Leslie Vanhecke (38) is oprichtster en zaakvoerster van SAVVY, een succesvol West-Vlaamse PR-, content- en brandingbureau met specialisatie in architectuur, design en lifestyle. “Authenticiteit vinden we heel belangrijk. Het is ons stokpaardje en het strekt zich uit over alles wat we doen. Ook als ondernemer is het belangrijker om steeds jezelf te blijven.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is niet mijn drijfveer, maar ik heb de voorbije jaren wel het plezier leren vinden in cijfers.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn businesscoach twee jaar geleden. Ik liep al een tijdje tegen muren aan en zij heeft me geholpen om belemmeringen steen voor steen af te breken. Door te werken aan mezelf als persoon, ben ik een betere ondernemer geworden.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Een vijftal jaar geleden heb ik de fout gemaakt om naïef en onbezonnen iemand als partner in mijn bedrijf te halen. Dat is verkeerd gelopen en het rechtzetten van die fout was het moeilijkste wat ik totnogtoe al heb moeten doen.”

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Ik ben helaas een nachtelijke piekeraar en kan daardoor - meer dan me lief is - wel eens last hebben van een onderbroken nacht. Positief puntje: tijdens die nachtelijke piekermomenten heb ik vaak de beste ingevingen. En dat maakt van mij ook een groot voorstander van powernaps.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Het nemen van hordes en jezelf continu uitdagen, overwinnen en zien groeien. Ik heb net mijn eerste werknemer aangeworven: één van de hordes die ik het voorbije jaar heb genomen.

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“De volgende jaren wil ik verder groeien. Dat wil ik eerst goed doen en in een iets verdere toekomst wil ik niet alleen ondernemen in communicatie, maar ook in wat ik mij specialiseer: architectuur en design.”

In een iets verdere toekomst wil ik niet alleen ondernemen in communicatie, maar ook in wat ik mij specialiseer: architectuur en design

Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

“Acht en elf jaar geleden heb ik niet écht zwangerschapsverlof gehad of genomen: ik ben letterlijk blijven doorwerken tot in het kraambed. Een maand na de bevalling bracht ik mijn baby naar de crèche en zat ik alweer achter mijn bureau. Hoewel niemand daar heeft onder geleden, zou ik dat niet opnieuw doen. Vandaag heb ik voor mezelf een evenwichtige balans gecreëerd tussen werk en privé.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies waar je graag tijd voor uittrekt?

“Naast mijn werk en gezin probeer ik wekelijks nog wat tijd in te bouwen voor sport en daarmee is de week om. Ik heb geen tijd voor hobby’s maar als ik af en toe een designbeurs in het buitenland kan doen of een reis met mijn dochters, ben ik een gelukkig mens.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die je de voorbije jaren geleerd hebt?

Geniet van je successen, maar neem ze nooit als vanzelfsprekend.”

Blijf steeds jezelf, ook als ondernemer. Doe je eigen ding en doe dat op je eigen manier. Kijk niet naar en zeker niet af van anderen, maar blijf alert voor wat beweegt.”