Larissa Coninx (32) is als onderneemster niet aan haar proefstuk toe. Naast oprichtster van form. en Bar Fest, kennen we haar voornamelijk als founding partner van Second agency, een juridisch strategiebureau dat de marktpositie van bedrijven verbetert via proactief juridisch advies. “Hoewel mensen denken dat ondernemen een leven is van onzekerheid, biedt het ook enorm veel zekerheid.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Belangrijk en ook weer helemaal niet. Je kan moeilijk ondernemen zonder een focus op omzet en winst, maar anderzijds kun je ook niet ondernemen zonder het risico te willen lopen helemaal niets te verdienen. Ik vind dat vaak daar het verschil zit tussen ondernemers en managers. Ondernemers zijn mensen die all-in durven gaan. Dat maakt dat je als ondernemer de notie geld ook bijzonder hard moet kunnen relativeren.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Als ondernemer in de dienstverlenings- en consultancy sector heb ik de afgelopen 15 jaar veel geïnvesteerd in mezelf. Kennisvergroting en zelfontwikkeling via studie en wetenschappelijk onderzoek is iets waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds de meeste tijd en middelen aan besteed. Ik durf me dan ook wel eens terugtrekken voor een aantal weken in the middle of nowhere met een grote doos boeken over recht, ondernemerschap en strategie. Studie is mijn rustpunt in de hectiek van het ondernemerschap.”

Ik vind dat we ons leven volop leiden door zoveel als mogelijk ervaringen op te doen, zowel leuke als minder leuke

“Daarnaast zijn ervaringen voor mij het meest waardevol. Ik vind dat we ons leven volop leiden door zoveel als mogelijk ervaringen op te doen, zowel leuke als minder leuke. Mijn broer, die kunstschilder is, moedigt me op die manier wel eens aan op moeilijke dagen: ‘je bent gewoon je comfortzone aan het vergroten’, zegt hij dan. Uiteraard streef je naar zoveel mogelijk positieve ervaringen, maar er is geen geluk zonder ongeluk, geen liefde zonder verdriet, geen succes zonder de potentie tot falen. Ondernemen is in dat opzicht een ideale job.

En je slechtste investering?

“Mijn online kledingaankopen die ik vergeet terug te sturen (lacht).”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Er is niet echt iets waar ik spijt van heb, aangezien je uit alles wat je doet wel wat leert. Als ik ergens spijt van zou hebben, is het van de zaken die ik niet heb gedaan. Of de doelen voor mijn ondernemingen die ik te klein heb gesteld. Ondernemen bevestigt dat waar je van droomt of voor ogen hebt ook werkelijkheid kan worden. In die wetenschap zou je spijt kunnen hebben dat je niet al van in het begin groter durfde te dromen.”

Ondernemen bevestigt dat waar je van droomt of voor ogen hebt ook werkelijkheid kan worden. In die wetenschap kan je spijt hebben dat je niet al van in het begin groter durfde te dromen

“Anderzijds werk ik doorgaans wel tegen de grenzen aan van wat ik op dat moment kan, net om die comfortzone te verleggen. Dus in dat opzicht denk ik dat ik er op elk moment wel alles uithaal wat erin zit.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Ja, als jurist heb ik de neiging om alles eerst vanuit elke hoek te bekijken vooraleer ik iets onderneem. Als jurist leer je risico’s en gevaren vroeg detecteren. Zo heb ik altijd wel een back-up plan voor als er zaken misgaan. Dit maakt van mij het type ondernemer dat enkel beheerst en doordacht risico’s neemt.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het feit dat je steeds opnieuw kan bedenken en creëren. En dat die droom dan op een gegeven moment werkelijkheid wordt. Zo heb ik onlangs als zijproject naast Second agency, samen met mijn zakenpartner, een derde zaak geopend: een horecazaak Bar Fest. Het is zalig om te zien hoe hard mensen genieten van gezellig samen zijn in onze creatie.”

Die mogelijkheid om je eigen kleine wereld te creëren, is onevenaarbaar. Hoewel mensen denken dat ondernemen een leven is van onzekerheid, biedt het ook enorm veel zekerheid. Als ondernemer creëer je een omgeving die beheersbaar en stuurbaar is. Dat is een stuk veiliger, controleerbaarder en zekerder dan wanneer je in loondienst afhankelijk bent van de beslissingen van een ander. Ik merk dat die stuurbaarheid voor mij heel belangrijk is.”


Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Voorlopig heb ik er twee. Mijn eerste - korte termijn - droom is om met mijn juridisch zakenkantoor Second een positieve verandering te brengen binnen de juridische sector. Bij Second focussen we ons uitsluitend op juridische strategie: waardecreatie en proactieve ondersteuning van ondernemingen via juridisch en fiscaal advies op strategisch niveau. Die opdracht van waardecreatie nemen we erg letterlijk: via onze consultancydiensten verbeteren we de marktpositie van het bedrijf door bv. de legal customer journey te optimaliseren, ontzorgen we ondernemers én verbeteren we de cijfers.”

“Via workshops brengen we die positieve, proactieve aanpak ook bij aan andere juridische dienstverleners. Ons doel is om zo een nieuwe, proactieve wind door de juridische dienstverleningsmarkt te laten waaien en zoveel als mogelijk weg te varen van een juridische markt gefocust op reactief conflictmanagement. Een aanpak waar – zo merk ik toch bij onze klanten – ondernemers meer dan klaar voor zijn. Als ondernemer wil je gerust zijn. Een jurist die met je meeloopt en proactief de zaken voor jou optimaliseert is een verademing voor veel ondernemers. Bovendien bespaart het hen op het einde van de rit vaak veel tijd en geld.”

“Daarnaast is eenzaamheid bij ouderen iets wat mij mateloos raakt. Daar wil ik ooit ook een initiatief voor oprichten.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Ik vind niet dat je veel moet opofferen, maar ondernemen wordt wel een onderdeel van je zijn. Het is tegelijkertijd mijn hobby, mijn werk, mijn kind. Het concept work-lifebalans is mij totaal vreemd, zonder dat dat enigszins negatief aanvoelt.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies? En trek je daar voldoende tijd voor uit?

“Ik vind sporten heel belangrijk, hoewel het er ook bij mij op drukke periodes soms tussendoor glipt. Sport maakt je gedachten positiever, maakt het leven lichter en maakt je lichaam weerbaarder. Ik heb altijd graag gesport. Vanuit die passie voor gezondheid en sport is ook mijn eerste bedrijf form. ontstaan: een fitnessboutique die inzet op het aanleren en volhouden van gezonde sport- en eetgewoontes.”

Naast sporten probeer ik ook regelmatig te mediteren. Ik was eerst sceptisch, maar het maakt echt een wereld van verschil voor mijn stressniveau.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Durven vragen en durven doen. Ik merk dat heel veel mensen geen hulp durven vragen, terwijl ondernemen absoluut geen ‘one (wo)man activity’ is. Bijna alles heb ik te danken aan mijn netwerk en de mensen rondom mij. Ik geloof dat je als ondernemer voor een groot deel de juiste mensen op de juiste plaats brengt, waaronder ook jezelf.”

Ik merk dat heel veel mensen geen hulp durven vragen, terwijl ondernemen absoluut geen ‘one (wo)man activity’ is

“Daarnaast ook durven doen, natuurlijk. Heel wat mensen dromen van te ondernemen, maar zetten de stap niet omdat ze denken zekerheid te missen. Dat is een heel verstaanbare reactie. Ik heb zelf getwijfeld vooraleer de sprong te wagen maar achteraf gezien besef je dat je eigenlijk op zoek bent naar een verkeerde soort ‘zekerheid’. Niets is zeker, ook niet in loondienst. Door te springen leer je juist dat je zekerheid vindt bij jezelf. Je vindt zekerheid in je eigen wendbaarheid en jouw potentie om opportuniteiten te grijpen wanneer die zich voordoen.”