Marijke Van de Sompele volgde begin dit jaar co-founder Aelbrecht Van Damme op als CEO van het Gentse financieringsbureau The Harbour, waar ze al sinds eind 2019 werkzaam is als senior funding expert. Voordien bouwde de West-Vlaamse een succesvolle carrière uit als ondernemersbankier bij BNP Paribas Fortis en als director corporate finance bij Titeca Accountancy, waar ze ook partner was. “Mochten we ons concept kunnen internationaliseren, dan zou ik elke dag met een big smile rondlopen.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Vanuit mijn rol bij The Harbour is geld uiteraard belangrijk: we begeleiden ondernemingen in hun zoektocht naar groeifinanciering, maar ook voor The Harbour zelf is geld essentieel. Cash is cruciaal om je team en leveranciers te kunnen betalen. Professioneel draait het dus om geld - maar privé is het voor mij geen drijfveer, al is het natuurlijk niet onbelangrijk.”

Wat was tot dusver je beste investering?

Mijn beste investering is in mezelf. De voorbije jaren heb ik geïnvesteerd in coaching om mijn blinde vlekken te leren kennen, bewuste keuzes te maken en tijd te nemen voor mijn gezin. Daardoor draag ik zowel op professioneel als privévlak veel meer bij. Geen materiële investering dus, maar wel de belangrijkste die ik ooit gedaan heb.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Sommige zaken gebeuren omdat ze moeten gebeuren, dus ik ken weinig spijt. Al hebben sommige beslissingen me wel pijn gedaan. Maar ze hebben me gemaakt tot wie ik vandaag ben.”

“Ik overweeg alles nauwkeurig, net om te vermijden dat ik ooit wel spijt krijg van bepaalde zaken. Dat maakt dat ik alles goed wil doen en vaak nadenk, dat neem je dan onvermijdelijk ook wel eens mee ’s nachts.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het leukste aan ondernemen vind ik al die inspirerende, gedreven en ambitieuze mensen die ik ontmoet. Die drive werkt aanstekelijk en vind ik persoonlijk één van de leukste eigenschappen die iemand kan hebben. Ik vind het ook fantastisch om mezelf en ons team te zien groeien.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Mijn grote droom is om de focus van The Harbour te verleggen van Vlaanderen naar heel België. En liefst ook ver daarbuiten. Mochten we ons concept kunnen internationaliseren, zou ik elke dag met een big smile rondlopen. De 100 miljoen euro opgehaalde financiering aantikken met ons team, is de eerste mijlpaal die ik wil realiseren.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Naast ondernemen is tijd voor mijn gezin, familie en vrienden belangrijk. Het is daardoor dat ik ook ’s ochtends steeds met plezier opsta. Het evenwicht tussen beiden is voor mij cruciaal om te kunnen knallen als ondernemer.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

“Ik probeer twee à drie keer per week te gaan lopen. Het geeft me mentale rust en brengt me vaak oplossingen en raad. Wandelen in de bergen en hiken doe ik ook graag. En daar maak ik bewuster tijd voor dan vroeger. Maar dat momentje tijd verdien ik snel terug omdat ik er veel beter door kan ondernemen.”

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Ik heb er eigenlijk twee. Als eerste: je kan niet alles doen, dus heb focus. Kies welke doelstellingen je wil realiseren, geef ze al jouw aandacht en ga ervoor.”

“En als tweede: laat je omringen door de juiste mensen. Dat kan in een teamverband, kies daar voor complementaire profielen. Maar ook buiten je eigen team kan je je maar beter omringen met inspirerende personen. Spar met andere ondernemers. Niet elke ondernemer durft dat, maar het kan je zoveel opleveren.