Groeistrateeg Jarno De Smet helpt ondernemers met het transformeren van hun bedrijf. Door hun strategie, marketing, sales, HR en cashflow onder de loep te nemen en - waar nodig - grondig aan te pakken. Ik pieker heel zelden omdat ik ervan overtuigd ben dat wanneer de nood het hoogst is, de redding steeds nabij is”, zegt de immer sympathieke Gentenaar.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Als kind hoorde ik steeds dat het verkeerd was om geld als drijfveer te hebben. Je moet iets doen waar je gelukkig van wordt. Zo maakte ik de veronderstelling dat geld niet gelukkig maakt. Dit zorgde er voor dat ik geld afstootte. Vandaag zie ik het gelukkig anders. Geld is een middel om mijn meer vrijheid te genieten. Hoe meer geld, hoe meer ik kan doen wat ik wil.”

“Naast vrijheid geeft geld mij ook gemoedsrust - en dus minder stress - en is het ook een objectieve barometer van hoe succesvol ik ben op zakelijk vlak. Hoewel dit allemaal heel relatief is.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering is zonder twijfel al het geld dat ik tot nu toe heb geïnvesteerd in opleidingen. Het heeft me gevormd tot de persoon die ik vandaag ben. Hoewel alle opleidingen bijlange niet altijd even goed waren, leer je toch elke keer iets bij.”

En je slechtste investering?

“Een fonds die de bank mij had aangesmeerd. Het was wel een trigger om mij te gaan verdiepen in beleggingen.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Spijt heb ik niet. Alle fouten die ik in het verleden maakte, hebben er voor gezorgd dat ik de nodige lessen heb geleerd. Ik pieker heel zelden omdat ik er van overtuigd ben dat wanneer de nood het hoogst is, de redding steeds nabij is.

“In alle situaties wanneer ik dacht van ‘oei, dit loopt hier verkeerd af’ heb ik altijd wel een oplossing bedacht die mij uiteindelijk beter of sterker heeft gemaakt. Dat vertrouwen zorgt er voor dat ik ’s nachts vredig slaap.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Als mens ben ik iemand die graag andere mensen helpt. Als ondernemer kan ik dit doen op grote schaal. Daar krijg ik bijzonder veel voldoening en levensvreugde van. Ik hou van ondernemen omdat het mij ook doet groeien. Ik word altijd maar beter zodat mijn ‘problemen’ kleiner worden.”

Het geeft mij ook de vrijheid om te creëren wat ik maar wil. Elk idee kan veranderen in werkelijkheid. Dat zorgt er voor dat ik elke dag met volle goesting begin.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Mijn ondernemersdroom is om zoveel mogelijk andere ondernemers te inspireren en te motiveren. Ik wil impact maken op iemands leven, zodat wanneer ze later aan mij denken ze mij zien als een keerpunt in hun leven. Binnen twee à drie jaar zie ik mezelf als een verbeterde versie dan dat ik vandaag ben. De ambitie is om tegen dan mijn bedrijf verder internationaal uit te bouwen.”

Ik wil impact maken op iemands leven, zodat als ze later aan mij denken, ze mij zien als een keerpunt in hun leven

Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Ik heb niet het gevoel dat ik dingen opoffer.  Mijn grote passies naast het ondernemen zijn paarden, cinema en reizen.”

Het is tijdens de momenten van ontspanning dat ik het creatiefst ben en dat de beste ideeën komen

“Vier dagen in de week tracht ik te stoppen met werken om 17 uur en elk weekend neem ik vrij. Voor mij is het zeer belangrijk dat er een goede balans is tussen ondernemen en ontspanning. Het is tijdens de momenten van ontspanning dat ik het creatiefst ben en dat de beste ideeën komen. Zo zie ik er op toe dat ik minimaal één keer per kwartaal een weekje weg ben. Tijdens de lockdowns kon dit niet, en daar heeft mijn creativiteit onder geleden. Tijd vrijmaken voor ontspanning is dus een must, ook voor mijn onderneming.”

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Ik had vroeger altijd de mindset dat alles gisteren al moest gebeurd zijn.  Alsof ik te traag ging, alsof ik te klein was, te weinig verdiende,... Daardoor trachtte ik heel wat zaken te forceren op korte termijn. Dit resulteerde in een verlies van tijd en geld. Ik geraakte er door bijzonder gefrustreerd en had een continu gevoel van falen. Hoewel iemand van buitenaf zou zeggen dat ik goed bezig was.”

Door de jaren heen heb ik geleerd om mezelf tijd te gunnen om te leren en te groeien. Als ik er klaar voor ben, dan komt het wel, weet ik nu. En vaak dan zonder veel moeite.”