat stiekem wel goedkomen.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

Met mijn twee voeten stevig op de grond. En hopelijk met weer heel wat positieve ervaringen en kennis rijker.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Geen al te ingrijpende. Als ik om 17u30 thuis ben dan zit mijn werkdag er zeker nog niet op. Dan eten we met het gezin en van zodra de kleinsten slapen, gaat de laptop open en werk ik wat door. Dat gebeurt niet dagelijks, maar toch vaak. Ik zie dat niet echt als een opoffering, al probeer ik het weekend zoveel mogelijk vrij te houden voor vrienden en familie. Maar zoals gezegd lopen werk en privéleven vloeiend en harmonisch over in elkaar.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies/hobby’s?

“Geen spectaculaire zaken. Mijn gezin uiteraard. Lekker uiteten gaan met vrienden af en toe en voetbal- of basketbalwedstrijd meepikken.”

“Om de twee dagen sport ik in de ochtend. Hoofdzakelijk om mijn hoofd leeg te maken. Ik was begonnen met golfen, wat erg ontspannend is. Vooral voor de anderen dan, dankzij mijn gebrek aan talent (lacht).”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Zonder anderen ben je niets waard. Of het nu netwerkcontacten, familie, personeel of verre vrienden betreft, alleen lukt het niet. Ik zeg altijd dat ik een selfmade ondernemer ben. Ergens klopt dat, maar ik had het nooit gekund zonder alle mensen rondom mij, of dat nu dichtbij of veraf is. Eigenlijk zou ik hen daar dagelijks voor moeten bedanken. Dat lukt natuurlijk niet. Dus bij deze: dank u, allemaal.”