Maura Nachtergaele is de 28-jarige CEO van Payflip, het bedrijf waarvan ze eind 2019 mee aan de wieg stond, samen met haar vennoten Filip Van Doninck en Jon Lopez Garcia. De Oost-Vlaamse start-up bouwde een tool die het voor kmo’s mogelijk maakt werknemers een fiscaal geoptimaliseerd en gepersonaliseerd loonpakket aan te bieden. “Het leukste aan ondernemen is het ijltempo waaraan jijzelf en het team bijleert. Ook al gaat dat gepaard met veel vallen en opstaan en onder het juk van een verpletterende verantwoordelijkheid.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Van thuis uit heb ik altijd geleerd wat ‘de waarde van geld is’ maar - net zoals bij zoveel ouderlijke principes - heb ik daar gaandeweg mijn eigen invulling aan gegeven. Ik wil er gewoon genoeg van hebben, zodat ik er ‘s nachts niet van wakker hoef te liggen.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn vliegticket - one way - naar La Réunion, de liefde achterna. Op 5 oktober 2020, tussen twee lockdowns door, ben ik mijn vriend gevolgd naar dit eilandje in de Indische Oceaan - zo groot als Oost-Vlaanderen - om er voltijds aan Payflip te werken.”

Payflip was op dat moment nog een uit de hand gelopen ‘professionele spielerei’, naast mijn fulltime job als directrice bij een sociale onderneming, maar ik voelde dat er muziek in zat. En wat doet een ambitieuze, verliefde jonge vrouw dan? Haar job opzeggen en haar spaarboekje aanspreken om de komende tien maanden remote een start-up uit te bouwen (lacht).”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Professionele spijt koesteren op mijn jonge leeftijd, dat zou pas een spijtige zaak zijn! Let op, ik zou ongetwijfeld andere beslissingen nemen, mocht je me terug katapulteren in de tijd maar gedane zaken maken geen keer zeker?!”

“Daarenboven ben ik echt een ‘carpe diem’ persoon:  ik probeer het maximum uit mijn dagen te halen, zonder uitzondering. Het zal dan ook niet verbazen dat ik ‘s avonds -eens ik mijn bed heb bereikt - meteen als een blok in slaap, en ook niet snel van iets wakker lig.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Ik ga hier misschien antwoorden met een dijk van een cliché maar het leukste aan ondernemen is het ijltempo waaraan jijzelf en de rest van het team bijleert. Al gaat dat gepaard met veel vallen en opstaan en onder het juk van een verpletterende verantwoordelijkheid.”

“Om een heel dwaas voorbeeld te geven: co-founders Filip en Jon jenden me vaak met de term ‘digital native’ omdat ik aanvankelijk amper met Paint kon werken. Wat wil je, als klassiek geschoolde fiscaliste?! But guess what, ik doe nu gezwind mee met het creëren van klikbare prototypes van onze tools in Figma.”

“Een ander, niet te verwaarlozen, positief aspect aan ondernemen: de vreugde die gepaard gaat met een succes - hoe klein ook - raast door je lijf. Het is alsof je elke keer opnieuw zonder steunwieltjes hebt leren fietsen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Deze vraag is in mijn geval moeilijk te beantwoorden aangezien ik mij fulltime op Payflip heb gestort op een moment dat we midden in de coronacrisis zaten en dan heb ik dat ook nog eens gedaan vanop een zonovergoten eiland, ver weg mijn persoonlijke habitat. Met andere woorden, echte opofferingen heb ik tot dusver nog niet moeten doen.”

Tijdens de weekends zal je mij dus niet achter de pc vinden, maar wel bij vrienden in een Brusselse bar, of op een tof terras in het Gentse

“Maar ook in de toekomst, eenmaal ik terug in België ben, wil ik heel graag de grenzen van mijn tijd blijven bewaken. Tijdens de weekends zal je mij dus niet achter de pc vinden, maar wel bij vrienden in een Brusselse bar, of op een tof terras in het Gentse.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Het zijn er wel een paar, en deze laten zich vatten in enkele mooie quotes: proberen staat vrij, Rome is ook niet op één dag gebouwd en -last but not least- fail fast to learn faster.”