- Bedrijf:       Insentials
- Oprichter(s):
Amandine De Paepe
- Startdatum:
2021
- Hoofdzetel:
Sint-Martens-Latem
- Team:
3 vaste werknemers + 6 freelancers

Na een jaar van voorbereiding en bouwen aan een multidisciplinair team lanceerde biomedicus en voedingsdeskundige Amandine De Paepe (38), die onder meer haar strepen verdiende in de farmaceutische wereld, met Insentials haar eigen online platform. Met Insentials wil de Gentse onderneemster en mama van twee andere vrouwen preventief helpen bij het aanvullen van hun tekorten in essentiële vitamines en dat op basis van een persoonlijke screening.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Mocht ik meer en beter negotiëren, ik zou financieel veel sterker staan, zoveel is zeker! Anderzijds geloof ik in langetermijnsamenwerkingen en in het feit dat groei ruimte voor onderhandeling creëert. Je gaat niet aan de onderhandelingstafel zitten als je nog niets bewezen hebt.”

“Als je enkel werkt om geld te verdienen en desnoods over lijken gaat, geraak je op korte termijn misschien wel ver maar ik geloof er niet in als langetermijnstrategie. Dan kan je geen netwerk uitbouwen zoals ik heb gedaan tijdens mijn periode bij Omega Pharma en waar ik nog steeds kan op terugvallen. ”

Dat ik mijn projecten volledig met eigen middelen financier, geeft me een extra kick. Geen enkele euro heb ik van mijn ouders moeten lenen! Ik ben nu twee jaar zelfstandig en geloof me: het is keihard werken. Het vraagt veel energie en durf, en gaat vaak gepaard met veel stress. Maar de passie en energie die je daaruit haalt, is onbeschrijfelijk.”

“Als je zelfstandig bent, heb je nooit een gevoel van: ik ‘moet’ werken en de hele tijd achter mijn pc zitten, ook als het buiten 30 graden is. Je doet dat gewoon omdat je dat graag doet, het is een gevoel dat je lichaam en geest constant voedt. Je verlangt naar meer, en krijgt ook meer zelfrespect.”

Wat was tot dusver je beste investering?

Het feit dat ik op mijn 38ste nog altijd aan het studeren ben. Ook al moet ik de weinige dagen waarop ik niet aan het werk ben daaraan opofferen. En ook al kost zo’n opleiding al snel 3.000 euro, maar dan ga ik eens minder op reis. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar orthomoleculaire geneeskunde.”

“Sinds kort deel ik mijn kennis ook op Instagram. Het is opvallend hoeveel positieve reacties ik krijg op het feit dat ik mij continu bijschool. Ik wil dan ook de allerbeste voedingswetenschapper worden, een discipline die nog in zijn kinderschoenen staat. We weten nog zoveel zaken niet over voeding dus ik wil tot aan mijn pensioen de laatste studies daaromtrent kennen.”

En je slechtste investering?

Een studio die ik kocht voor mijn dochters van 5 en 7 jaar. Ik wou investeren in hun toekomst en latere studies door nu al een kot in Gent te kopen, maar dat was dus een grote vergissing. In die mate zelfs dat ik er geld aan heb verloren. Ook nooit aan gedacht dat ze later misschien wel in Leuven of London gaan studeren (lacht).”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Mijn eerste werkervaring was de beste, ik zat onmiddellijk op global corporate niveau, en dan nog voor het grootste merk van Omega Pharma. Maar zoals velen, dacht ik dat het gras groener was bij de grote jongens. Mijn passage bij Danone werd een absolute flop. Ik was er verantwoordelijk voor de wetenschappelijke marketing van merken zoals Actimel maar alle gezondheidsclaims waren door de autoriteiten on hold gezet. Bovendien hadden we veel content en wetenschappelijke inzichten maar die mochten we niet aan de buitenwereld communiceren. Het was één groot politiek spel.”

Ik ben grote fan van Marc Coucke, je wil niet weten aan hoeveel mensen hij de ondernemersmicrobe al heeft doorgegeven. De drive en gut feeling die hem zo typeren, heb ik nooit teruggevonden in andere bedrijven waar ik werkte

“Finaal ben ik teruggekeerd bij de Amerikaanse Omega Pharma-reus, Perrigo, dit keer als global lead marketing Manager. De beste keuze die ik kon maken, want daar heb ik ingezien dat mijn passie ligt in voeding alsook supplementen en kwam ik tot het besef dat ik zelf wou ondernemen.”

“Ik ben een enorm grote fan van Marc Coucke, je wil niet weten aan hoeveel mensen hij de ondernemersmicrobe al heeft doorgegeven. De drive en gut feeling die hem zo typeren, heb ik nooit teruggevonden in andere bedrijven waar ik werkte. Marktstudies vertellen veel en je kan er uren over brainstormen maar luisteren naar je intuïtie volgen wordt al te makkelijk weggelachen.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert? Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Ik houd me ‘s nachts vooral bezig met het opstellen van mijn ‘to do’ lijstje - zowel privé als professioneel - voor de volgende dag. Ik ben altijd al een slechte slaper geweest. Eigenlijk doe ik het ook gewoon niet graag, na 6 uur ben ik voldoende uitgerust om aan de dag te beginnen.”

“Tijdens mijn examens aan de universiteit stond ik altijd zeer vroeg op, rond 4 uur, en studeerde ik door tot 16 uur om daarna te gaan shoppen. Iedereen dacht dat ik niet veel moest studeren (lacht). Dat bioritme is blijkbaar in mijn lichaam gebleven, waardoor ik nog steeds megavroeg wakker word, ook al ga ik dansen tot laat in de nacht.”

“Nu ik wat ouder word, durf ik op zondagmiddag wel eens een siësta houden, dat vind ik een winner. Eigenlijk zou ik in Spanje moeten gaan wonen, 2 keer per dag een paar uur slapen zou mij beter liggen.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Je netwerk uitbouwen, je passie kunnen vertalen in sales, zelf de touwtjes in handen nemen, en objectieve beslissingen nemen zonder politieke spelletjes. Door te werken voor multinational heb ik daar een trauma aan overgehouden. Het gaat niet altijd om hoe hard je werkt of welke kennis je hebt maar eerder hoe goed je staat bij de éne of andere persoon. Ik ken veel competente mensen die opzij werden geschoven omdat ze weigerden mee te doen aan het ‘spelletje’. Zelf ben ik nogal to the point in mijn manier van communiceren dus ja, rond de pot draaien, is helemaal niet aan mij besteed.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog? Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

De internationalisering van mijn project. Maar laten we geen stappen overslaan en eerst focussen op een succesvolle start. Ik hoop binnen nu en 3 jaar het team van Insentials te kunnen verdubbelen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

Ik offer zeer véél op voor het ondernemerschap: vrienden, reizen, mijn man en mijn kinderen. Ik speel relatief weinig met mijn kinderen maar voel me daarvoor geen slechte mama. Zij kennen mij zo en als ze mij willen zien, springen ze op hun fiets als ik ga joggen of luisteren we samen naar muziek.”

Ik speel relatief weinig met mijn kinderen maar voel me daarvoor geen slechte mama. Zij kennen mij zo en als ze mij willen zien, springen ze op hun fiets als ik ga joggen of luisteren we samen naar muziek

Ik kom uit een gezin van ondernemers, thuis heb ik nooit anders gekend. Zelf heb ik een zeer hechte band met mijn ouders, dus ik maak me daarover absoluut geen zorgen. Soms maakt mijn dochter Giulietta van 7 jaar wel reeds opmerkingen zoals: ‘mama, moet je de tafel niet dekken?’. Voor mij het signaal om mijn computer meteen af te sluiten.”

“Mijn vrienden zie ik vaak, dat vind ik ook zeer belangrijk. Ik ben iemand die op een avond alle remmen loslaat en vaak ook tot de laatste blijf, maar mij de dag nadien wel weer 300% op mijn werk wil smijten. Lange weekends van 3 tot 4 dagen zijn dus niets voor mij.”

Gaan skiën of watersporten met vrienden, daarin zie ik dan weer wel een absolute meerwaarde: de combinatie van fun en sport. Een maand op een eiland in de zon zitten lukt vandaag niet door mijn ondernemersbestaan. Op mentaal vlak dan, want ik zou mijn business nooit volledig kunnen loslaten.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies/hobby’s? Trek je daar voldoende tijd voor uit?

Joggen en skiën. En in de zomer is dat wakeboarden en aperitieven (lacht). We hebben een mini old-timer zodiac van 30 jaar oud waarmee mijn man me uit het water trekt om te wakeboarden, terwijl onze twee dochters ontbijten op zee. Voor mij is dat het paradijs. Met een overnachting in een 7-sterrenhotel doe je mij sowieso geen plezier.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Twijfel niet aan jezelf maar wees kritisch en ken je zwaktes, en vul die dan aan met een team van complementaire mensen.”

“Ik heb lang gedacht dat ik niet slim genoeg ben om zelf te ondernemen en dat ik het niet zou aankunnen. Maar kijk, vandaag voel ik me sterker dan ooit! Niemand heeft me het duwtje gegeven om de sprong te wagen. Integendeel, de meesten hielden me tegen. Zelfs mijn vader, nochtans ook een ondernemer en de man die destijds de populaire scoubidou touwtjes lanceerde, vond dat ik als vrouw maar beter kon kiezen voor stabiliteit bij een groot bedrijf.”

“Vandaar Insentials. De vrouw vandaag is echt een superwoman maar het is belangrijk dat ze die superkrachten kunnen behouden. Maar liefst 95% van de vrouwen kampt met een vitaminetekort. Door stress, moederschap, kant-en-klare maaltijden, vervuiling, gebruik van medicatie, hormonale veranderingen, te weinig slaap,.... Met Insentials kan je online een screening afnemen en krijg je gepersonaliseerd vitamine- en voedingsadvies. Al dan niet met precisie voeding, aan de hand van een DNA-test die aantoont hoe je lichaam reageert op specifieke voedingsstoffen.”