Kevin Alderweireldt is founder en CEO van Cousteau, een VR storytelling agency met hoofdzetel in Antwerpen dat internationaal hoge toppen scheert. “De technologie maakt dat de wereld heel klein is geworden. Gelukkig heb ik een fantastische vrouw aan mijn zijde die zelf uit een internationaal ondernemersnest komt. Zij begrijpt heel goed dat ik veel in het buitenland moet zitten om het bedrijf te laten groeien.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Geld is en blijft de motor van je business, zonder is het gedaan met ondernemen. Maar het is geen streefdoel op zich. Het zorgt voor vrijheid. Ik ben destijds ook zonder enig startkapitaal beginnen ondernemen, daarom neem ik wel risico’s maar zorg ik er steeds voor dat de balans in evenwicht is. Want geen geld hebben, zorgt voor zoveel extra zorgen die dan weer kunnen doorwegen op je gezondheid.”

Wat was tot dusver je beste investering?

Mijn beste investering zit zeker in de vele mensen rondom mij. Mijn hele leven draait rond experiences en die deel ik heel graag met mensen die het verdienen. Dat maakt je leven zoveel rijker dan wat dan ook.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Professioneel gezien heb ik nog niet echt spijt van iets. Uit elke beslissing, of die nu goed of slecht is, kan je zoveel leren. Sommige kosten veel geld, andere laten je achter met een beu gevoel, maar leren doe je er altijd uit.”

“Het is natuurlijk heel hard werken, dag in dag uit, en ik zou misschien al veel verder kunnen gestaan hebben dan waar ik vandaag sta. Maar ik amuseer me elke dag opnieuw, heb ook een fantastisch team rond mij kunnen uitbouwen en daar had ik nooit gestaan mocht ik steeds met spijt terugkijken op het afgelegde parcours.”

Ben je iemand die vaak piekert?

“Ik ben een hele grote optimist dus is piekeren niet echt aan mij besteed. Er bestaan geen problemen, alleen maar oplossingen, en ik hou er wel van om een uitdagende oplossing te vinden.

“Er is maar één ding dat mij ‘s nachts soms wakker houdt en dat is cashflow. Iets waar binnen ondernemerschap veel te weinig over wordt gepraat en gecommuniceerd. Nochtans, zonder een goeie cashflow is het plezier van ondernemen snel over. En dat geldt nog zoveel meer voor een bedrijf dat wil groeien en werken voor internationale topmerken. In onze project business ben je op die manier onderhevig aan stevige voorfinancieringen en een facturatie die pas maanden na oplevering volgt.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Nieuwe mensen leren kennen, op fantastische en unieke plekken in de wereld komen, mensen laten groeien en het besef dat je het niet allemaal voor jezelf aan het doen bent. Met nieuwe mensen leren kennen, bedoel ik zowel klanten, partners als het team waarmee je samenwerkt. Ik vind het dan ook ontzettend plezant om met hen niet alleen een puur professionele relatie op te bouwen, maar ook samen eens een goed glas wijn te kunnen drinken.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Ik ben ervan overtuigd dat we met Cousteau Studio een expert in de wereld van creative technology studios kunnen zijn. Wat maakt dat we merken die ons contacteren voor onze expertise dan ook verder kunnen helpen.”

Het leuke aan digitale experiences zit hem vooral in de variëteit. Project na project brengen we nieuwe verhalen, nieuwe technologie en creëren we nieuwe ervaringen

“Het leuke aan digitale experiences zit hem vooral in de variëteit. Project na project brengen we nieuwe verhalen, nieuwe technologie en creëren we nieuwe ervaringen. Daarnaast help ik nog een innovatief bedrijf dat binnenkort gelanceerd wordt en waarvan ik overtuigd ben dat dit binnen een paar jaar een hele grote Europese speler gaat worden.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Binnen 2 à 3 jaar nog even hard aan het hustlen als dat we vandaag aan het doen zijn. Met de plannen die we nu aan het schrijven zijn, worden de komende jaren sowieso een rollercoaster. Uiteindelijk zie ik mezelf binnen 2 à 3 jaar vooral hetzelfde doen. Mijn leven als ondernemer rijker maken met ervaringen, bestemmingen én mensen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Ik heb nog niet het gevoel gehad dat ik opofferingen heb moeten doen. De technologie maakt dat de wereld heel klein is geworden. Gelukkig heb ik een fantastische vrouw aan mijn zijde die zelf uit een internationaal ondernemersnest komt. Zij begrijpt dus heel goed dat ik veel in het buitenland moet zitten om het bedrijf te laten groeien.”

“Het enige concrete waar ik aan kan denken, is slaap. Die laat ik soms en kan je dan ook wel zien als een opoffering. Een goede nachtrust is even belangrijk als het cliché zelf.


Heb je naast ondernemen nog tijd voor andere passies?

Ik start iedere dag met een podcast en een grote ochtendwandeling, dat is voor mij een vast ritueel. Daarnaast rijd ik graag oldtimer rally’s met één van mijn beste vrienden. Al is dat er het laatste jaar wat bij ingeschoten - door zelf veel weg te zijn en omwille van het slechte weer in België - maar klassieke wagens zijn hoe dan ook nog steeds een grote passie van mij.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die je tot dusver hebt geleerd?

“Met een fantastische partner aan je zijde groei je zoveel sneller dan dat je alleen groeit, maar met een slechte partner ga je even snel de dieperik in. Vertrouwen hebben in jezelf is uiteraard heel belangrijk, vertrouwen kunnen hebben in een ander biedt daarbovenop een ongelooflijke meerwaarde. Wees dus zeer kritisch met wie je in zee gaat.”

Het is zo belangrijk dat ondernemers met elkaar kunnen praten over de fouten die ze maken, daar kan je alleen maar uit leren

“Daarnaast is het zo belangrijk dat ondernemers onderling met elkaar kunnen praten over de fouten die ze maken, daar kan je alleen maar uit leren. Mijn drie beste vrienden zijn allemaal ondernemer, elkeen uit een andere sector, maar we steken zoveel op van elkaars verhalen en ervaringen.”