Nico Huybrechts (38) is oprichter en CEO van Datashift, een tech scale-up uit Mechelen die in 2015 het levenslicht zag en intussen meer dan 70 medewerkers sterk is. Huybrechts noemt zichzelf niet graag serieel ondernemer, maar is het wel. Naast Datashift begeleidt en investeert hij in scale-ups en kmo’s die worstelen met de interne organisatie en met het omzetten van groei in duurzame resultaten. Hij is lid van de Raad van Bestuur van Konligo en geselecteerd voor Belgium’s 40u40, een initiatief om jonge leidinggevenden verder te ontwikkelen om zo hun impact op de maatschappij te verhogen. Maar het allerbelangrijkste zijn Fenna (3) en Nelli (1), zijn twee oogappels.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is voor mij geen doel op zich. Ik krijg het zelden over mijn hart om me echt te laten gaan in materiële dingen. Geld als middel is wel écht belangrijk, het is de brandstof waarmee je zaken in beweging kan zetten. Ik zou dus liegen als ik er niet heel bewust mee bezig ben, maar meer vanuit het perspectief om iets op te kunnen bouwen en impact te kunnen maken.”

Wat was tot dusver je beste investering ?

“De beste investering die je kan doen als ondernemer is in jezelf en in jouw ‘supporting system, namelijk de mensen op wie je leunt, die er echt voor je zijn en die het mee mogelijk maken dat je durft risico’s te nemen en je nek te blijven uitsteken. Zonder die personen valt alles in elkaar. En ik spreek uit ervaring. Voldoende tijd en aandacht aan hen besteden is niet alleen een kwestie van respect, maar is ook nodig om in balans te blijven en om het ondernemersbestaan voldoende nuchter en met een realistische bril te kunnen volhouden.”

En jouw slechtste investering?

“Echt slechte investeringen kan ik me eerlijk gezegd niet voor de geest halen. Ik ben wel eens geld verloren, maar daar trek ik meestal de nodige lessen uit. Ze maken in die optiek eerder deel uit van mijn groeipad.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik kan niet één specifiek iets bedenken waar ik écht spijt van heb. Sowieso ben ik niet van het ‘spijthebbende type’. Je kan je uiteraard vergissen, dat is ook heel menselijk. Wel ben ik af en toe lastig op mezelf en dat is vooral wanneer ik mijn buikgevoel niet heb gevolgd. Op termijn kom ik dan altijd bedrogen uit.”

Wat zijn zaken die je ‘s nachts wakker houden?

“Ik pieker niet zo vaak, al kan het me wel enorm irriteren wanneer zaken niet snel genoeg vooruit gaan. De aard van het beestje, vrees ik. Maar mijn slaap lijdt zelden of nooit onder mijn werk, daar zorgen mijn kids wel voor (lacht).”

Ik pieker niet zo vaak, al kan het me wel enorm irriteren wanneer zaken niet snel genoeg vooruit gaan

Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het leukste aan ondernemen vind ik de hefboom op jouw persoonlijke groei en het feit dat je continu scherp blijft. Ik vind van mezelf niet dat ik een dromerig type ben, in de zin dat ik meestal plannen maak, en geen dromen. Al bestaat de kunst erin om een plan niet rigoureus te volgen, maar telkens bij te sturen op basis van de realiteit en de mogelijkheden die er op dat moment zijn. In de praktijk betekent dat vaak dat ze nog sneller worden uitgevoerd dan we initieel voor ogen hadden. Waar ik dan zelf binnen een aantal jaar zal staan, weet ik niet en het houdt mij ook niet echt bezig. Ik trek meestal wel mijn plan.”

Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

“Voor een buitenstaander lijken dat veel opofferingen, maar voor mij voelen deze aan als normaal. Bovendien is er voor een ondernemer vaak geen andere keuze. Wat niet weghoudt dat ik voldoende tijd probeer vrij te maken voor mijn gezin, al besef ik dat dat in aantal uren een pak minder zal zijn dan bij veel andere ouders.”

De combinatie van een druk ondernemersleven met jonge kinderen zorgt er voor dat ik dat nu minder sport dan ik eigenlijk zou willen, al is dat ook gewoon een kwestie van prioriteiten

“Niettemin slaag ik er redelijk goed in om thuis voldoende quality time in te bouwen, tijd die probeer in te vullen met dagdagelijkse dingen: kinderen in bed steken, samen eten, naar school brengen,… En ik moet zeggen dat ik daar ook steeds meer van geniet.”

Daarnaast probeer ik zo vaak mogelijk te fietsen. Sport heb ik sowieso nodig om dit helse ritme te kunnen volhouden. De combinatie van een druk ondernemersleven met kids zorgt er voor dat ik dat nu minder sport dan ik eigenlijk zou willen, al is dat ook gewoon een kwestie van prioriteiten.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren hebt geleerd?

“Dagelijks neem je heel veel beslissingen. Vaak kleine, af en toe zeer grote. Kantelpunten als het ware. Als ondernemer draag je een verpletterende verantwoordelijkheid naar een hele groep mensen toe. Mij helpt het om bij elk van die kantelpunten af te vragen: kan ik leven met deze beslissing en hoe is dit gelopen? Ben ik hier ‘zen’ mee, ongeacht hoe het uitdraait op termijn? Indien ja, mooi zo. Indien nee, heb dan de moed om dat te erkennen en jezelf voor de spiegel te plaatsen. De race duurt immers lang en op het einde is die toch gewoon met jezelf.”