Young entrepreneur Louis Mortreu (25) is co-founder van Just Russel, de Gentse petcare start-up die gepersonaliseerde honden- en kattenvoeding met een abonnementsformule maandelijks aan huis levert en sinds kort ook een hospitalisatieverzekering voor honden aanbiedt. “Mijn favoriete bezigheid? Ondernemen, want ik ben iemand die niet kan stilzitten. Als ik even een rustiger moment heb, ga ik meteen op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Wat vind je zelf jouw belangrijkste (ondernemers)eigenschap?

“Ik zou zeggen dat mijn risicobereidheid de belangrijkste eigenschap is als ondernemer. Ik heb al mijn spaargeld gebruikt en mijn laatste jaar Industrial Design aan de TU Delft opgegeven om met Just Russel te kunnen starten.”

Ik hou van een all-in mentaliteit: als je iets doet, doe je het goed en vooral met volle overtuiging. Wel steeds met de juiste doordachtheid en berekening vooraf. Ik ben enorme fan van het ontwikkelen van MVP’s. Dit betekent dat je zo snel mogelijk een eerste versie lanceert om dan ook zo snel mogelijk feedback te krijgen. Bij Just Russel weten we bijvoorbeeld dat nog niet alles perfect zit, maar we verrassen klanten graag met onze snelle progressie en service gedrevenheid. Dit kan je alleen als je producten samen met je klanten bouwt. Wanneer je in een start-upfase zit, deelt iedereen graag z’n idee, het is dan des te leuker voor die klanten om zo snel verbetering te zien. Je kan zelfs zeggen dat zo’n manier van werken een sterke relatie creëert met je klant. Uiteindelijk draait alles om vertrouwen!


Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt?

“Dat we niet eerder met Just Russel gestart zijn? Een goede vraag. Ik heb heel erg veel fouten gemaakt. Maar dat hoort erbij als je jong en onervaren bent. Ik ben goed geworden in het snel leren van fouten en deze nadien niet opnieuw maken. Vroeger maakte ik fouten en hield ik ze vaak voor mezelf. Misschien is dat wel mijn grootste fout?”

“Tegenwoordig hebben we er in het team de gewoonte van gemaakt om die fouten ook te documenteren en met elkaar te delen. Het werkt als een soort van algemene basiskennis voor nieuwe teamleden zodat zij dezelfde fouten niet hoeven te maken. We zijn enorm transparant en correct over wat wel en niet heeft gewerkt. We leren door heel snel te testen en vaak met een zo laag mogelijk budget. Maar we durven ook hard te schalen als iets wel werkt. Geloof me, acht van de tien initiatieven die we genomen hebben, werken niet.”


Wat is je favoriete bezigheid?

“Ondernemen, want ik ben iemand die niet kan stilzitten… Als ik even een rustiger moment heb, ga ik meteen op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik hou van verbouwen met mijn vader, leren vliegen, andere jonge ondernemers adviseren,… De afgelopen twee maanden was die bezigheid vooral in focus bij Just Russel. Het eindejaar brengt altijd de nodige uitdagingen met zich mee. Ondanks het huidige economische klimaat hebben we met Just Russel toch een mooie groei laten optekenen. Dan weet je dat je goed bezig bent.”


Wat is jouw idee van (werk)geluk?

“Het klinkt zo cliché maar doe wat je graag doet en je zult het goed doen. En omgekeerd geldt ook: wat je goed doet, doe je graag. Werkgeluk is met andere woorden een heel erg belangrijke factor. In een sollicitatie vraag ik altijd meermaals aan mensen waar hun interesse ligt of wat ze graag willen leren. Of het nu om een studentenjob, stage of fulltime baan gaat.”

“Daarnaast is een tof team zonder meer zéér belangrijk. Ik ben blij dat we bij Just Russel allemaal jonge en ondernemende mensen op de payroll hebben staan. En een office dog, dat helpt ook voor het werkgeluk.”


Voor welke fout ben je het meest tolerant?

“Mijn grootmoeder zei altijd: wie niets doet, kan niet fouts doen. Ik heb begrip voor de fouten waar mensen verantwoordelijkheid voor nemen. Het is niet erg als iets fout gaat, zolang je maar nadenkt hoe je die fout in de toekomst kan voorkomen. Ik vind het ook belangrijk dat je niet alleen met een fout of probleem naar mij komt, maar ook zelf al nagedacht hebt over de oplossing.”


Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

“De prestatie waar ik het meest trots op ben, is dat we zo’n jong, gepassioneerd en gemotiveerd team hebben kunnen uitbouwen. Just Russel kan vandaag rekenen op 15 fulltime werknemers en een 2 tot 5-tal studenten en stagiairs. Ons team heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar, wat best jong is.”

“Daarnaast ben ik fier op waar Just Russel vandaag staat en hoeveel honden- en kattenbaasjes we al hebben kunnen helpen. Veel mensen vonden ons naïef en dachten dat we niet zouden kunnen opboksen tegen de grote, financieel sterke spelers. Het succesrecept is onze laserfocus op de klanten. En we zien nog heel veel potentieel voor optimalisatie. We geloven sterk in onze missie: Beter voor je huisdier, gemakkelijker voor jou. We hopen nog veel baasjes, honden en katten in heel Europa te kunnen helpen.”