Enzo Maenhaut (30) is de man achter Cyclo Studio, een boutique fitness-studio met 100% focus op cycling workouts in groep - indoor maar sinds corona vooral ook outdoor. De mosterd haalde de Oost-Vlaming in New York, de stad waar Maenhout na zijn opleiding Handelswetenschappen bijna anderhalf jaar woonde en werkte. In september 2019 opende de amateur-triatleet een eerste vestiging in Sint-Martens-Latem, nabij Gent. Na een geslaagde crowdfunding campagne breidt Cyclo Studio binnenkort uit naar Antwerpen.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld staat voor mij gelijk aan vrijheid en onafhankelijkheid. Maar geld is geen doel op zich, ik ben begonnen met ondernemen puur uit passie en omdat dit me elke dag weer gelukkig maakt.”

Ik droom wel van een leven zonder financiële druk. Zodat ik in alle vrijheid kan werken aan eigen projecten en meer tijd kan besteden aan vrienden, familie en hobby's zonder dat ik daarbij gebonden ben aan een bepaalde stad, land of werkgever.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Tijdens mijn hogere studies heb ik meer dan 50 businessboeken gelezen. Sommige van die boeken hebben mij 25 euro gekost, en gaven mij inzichten waar ik mijn hele leven lang van zal profiteren. Als je de return on investment op die 25 euro zou kunnen berekenen, dan ben ik er zeker van dat dit mijn beste investeringen ooit zullen zijn. Absolute aanraders zijn onder andere ‘Rich dad, Poor dad’, ‘Extreme ownership’ en ‘Atomic habits’.”

En je slechtste investering?

“Mijn slechtste aankoop ooit moet een action camera van 700 euro geweest zijn.
Speciaal gekocht voor een 7-daagse mountainbike wedstrijd waaraan ik deelnaam maar uiteindelijk heb ik die slechts enkele uren gebruikt.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Tot op vandaag heb ik professioneel gezien nergens spijt van. Als ondernemer beoordeel ik mezelf niet op het maken van een verkeerde keuze. Iedereen moet elke dag keuzes maken, soms draaien die goed uit, soms minder goed. Zelf probeer ik elke dag de juiste keuze te maken met de informatie die ik op dat moment voorhanden heb.
Draait mijn beslissing minder goed uit dan verwacht, dan probeer ik de schade te beperken, mijn strategie aan te passen waar nodig en vervolgens verder te gaan met de volgende beslissing.”

Het idee om mijn eigen keuzes niet continu te beoordelen, werkt erg bevrijdend. Het maakt dat ik heel snel kan beslissen en uitvoeren, wat cruciaal is voor een ondernemer

“Het idee om mijn eigen keuzes niet continu te beoordelen, werkt erg bevrijdend. Het zorgt ervoor dat ik met een hoge snelheid kan beslissen en uitvoeren, wat volgens mij cruciaal is voor een ondernemer.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Enkel als het gaat over zaken die een grote impact kunnen hebben op mij, zonder dat ik daar zelf controle over heb.  Maar eigenlijk pieker ik zeer weinig. Gelukkig ben ik een zeer goede slaper, vermoedelijk door het vele aantal uren dat ik sport per week.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Ik heb twee grote passies: namelijk ondernemen en sport. De grootste gelijkenis tussen beiden is dat ik een doel kan vooropstellen dat op het eerste zicht bijna onmogelijk lijkt. Zo’n doel zorgt voor mijn dagelijkse motivatie en als het dan ook effectief bereikt wordt, krijg je een endorfine boost die vermoedelijk ook wel een tikkeltje verslavend is.”

De grootste gelijkenis tussen mijn twee grote passies - ondernemen en sport -is dat ik een doel kan vooropstellen dat op het eerste zicht bijna onmogelijk lijkt

“Verder stoorde ik mij vroeger aan de trage processen van de bedrijfswereld. Voor bepaalde acties had je toestemming nodig van drie verschillende departementen en eenmaal alle toestemmingen binnen waren, was het momentum al lang verdwenen. Als ondernemer daarentegen kan ik altijd heel kort op de bal spelen.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Vandaag ligt de focus volledig op Cyclo Studio. Mijn droom is om van Cyclo Studio, het eerste boutique fitness brand van België te maken met indoor studios & outdoor locaties in alle grote en middelgrote steden.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Nog steeds aan het roer van Cyclo Studio, met de bedoeling om de uitgesproken ambities waar te maken.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Naar mijn gevoel leef ik heel efficiënt door weinig tijd te verspillen aan zaken zoals televisie kijken. Naast mijn professionele activiteiten spendeer ik nog steeds voldoende tijd aan familie, vrienden en sport. Doorgaans resulteert dat in een behoorlijk drukke agenda, maar zo heb ik het graag.”

Wat ik op dit moment wel mis, is twee weken zorgeloos op reis gaan zonder aan iets te moeten denken. Dat zit er in deze fase nog niet meteen in, vrees ik

“Ik heb niet het gevoel dat ik veel opofferingen maak in mijn dagdagelijkse leven.
Wat ik wel mis is op dit moment, is twee weken zorgeloos op reis gaan zonder dat ik aan iets moet denken. Dat zit er in deze fase nog niet meteen in, vrees ik.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies? En trek je daar voldoende tijd voor uit?

“Zoals gezegd, sport ik erg vaak: vooral duursporten zoals triatlon, trailrun,... Ik vind het fantastisch om samen met vrienden te trainen voor bijvoorbeeld een Ironman en daar dan samen een half jaar naar toe te leven.”

“Die voorbereiding vraagt wel wat tijd maar als de passie groot genoeg is, vind je altijd wel een trainingsmoment. Ik heb er geen probleem mee om tussen twee meetings door mijn loopschoenen aan te trekken voor een intervaltraining van pakweg 25 minuten. Gelukkig kan ik ook wat trainingsuren goed maken als ik zelf lessen aan het geven ben in Cyclo Studio.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“De belangrijkste les ondernemersles die ik tot nu toe geleerd heb, is dat alle clichés kloppen. Alles wat je al zo vaak gehoord hebt: omring je met de juiste mensen, cash is king, de 80/20 regel, de kracht van mond-aan-mond reclame: het is allemaal waar. Daarom dat het ook clichés zijn geworden. Daarom dat ik zeg: onderschat nooit een cliché!