Leuvenaar Jan Luts stond in de zomer van 2017 mee aan de wieg van Juumo, een digitaal platform voor een slim en gebruiksvriendelijk vastgoedbeheer. Begin 2020 stampte hij een tweede start-up uit de grond: Digital Leap is een full service collaborative agency waarvan hij vandaag nog steeds CEO is. “De vrijheid die je als ondernemer hebt en het enthousiasme waarmee ik elke dag ga werken, is gewoon de max!”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Ondanks dat ik absoluut niet onderneem met een financiële doelstelling in het achterhoofd durf ik toch wel te stellen dat geld wel degelijk belangrijk is.”

“Hoe je het draait of keert, geld is er altijd nodig voor uitbreidingen, nieuwe personeelsleden,…, maar evengoed voor mijn gemoedsrust. Het is nu eenmaal mijn taak ervoor te zorgen dat ik iedereen tijdig kan betalen.”

Wat was tot dusver je beste investering?

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat zelfstandige worden en een eigen bedrijf starten mijn beste investering is geweest tot nu toe. Je stopt daar toch telkens bloed zweet en tranen - en dus ook geld - in maar wat je ervoor terug krijgt, is zoals ze zeggen: a hell of a ride.”

Veel van mijn vrienden snapten niet waarom ik een goed betaalde job achterliet om mij te storten in een avontuur waarvan ik het begin wel kende maar totaal niet wist waar het mij zou brengen

“Veel van mijn vrienden snapten niet waarom ik mijn goed betaalde job achterliet om mij te storten in een avontuur waarvan ik het begin wel kende maar totaal niet wist waar het mij zou brengen. Zelfs nu dat laatste steeds duidelijker wordt, blijft het één van de dingen die vaak terugkomen tijdens gesprekken. Maar als ik kijk wat ik er allemaal heb kunnen uithalen, versus wat het mij gekost heeft, kan ik niet anders dan besluiten dat het mijn beste beslissing ooit is geweest.”

En je slechtste investering?

“Lastige vraag, want ik kan niet zo meteen op een slechte investering komen. Ongetwijfeld wel ergens iets op de beurs waar ik eens wat geld mee verloren heb, maar je leeft maar één keer zeker?”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Ik ben van mening dat je nooit spijt mag hebben van iets wat je beslist hebt om te doen. Dingen draaien niet altijd uit zoals je wil en dat is bijzonder jammer. Anderzijds, als we altijd de juiste beslissingen zouden maken of nergens eens een tegenslag hebben door een foute beslissing zou het leven ook maar saai zijn.”

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Ik heb doorheen de jaren eigenlijk maar één keer echt wakker gelegen van iets en dat was toen we bij onze eerste start-up tot het besef kwamen dat we onze naam niet geregistreerd hadden (lacht).”

“Onze applicatie had toen de naam Ownnr en een conculega uit Nederland was net opgestart en dreigde meteen met een rechtszaak. Ik ben op kantoor vertrokken die dag en heb die nacht verschrikkelijk lang wakker gelegen. We hebben dan gewoon beslist om met iets nieuw te komen en de negatieve situatie om te draaien. In ons geval hebben we dat vrij letterlijk genomen en gewoon ons logo letterlijk omgedraaid en van ownnr juumo gemaakt.”

“Los daarvan probeer ik nooit over iets te piekeren en zal ik tegenwoordig mijn slaap ook niet meer laten voor iets.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“De vrijheid die je als ondernemer hebt en het enthousiasme waarmee ik elke dag ga werken, is gewoon de max! Ik probeer onze werknemers ook altijd mee te krijgen in dat enthousiasme en hen eveneens de nodige vrijheid te geven. Als ik als ondernemer de luxe heb om te kiezen of ik al dan niet werk die dag, vind ik dat dat voor mijn werknemers ook zo moet aanvoelen. Gelukkig is het hier zo leuk dat ik bij wijze van spreken 8 dagen op 7 zou willen komen werken (lacht)!”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Bij de opstart van Digital Leap hebben we de ambitie uitgesproken om binnen de vijf jaar andere agencies mee te helpen wakkerschudden. Ik vind dat de traditionele agencies nog te vaak in hokjes denken en klanten zijn daar, jammer genoeg, vaak de dupe van.”

Als wij daar mee een switch in kunnen teweegbrengen, zal onze missie zeker en vast geslaagd zijn! We zijn ondertussen twee jaar bezig en zien toch al een enorme shift in mindset bij onze klanten. Ik kan dus stellen dat we op de goede weg zijn.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Ik denk dat ik er altijd wel in geslaagd ben om de work-lifebalans relatief goed in evenwicht te houden. Ik heb niet zo vaak tijd om andere dingen te doen, maar als ik dan bijvoorbeeld eens aanwezig ben op een barbecue met vrienden geniet ik daar des te harder van. Dan gaat de smartphone onherroepelijk uit en ben ik gedurende enkele uren uitsluitend beschikbaar voor mijn directe omgeving.”

Er zijn zeker ook altijd vaste momenten in de week waar ik me strikt aan houd. Zo ging ik, toen zij nog leefde, elke zondag langs bij mijn bomma in het rusthuis om samen met haar te ontbijten. Het zijn zo’n momenten die je telkens even tot rust brengen en de kracht geven om er weer een ganse week tegenaan te gaan. Die mogen dan ook nooit wijken voor je onderneming, daarvoor zijn ze te belangrijk!

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

“Zoals zoveel anderen zie ook ik het ondernemerschap als één van mijn grootste passies Ik ben daar gewoon zo graag mee bezig en het geeft me meer energie dan het opslorpt. Ik verwaarloos daardoor af en toe wel eens één van mijn andere favoriete bezigheden, namelijk bierbrouwen.”

“Zoals het cliché het wil, heb ik destijds met vrienden op café eens gezegd dat we dat toch ooit zelf eens moesten proberen. Twee weken later kreeg ik telefoon van een van hen: of ik het eigenlijk echt wel meende want hij stond bij Brouwland en had daar de ideale starterskit gevonden. Zelf heeft hij die hobby snel opgegeven maar bij mij is die echt blijven plakken. Jaarlijks probeer ik toch nog minstens twee tot drie keer een eigen biertje te brouwen.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Dat als je een idee hebt waar je blijft over nadenken je gewoon moet springen. Je kan op dat vlak enkel spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt, vind ik.”

“Het is natuurlijk niet zo simpel zoals ik het hier nu voorstel maar bij een goed idee moet je gewoon vooruit durven gaan tot die bal aan het rollen gaat… Ik heb destijds ook een duwtje nodig gehad van mijn vader en daar ben ik hem nog steeds enorm dankbaar voor!