(Photo by Catherine Vereecke)

Voormalig zakenadvocaat Jan Van Lancker is mede-eigenaar en CEO van projectontwikkelaar Uplace. Daarnaast is hij medevennoot en bezieler van Vinetiq, een wijnboutique gespecialiseerd in cool climate wijnen, en van het Belgische wijndomein Valke Vleug waar hij helemaal tot rust komt. “Ook van mijn grootste fouten en domste beslissingen heb ik geleerd. Al kan het serieus pijn doen, ik zie de zin in van vallen en opstaan.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is fijn om te hebben. Je kan er comfortabel mee leven. Maar je moet ook invulling geven aan dat leven. Anders is geld maar geld.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering was een handvol aandelen in de vastgoedontwikkelaar Eurinpro in 2004 dat nadien verkocht werd aan Goodman aan een zeer mooie meerwaarde.”

En je slechtste investering?

“De slechtste investeringen waren steeds in paarden. Die koop ik met mijn hart, niet met mijn verstand…”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik heb professioneel nergens spijt van. Ook van mijn grootste fouten en domste beslissingen heb ik geleerd. Al kan het serieus pijn doen, ik zie de zin in van vallen en opstaan.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Ik pieker niet. Wel kan ik zeer sterk betrokken worden in een dossier. Zeer gedreven en opgeslorpt door een project. Dat vraagt dan zeer veel energie. Ik leef mij volledig in. Je gedachten zijn dan zeer gefocust waardoor het misschien lijkt dat je piekert maar in werkelijkheid ben je hyper geconcentreerd en probeer je de beste weg naar het beoogde resultaat uit te stippelen.”

Wat houdt je ‘s nachts wakker? 

“Voor belangrijke transacties kan ik gerust mijn slaap laten.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Jezelf omringen met getalenteerde mensen en samen één doel nastreven. Er vol voor gaan. Ze zeggen vaak: het gaat om het proces. Dat klopt, maar ik ben ook een winnaar. Zonder resultaat is er niks aan.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Onder de brug van Vilvoorde en het goedkeurend oog van gans Vlaanderen het grootste circulaire vastgoedproject van het land bouwen. Alsook mijn wijnbedrijf Vinetiq samen met mijn twee vennoten verder uitbouwen tot een wereldspeler in cool climate wijnen. Twee héél relevante projecten waarbij duurzaamheid én kwaliteit voorop staan.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan? 

“Op de werf van Broeklin en op een wijngaard in Oregon.  Hell yeah!


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

Ondernemen vraagt tonnen energie en tijd. Aangezien beide begrensd zijn, is er minder beschikbaar voor je privéleven. Maar dat hoeft niet per se slecht te zijn.”

“Ik vergelijk ondernemen met duursport, zoals triatlon. Atleten besteden veel tijd aan hun sport maar halen er tegelijk bakken positiviteit en voldoening uit. Een ondernemer is net als een sporter veelal een blije en energieke mens.”

Ik ervaar echt dat voldoende sport mijn efficiëntie sterk verhoogt. Als de adrenaline op toerental is, kan je scherper denken

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

Sporten in het algemeen en paardrijden in het bijzonder. Trek ik daar voldoende tijd voor uit? Toch wel, al heb ik dat moeten leren. Ik voel me er alleszins niet meer schuldig over. Omdat ik echt ervaar dat voldoende sport mijn efficiëntie sterk verhoogt. Als de adrenaline op toerental is, kan je scherper denken.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Empathisch denken. Je werkelijk inleven in de rol van de andere en van daaruit je gedrag en communicatie bepalen.”