Professor-ondernemer Kris Boudt heeft een passie voor het ontwikkelen van data oplossingen die leiden tot betere financiële beslissingen. Een passie die hij graag deelt met zijn studenten aan de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel. Met de Brusselse start-up Sentometrics, een spin-off van de UGent en VUB die taaltechnologie en tijdreeksanalyse combineert om financieel-economische signalen te halen uit tekstuele data, wil hij ervoor zorgen dat iedere materiële ESG gebeurtenis gekend is bij de betrokkenen in de waardeketen van een onderneming. De twee founders haalden recent 300.000 euro groeikapitaal op bij enkele specialisten uit de financiële wereld en de mediasector.

Wat is je favoriete bezigheid?

“Professioneel is dat, samen met medewerkers, code runnen om te testen of een idee ook effectief werkt en hoe we dit kunnen verbeteren.”


Wat is je favoriete motto?

Geef me zes uur om een boom om te hakken, de eerste vier zal ik besteden aan het slijpen van de bijl. Een fantastische quote van Abraham Lincoln waar ik mij helemaal in kan vinden.”


Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap?

Het kunnen denken in potentieel op lange termijn en tegelijk de kortetermijnproblemen aanpakken. Dat hangt samen met wat sommigen het achtste wereldwonder noemen: samengestelde interest. Ook al zijn het kleine winsten die je elke dag haalt als productbedrijf, zolang die winsten recurrent zijn en toelaten om extra winst te genereren, zit je op een exponentieel pad naar succes.”

Ook al zijn het kleine winsten die je elke dag haalt als productbedrijf, zolang die winsten recurrent zijn en toelaten om extra winst te genereren, zit je op een exponentieel pad naar succes

Als je niet jezelf mag kiezen, welke ondernemer zou je dan willen zijn?

Mijn goede vriend Frédéric die cuberdons en andere lekkere streekproducten maakt in Evergem. In de vijftien jaar dat ik hem ken, heeft hij zijn familiebedrijf helemaal gemoderniseerd en aan een lokaal product een internationale uitstraling gegeven.”


Is er iemand die je leven heeft bepaald? In welke zin?

De promotor van mijn doctoraat: Christophe Croux. Hij heeft mij geïntroduceerd in de internationale community van open source software ontwikkeling en van mij een robustnik gemaakt: iemand die robuuste oplossingen ontwikkelt die altijd betrouwbaar blijven.”


Waarvoor mogen ze jou ’s nachts altijd wakker maken?

“Voor een eureka-moment.”


Waar zou je willen wonen/werken/ondernemen?

“Als mijn kinderen wat ouder zijn, zou ik graag opnieuw de vibe willen beleven van een langdurig verblijf in een grootstad. Aan Chengdu, Chicago en Milaan heb ik hele mooie herinneringen. Maar anderzijds ben ik ook wel altijd blij om thuis te komen in Brussel en Gent.”