Jorn Vanysacker (ex-CMO Intuo) richtte samen met Gilles Mattelin (co-founder Intuo), en Wouter Van Respaille in de zomer van 2020 Henchman op. Deze Gentse Legal Tech start-up ontwikkelde een Microsoft Word Add-in die advocaten helpt om sneller dan ooit contracten op te stellen door eerder geschreven clausules op te halen uit hun contractendatabase. Het jonge bedrijf bestaat nog maar een jaar maar haalde al 1 miljoen euro aan groeikapitaal op. “Ik heb onwaarschijnlijk veel geluk dat mijn vrienden ook mijn collega’s zijn.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Ik weet wat het is om géén geld te hebben - voornamelijk gedurende mijn Londens ondernemersverhaal, Rendeevoo. Keuzevrijheid is heel belangrijk voor mij. En geld is nu eenmaal een katalysator voor keuzevrijheid en ontzorging.”

Wat was tot dusver je beste investering?

Zelf een bedrijf starten of opties hebben in een groeiende onderneming zijn voor mij goede investeringen. Vooral de zingeving en groei die voortkomt uit ondernemen vind ik de beste return on investment. En bitcoin.”

“Met een tiental vrienden hebben we een beleggersclub, Tenex gedoopt, waarin we aan den lijve ondervonden hebben dat je je investering niet zomaar even vertienvoudigt - vandaar ook de naam van onze club - door hype aandelen te kopen.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Ik leef niet met spijt. Je leert enkel, of zou enkel moeten leren.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Vrienden omschrijven me als de grootste optimist, op het irritante af soms. Ik ga negatieve situaties vaak relativeren en alternatieven naast elkaar leggen. De situatie moet wel bijzonder slecht zijn opdat ik er mijn slaap voor laat.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Mensen. Intuo en Henchman waren nooit geworden wat ze vandaag zijn zonder de ruwe diamanten en supersterren waarmee ik het genoegen heb te mogen samenwerken en hen ook te zien groeien.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Het is mijn droom en dat van het hele Henchman team om tegen 2026 zomaar even 10.000 advocaten sneller te helpen draften met een product dat een onmiskenbare product-market fit en schaal geniet. Daarnaast krijg ik heel veel energie van collega-ondernemers te helpen schalen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Voor COVID-19 zaten Gilles en ik voor onze professionele activiteiten wekelijks in het buitenland en was het een pak moeilijker om werk en privé te combineren. Maar in volle coronacris, toen Henchman het levenslicht zag, is mijn work-life balance een pak gebalanceerder geworden.

“Ik sport meer en heb onwaarschijnlijk veel geluk dat mijn vrienden ook mijn collega’s zijn. In januari gaan we bijvoorbeeld met het hele Henchman team een maand vanuit Gran Canaria werken.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren hebt geleerd?

“Bij rendeevoo hebben we verscheidene keren ondervonden dat je zeker een investment runway moet hebben van 12 tot 18 maanden. Anders ben je alleen maar aan het fundraisen en geen business aan het uitbouwen.”

“Tijdens onze tijd bij intuo dachten Gilles en ik vaak na over wat de specificaties zouden zijn voor het opstarten van onze volgende onderneming. We kwamen tot volgende punten: een duidelijke en korte return on investment van je product op de business van je klant. Nog een heel belangrijke: focus! We wilden een product dat geen company-wide roll-out nodig heeft en waarmee we een probleem oplossen voor een selecte groep mensen binnen een organisatie. En last but nog least: voor een succesvolle uitbouw van je business is het cruciaal dat je kan rekenen op uitzonderlijk gemotiveerde en getalenteerde medewerkers.”