Karel Van den Eynde is founding partner van Miss Miyagi, een alternatieve projectontwikkelaar uit Leuven die zich sinds 2017 specialiseert in innovatieve vastgoedprojecten met een maatschappelijke meerwaarde. In zijn vrije tijd is Van den Eynde, naast echtgenoot en vader van twee, ook een fervent loper die recent zijn zesde marathon mocht afvinken. “Lopen heb ik nodig om mijn leven in balans te houden en na een drukke werkdag te kunnen terugschakelen in mijn hoofd.”

Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap(pen)?

Samenwerken is voor mij de enige weg naar een succesvol bedrijf. Om die reden durf ik snel vertrouwen te geven aan anderen en handel ik met plezier in alle transparantie om vertrouwen terug te krijgen. 1 + 1 is voor mij altijd 3.”

Daarnaast beschik ik over een gezonde dosis naïviteit die me in staat stelt om niet te veel beren op de weg te zien waardoor ik snel durf te springen. Teveel nadenken is soms ook niet goed.”


Wat is je favoriete motto?

“In mijn woning hangt een kunstwerk getiteld ‘I take care of you, you take care of me’. Voor mij is dat ook in het bedrijfsleven van toepassing: respect en zorgen voor elkaar. Heel simpel, stokoud en een keiharde waarheid. Voor mij zijn dat twee belangrijke zaken in het leven. Zonder respect is er geen goede samenwerking mogelijk en zonder zorg voor elkaar is de balans al snel zoek.”

Een rode draad doorheen mijn leven is dat ik zelden iets alleen heb gedaan. Ik zoek altijd naar mensen om samen te ondernemen, samen te ontwikkelen en samen te werken

“Een rode draad in mijn leven is dat ik zelden iets alleen heb gedaan. Ik zoek altijd naar mensen om samen te ondernemen, samen te ontwikkelen en samen te werken. Samenwerkingen hebben me zelden teleurgesteld omdat ik juist die kernwaarden als fundament gebruik. Dan loopt het meestal goed af.”


Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

“Een marathon is geen 42,2 km, maar een combinatie van 4 x 10 + 2,2 km of een andere variant. Elke zware opdracht moet je opsplitsen in kleinere stukken waardoor je tijdens zo’n zware tocht of opdracht in tussentijd kleine feestjes kan bouwen telkens er een nieuwe milestone is bereikt. Dat feestje - in je hoofd of aan de toog - stelt je in staat om door te gaan en een lang traject af te ronden. De kleine feestjes in het leven maken een groot verschil!


Welke tip heb je voor andere ondernemers?

“Honderden (lacht). Maar als ik er één moet kiezen die me het meeste voldoening geeft dan is het wel om de dag vroeg te starten. Mijn werkdag start altijd om 5 uur. Tussen 5 uur en 7 uur werk ik in stilte aan mijn bureau thuis, zonder telefoon, zonder binnenkomend mailverkeer en dus met volle focus.”

“Als ik vervolgens om 9 uur op kantoor aankom, is mijn mailbox uitgekuist, mijn gedachten op orde en start mijn dag zonder balast. Als je dat 5 dagen per week doet, win je 8 uur per week. Dat is een extra werkdag gewonnen en netjes verspreid. Het duurt zes weken om het je aan te leren en je kan er jaren van genieten. Doen, zou ik zeggen!”


Wie zijn voor jou grote voorbeelden uit onze wereldgeschiedenis?

“Hier grijp ik naar een klassieker, want als het aan mij zou liggen dan zou het boek ‘Steve Jobs, The Exclusive Biography’ door Walter Isaacson verplichte lectuur op elke middelbare school zijn. De man combineerde een bijzondere visie met creativiteit en ondernemerschap en een ongekende dosis doorzettingsvermogen. In zijn geval wel tot op een ongezond hoog niveau, maar Steve Jobs zijn manier van denken en handelen is dermate inspirerend dat onze jeugd er bijzonder veel van kan leren.”

Als iedereen van Steve Jobs zou leren en dat ondernemerschap zou omzetten naar zijn of haar persoonlijk leven, dan zou de wereld bruisen van ondernemerschap en passie

“We hebben in onze wereld meer Steve Jobs’en nodig! Ze moeten niet allemaal een even grote ondernemer worden, maar als iedereen van hem zou leren en dat ondernemerschap zou omzetten naar zijn of haar persoonlijk leven, dan zou de wereld bruisen van ondernemerschap en passie!”


Waar zou jij nooit voor kiezen in het leven?

Een leven zonder ondernemerschap! De wereld waarin wij opgroeien, biedt zoveel kansen en mogelijkheden dat ik maar moeilijk kan begrijpen dat niet iedereen in Vlaanderen bruist van ambitie. Ambitie is uiteraard niet per se gekoppeld aan een btw-nummer, dat kan zich perfect vertalen in andere vormen.”

“Mochten we allemaal 80% van onze energie gebruiken om met passie en ambitie ons ergens achter te zetten: je wil niet weten hoeveel problemen er zouden opgelost worden en hoeveel hoger de score op onze geluksbarometer zou zijn.”