(©The Fresh Light)

I Just Love Breakfast is een Belgisch granola merk dat zo’n 6 jaar geleden een vliegende start nam. Bezielster Natalie Vanderick vond inspiratie in een pre-granola tijdperk tijdens haar tijdelijk verblijf in New York. Bij terugkeer naar België gooide ze haar carrière als architecte overboord en tekende de eerste lijnen van haar eigen granolamerk uit. Sindsdien vindt I Just Love Breakfast dagelijks de weg naar de ontbijttafel bij duizenden gezinnen. “Ondernemen geeft me de vrijheid om producten te ontwikkelen en aan mijn merk te werken zoals ik het zie.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is niet mijn drijfveer. Zoals ongeveer elke ondernemer ben ik uit ‘pure goesting’ gestart. Maar geld is wel belangrijk. Je cijfers goed kennen en financieel met de voeten op de grond ondernemen zijn cruciaal om je passie en dromen te kunnen realiseren.”

Wat was tot dusver je slechtste investering?

“Mijn slechtste investering was dat ik enkele jaren geleden te snel een aantal mensen heb aangetrokken om mij onder andere administratief en in onze processen te ondersteunen, zodat ik minder in het bedrijf zou werken en meer aan mijn bedrijf. Op zich geen onlogische volgende stap, maar ik was er op dat moment niet klaar voor en kon hen daarom niet juist aansturen. Dat gaf me meer stress dan ooit tevoren en zorgde voor een jaar met fix verlies.”

En je beste investering?

“Mijn beste investering is dat ik nu, enkele jaren later, terug ongeveer dezelfde teamuitbreiding heb gedaan op een moment dat het relevant was, dat ik persoonlijk verder sta als ondernemer en veel beter weet wat ik kan doorgeven. Nu zorgt het voor rust en professionalisering in ons groeitraject en dat zonder omzetverlies.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik denk dat ik nergens spijt van heb. Ondernemen is een parcours van vallen en opstaan. Wanneer je bereidt bent om uit je fouten te leren, kan je vooruit gaan.”

Wanneer je bereidt bent om uit je fouten te leren, kan je vooruit gaan

Ben je iemand die vaak piekert?

“Ondernemen is elke dag beslissingen nemen en als single founder kan dat behoorlijk vermoeiend zijn. Wanneer ik beslissingsmoe ben, duurt het soms te lang voor ik een knoop doorhak. Eens ik een beslissing heb genomen, pieker ik daar alvast niet meer over. Het helpt dat ik van nature een goede slaper ben.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Ondernemen geeft me de vrijheid om producten te ontwikkelen en aan mijn merk te werken zoals ik het zie. Er is geen hiërarchie waar ik rekening moet mee houden. Enkel de klant zal bepalen of we goed bezig zijn en al dan niet onze producten waarderen en kopen. Dat vind ik een heerlijke directheid.”

Enkel de klant zal bepalen of we goed bezig zijn en al dan niet onze producten waarderen en kopen. Dat vind ik een heerlijke directheid

Ondernemen is ook een persoonlijk groeitraject: ik leer elke dag bij, van mijn team, van onze partners, van andere ondernemers, van klanten,...”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Met onze ambachtelijke granola’s willen we niet per se de grootste zijn maar wel dé referentie zijn wanneer het gaat over kwaliteit en productontwikkeling. We huren nu een ruimte in een groter bedrijf. Ik droom van een eigen locatie, een transparante ambachtelijke productie waarbij de voorbijganger kan binnenpiepen en eventueel ook kan blijft hangen voor een lekker ontbijtje.”


Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

Mijn gezin is absoluut het belangrijkste voor mij. Maar I Just Love Breakfast is mijn passie, mijn zelfontwikkeling, mijn hobby, mijn job en dus ook zéér belangrijk. Zonder dit ondernemersavontuur zou ik vandaag mezelf niet zijn. En binnen een gezin is het wel belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Die boodschap geef ik ook graag mee aan mijn tienerdochters.”

“De aandacht die werk en privé nodig hebben varieert met periodes en ook op langere termijn. Dus het woord ‘balans’ tussen werk en privé zegt alles. Soms is het evenwicht er en soms niet. Yoga helpt me om wat afstand te nemen en de dingen in perspectief te zetten.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Onderbouw jouw beslissingen met de nodige informatie en ook je buikgevoel maakt daar een belangrijk deel van uit.”

Onderbouw je beslissingen met de nodige informatie en ook je buikgevoel maakt daar een belangrijk deel van uit

De wijze raad die Conny Vandendriessche me onlangs gaf, was voor mij een eyeopener: ‘Besef dat je nu niet meer kan evolueren door harder te werken maar enkel door je te omringen met de juiste mensen en beter te delegeren’.”