(Photo by Marco Mertens)

Pieter Van Leugenhagen bekijkt het leven graag door een VR-bril. Als Managing Partner van yondr, het immersive agency dat hij in 2015 samen met Mathias Van Dosselaer en Dave Roox oprichtte, wil hij mensen en merken emotioneel connecteren door hen immersieve experiences te doen beleven. De start-up uit Beveren creëert virtuele ervaringen waarmee Van Leugenhagen en zijn ‘partners in crime’ de wereld willen veroveren. “Men mag zeggen wat men wil over work-life balance, maar als startende ondernemer is het de eerste jaren gewoon gas geven.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld hoeft geen doel op zich te zijn, maar het maakt alles wel veel gemakkelijker. Als ondernemer brengt het rust en brengt het kansen met zich mee. Anderzijds wakkert een tekort aan financiële middelen de creativiteit aan en die kan ervoor zorgen dat je een bepaalde pivot gaat maken waardoor je in een stroomversnelling komt en die je anders gemakkelijkheidshalve misschien niet had gemaakt.”

Op privévlak ben ik niet direct de persoon die kickt op luxeartikelen zoals horloges of dure auto’s, maar ik leef wel graag. Waarmee ik bedoel dat ik niet houd van beperkingen en graag doe waar ik zin in heb. En dan komt geld van pas natuurlijk. Maar het zal bij mij nooit op nummer één komen te staan. Ik zou bijvoorbeeld nooit een job kunnen doen tegen mijn zin of meewerken aan iets waar niet achter sta, omdat het veel geld oplevert.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering zijn mn vrienden en familie. Dat komt bij mij nog altijd voor persoonlijk succes. Want als dat succes er niet is en je gaat door een donkere periode mag je je beide handen kussen dat er mensen zijn waarbij je dag en nacht terecht kunt.”

Mijn beste investering zijn m’n vrienden en familie. Dat komt bij mij nog altijd voor persoonlijk succes

En je slechtste?

“Een mindere zet was om yondr in 2016 te proberen lanceren in New York, terwijl zowel wijzelf als de industrie daar op dat moment helemaal niet klaar voor waren. Het was toen vooral van willen, maar niet kunnen.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

We zijn met yondr te snel veel te hard willen gaan. Als ik eerder weet had gehad van het bestaan van de ‘Gartner Hype Cycle’, dan hadden we bepaalden zaken anders aangepakt. Anderzijds heeft het ons ook gebracht waar we nu staan en daar mogen we best fier op zijn, maar het heeft ons sowieso bloed, zweet en tranen gekost.”

Ik ben een denker en de knop afzetten is niet altijd even gemakkelijk. Zeker op momenten dat het professioneel wat minder gaat, lig ik daar wel wakker van

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert? Wat houdt je 's nachts wakker?

“Absoluut! Dat is wel veel geminderd, maar er is nog werk aan. Ik ben een denker en de knop afzetten is niet altijd even gemakkelijk. Zeker op momenten dat het professioneel wat minder gaat, lig ik daar wel wakker van. Stress is een gevaarlijk beest, maar gelukkig kan ik het wel steeds beter van me afzetten.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Een opportuniteit zien, daar opspringen en dan merken dat de mayonaise pakt, daar krijg ik heel veel voldoening van. Zoals ik al zei, ben ik een denker en als je denkt het licht gezien te hebben en dat blijkt nog te kloppen ook, wakkert dat het vuur alleen nog maar harder aan.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

Dromen veranderen bij mij meestal in doelen en is dat niet het geval, dan vervagen ze weer snel. Soms is dit frustrerend, omdat dromen heel dikwijls onrealistisch zijn.”

“Maar ik zou het fantastisch vinden om met yondr een gerespecteerde speler te kunnen worden in de immersive media industrie, die gedragen wordt door een internationaal getalenteerd team van gepassioneerd medewerkers binnen een bedrijfscultuur die is gestoeld op vrijheid en verantwoordelijkheid.”

Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

Ik ben ervan overtuigd dat tegen die tijd de VR/AR industrie stilaan zal ontploft zijn. Als we erin slagen om ons huidig team samen te houden en dat kunnen aanvullen met zowel binnen- als buitenlands talent, dan hoop ik dat die eerder genoemde droom werkelijkheid kan worden. Dat is alleszins onze doelstelling.”

“Verder hoop ik vooral mijn vrienden en familie gezond en gelukkig in mijn buurt te hebben, maar wil tegelijkertijd ook regelmatig vanuit een zonnige bestemming kunnen werken. Dat zou helemaal top zijn!”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

Men mag zeggen wat men wil over work-life balance, maar als startende ondernemer is het de eerste jaren gewoon gas geven. Er zijn zoveel zaken die je van nul moet opbouwen en pivots die je dient te maken omdat je zaken fout hebt ingeschat, waardoor je heel lange dagen moet kloppen.”

Dat wil zeggen dat er dikwijls stress bij komt kijken, maar dat je ook keuzes moet maken in je privéleven. Je kan nu eenmaal niet overal bij zijn. Anderzijds ben ik me er ook van bewust en dankbaar dat ik al heel veel dingen heb kunnen doen dankzij yondr.”


Heb je naast ondernemen nog andere grote passies/hobby’s? Trek je daar voldoende tijd voor uit?

Muziek loopt als een rode draad doorheen mijn dag. Mijn bluetooth speaker en airpods assisteren mij van zodra mijn ogen open gaan, tussen calls door, en letterlijk tot dat ik weer ga slapen.”

“Verder hou ik van lekker eten en een goed glas wijn en probeer ik veel te sporten om mijn hoofd leeg te maken en ook mijn liefde voor lekker eten en drinken te compenseren.”

“Tot slot heb ik mijn hart verloren aan Ibiza, waar ik toch een paar keer per jaar tracht te vertoeven. Het klimaat, de schoonheid van de natuur, de ongedwongen sfeer en open-mindedness maakt dat het voor mij een mini paradijs is, op amper 2 uur vliegen.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Always have a plan B, C and D. Leg niet al jouw eieren in één mandje, want dat verlies je aan kracht tijdens de negotiatie en loop je het risico om finaal met lege handen achter te blijven.”