Matthias Browaeys (29) is founding CEO van het Gentse crowdfundingplatform WinWinner, dat hij begon als bachelorproef tijdens zijn opleiding kmo-management. Voor de camera was Browaeys een tijdje geleden te zien in het VTM-programma ‘Jonge Wolven’, achter de camera als co-host van de ondernemerspodcast ‘Goe Bezig!’. Met WinWinner hielp hij intussen al meer dan 300 kmo’s aan bijna 50 miljoen euro funding. “We hebben nog lang niet alle mogelijkheden van alternatieve financiering uitgeput, dat merk ik bij zowel investeerders als ondernemers.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Ik zit in een business waarin veel geld van de ene rekening naar de andere stroomt, dus het zou flauw zijn om te verklaren dat geld niet belangrijk is. Wat mij wel opvalt, is hoe licht er over sommige bedragen wordt gegaan.”

“Langs de ene kant ben ik er echt van overtuigd dat geld niet gelukkig maakt zoals de boutade zegt, maar uiteraard is het voor ons als financieringskanaal wel nodig dat er veel geldstromen zijn.”

Ik zit in een business waarin veel geld van de ene rekening naar de andere stroomt, dus het zou flauw zijn om te verklaren dat geld niet belangrijk is

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering is ongetwijfeld de tijd die ik spendeer aan mijn eigen gezondheid. Sporten begon steeds moeilijker te worden toen ik begon te ondernemen. Nu ik een personal trainer onder de arm heb genomen, lukt dit mij een pak beter. Hij helpt om de beste versie van mezelf naar boven te laten komen. In de vroege uurtjes een stevige trainingssessie geeft mij tonnen energie voor ik op kantoor kom.”

En je slechtste investering?

De kayak die in mijn kelder stof staat te vangen, moet zo ongeveer mijn slechtste aankoop ooit zijn (lacht). Een bevlieging in volle coronatijd, waar ik tot dusver nog geen tien keer mee heb gevaren.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Dat ik niet sneller mensen heb aangenomen. Veel te lang heb ik alles alleen geprobeerd. Nu laat ik mij omringen door slimme, getalenteerde mensen waardoor het ondernemerschap veel sneller gaat. We kunnen daardoor veel meer verwezenlijken op korte termijn.”

Wat zijn zaken die jou ‘s nachts wakker houden?

Te weinig cash op de rekening van onze bedrijven en maatschappelijke problemen zoals de oorlog in Rusland doen mij ‘s nachts wel eens woelen in mijn bed. Ik ben dan ook diegene die even de zware complottheorieën gaat lezen om toch maar ieders mening te kennen. Moet ik echt minder doen (lacht).”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Vrijheid. Ik beslis zelf elke dag wat ik doe en wanneer ik iets doe. Neem ik bepaalde zijprojectjes erbij? Ga ik in op dit of op dat voorstel? Doe ik nog een uurtje door of ga ik iets gaan drinken met vrienden? Als ondernemer ben je baas over je eigen leven. Ik zie bij veel mensen die niet ondernemen dat ze geleefd worden, in plaats van zélf te leven.”

Ik zie bij veel mensen die niet ondernemen dat ze geleefd worden, in plaats van zélf te leven. Als ondernemer ben je baas over je eigen leven

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Ik droom ervan om ooit zelf een product lanceren. Akkoord, met WinWinner en The Harbour richtte ik al bedrijven op, maar die activiteiten zijn te abstract om als écht product te gelden.”

“De voedings- en drankensector interesseert mij al jaren. Zo ben ik gezond jaloers op Fréderic Bostyn, die met The Nutty Farmer vier soorten cashewnoten in verschillende smaken op de markt brengt. Coole branding, lekker en nog eens fairtrade ooit: kortom, een topconcept!”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Tegen dan zie ik mij steeds ondernemen, alleen beter, sneller en leuker. Ook met wat meer ervaring en meer in de rol van manager.”


Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

“Mijn agenda wordt piekfijn geregeld dankzij collega’s Yasmine en Stefanie. Dankzij hen hoef ik niet in te boeten op quality time in mijn privéleven.”

Heb je naast het ondernemerschap nog andere passies?

Naast afspreken met vrienden is ukulele spelen een behoorlijk tijdrovende hobby. Ik volg er lessen in, met resultaat: onlangs gaf ik mijn eerste concert(je) in het openbaar. Dit gaf mij een even grote kick als het binnenhalen van een grote deal (lacht).”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

The network always wins. Je bent maar zo sterk als jouw netwerk. Zaken realiseren kan pas als mensen jou helpen. Op zakelijk niveau, maar ook daarbuiten. Als je de juiste mensen kent, is dat al heel wat en kom je heel ver.”