Elke De Vilder is founder en Managing Director van SUPERMACHINE, een creative agency uit Gent. Samen met haar team helpt De Vilder andere bedrijven en merken om het algoritme te verslaan met de juiste cocktail van technologie, strategie en creativiteit. “Voor mij is ondernemen vooral hard leven. Geen enkele dag is hetzelfde. Met veel diepe dalen maar ook hoge pieken. Ik hoop dit dan ook voor de rest van mijn carrière te mogen doen.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze. Maar het geeft wel comfort, vooral mentaal dan. In dat opzicht vind ik comfort een belangrijk onderdeel van mijn leven en dat van mn gezin.

Toen ik 15 jaar geleden startte als zelfstandige heb ik financieel moeilijke tijden gekend. Het is een periode geweest die mij de luxe van het mentale comfort van geld heeft doen inzien.”

“Of ik nu een designzetel heb of eentje van Ikea vind ik persoonlijk niet zo belangrijk. Dat ik mijn kinderen hun schoolreis kan betalen zonder verpinken wel.”

Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik had misschien beter eerst wat meer ervaring opgedaan. Na amper twee jaar te hebben gewerkt voor een Brussels agency, ben ik zelf een agency opgestart. Die koppigheid in je twintiger jaren is soms geweldig, maar ook soms gewoon heel dom.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Ik ben dus uit het niets gestart, wat me héél veel kopzorgen en slapeloze nachten heeft bezorgd. Bij elke tegenslag kan ik dan ook héél diep vallen. Dat duurt vaak niet lang, een dagje later zie ik er alweer de opportuniteiten van in.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Voor mij is ondernemen vooral hard leven. Geen enkele dag is hetzelfde. Met veel diepe dalen maar ook hoge pieken. Ik hoop dit dan ook voor de rest van mijn carrière te mogen doen.

En wie weet waar ik binnen enkele jaren sta. Dat is net het leuke eraan. Als ondernemer zie je kansen en zonder verpinken neem je die. Dat brengt je op plaatsen en in euforische momenten die je zelf nooit voor mogelijk achtte.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Ik heb naast SUPERMACHINE, mijn gezin, vrienden en familie geen andere passies of hobby’s waar ik tijd in stop. Is dat een opoffering? Geen idee. Ik word gelukkig van samen te zijn met mensen die ik graag zie en waarbij ik volop mezelf kan zijn. Welke activiteit we dan ook doen samen.”

Ik heb naast SUPERMACHINE, mijn gezin, vrienden en familie geen andere passies of hobby’s waar ik tijd in stop. Is dat een opoffering? Geen idee

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Dat is een moeilijke. Want ik leer elke dag bij. Maar als ik er één moet uitkiezen, dan is het wel om zo snel mogelijk te starten met een businesscoach. Iemand die als buitenstaander voor jou de dingen in perspectief kan zetten. Zonder mijn coach Petra zou ik gegarandeerd een ander soort manager zijn.”