Anthony Viaene, die in 2013 mee aan de wieg stond van het Gentse fietskoerierbedrijf Bubble Post dat later door Bpost werd ingelijfd, is sinds 2018 co-founder en CEO van Dropon. Met een slimme en gebruiksvriendelijke tool helpt zijn SaaS start-up andere bedrijven om hun last-mile leveringen te optimaliseren en controle te krijgen over hun routeplanning en -opvolging.

Hoe belangrijk is geld voor jou? En wat was tot dusver je beste investering?

“Los van het feit dat geld ook zeker belangrijk is, is en blijft mijn beste investering de tijd die ik steek in het genieten van het leven, en de quality time met vrienden en familie. De investering waar ik het beste gevoel bij heb, is zonder enige twijfel Dropon.”

En je slechtste investering?

“De slechtste is sowieso het geld dat ik als autofanaat al gespendeerd heb aan de aankoop van wagens.”


Ben je iemand die vaak piekert? Wat houdt je ‘s nachts wakker

“Als optimist pieker ik de dag van vandaag gelukkig niet zo vaak meer en slaap ik ook heel goed en graag. Dit is in het verleden wel anders geweest. Een ernstig ongeval in 2007 - met een gebroken nek, coma en lange revalidatie als resultaat - en mijn vorig bedrijf Bubble Post zijn twee momenten in mijn leven die hierop een zware impact hebben gehad.

“Gelukkig was ik altijd al een rustig persoon maar muziek én meditatie zijn elementen die ik nog meer dan vroeger heb leren omarmen.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het feit dat elke dag anders kan zijn, dat je continu bijleert, nieuwe mensen ontmoet en vaak nieuwe uitdagingen tegenkomt. Ook de voldoening die je krijgt als je bepaalde mensen en/of bedrijven kan helpen, is geweldig. Daar haal ik enorm veel voldoening uit.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Ik zou heel graag Dropon nog verder schalen naar het buitenland en - wie weet - misschien ook andere projecten in het buitenland opstarten.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

“Geen idee, maar als ik los van alles zou mogen kiezen: dan graag in de zon op een zeilboot en met een lekkere cocktail in de hand.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

Over mijn privéleven kan ik alleen maar tevreden zijn. Het lukt mij perfect om de vele werkuren te combineren met ontspanning, sport - vooral hockey - en passie in nieuwe technologieën zoals blockchain.”
“Ook mijn vrienden zie ik - in normale tijden - regelmatig, waardoor ik tot dusver nooit het gevoel heb gehad ook maar enige opoffering te moeten doen om mijn ondernemersdroom te kunnen najagen.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Als ondernemer leer je om zaken los te laten waar je geen expert in bent en deze toe te vertrouwen aan anderen/collega’s. In het verleden is dit echter reeds als een boemerang in mijn gezicht teruggekeerd. Leren loslaten is één ding, maar blind vertrouwen waardoor je geen overzicht of controle meer hebt, is nog net iets anders. Vertrouwen hebben in je mensen is nodig, maar controle en overzicht behouden is dat evenzeer.”

“Een tweede ondernemersles die ik graag wil meegeven, is de Kaizen-aanpak: When you improve a little each day, eventually big things occur.