Bedrijf: Hopr
Oprichter(s): Stijn Martens
Hoofdkantoor: maatschappelijke zetel in As, warehouse in Hasselt
Startdatum: 2021
Beoogde jaaromzet: 500.000 tot 1 miljoen euro
Team: 3-5 mensen

Stijn Martens (40) is een Limburgse ondernemer en de man achter Hopr, de allereerste Belgische online supermarkt die op 19 april de virtuele deuren opende in Hasselt. Wie via de Hopr-website een bestelling plaatst, krijgt de levering op het moment naar keuze aan de deur geleverd. Met een volledig elektrische bestelwagen nota bene. “In 2019 ben ik ‘s nachts een aantal keren vol adrenaline wakker geschoten omdat ik toen al met het idee van een online supermarkt in mijn hoofd zat.”

Hoe belangrijk is geld voor jou? 

“Geld is zeker niet het belangrijkste in mijn leven, maar laten we ook niet flauw doen: het maakt bepaalde zaken toch net iets gemakkelijker.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“De beste investering moet toch wel de bouw van onze woning zijn. Ik zie dit als een veilige belegging op lange termijn.”

En je slechtste investering?

“De slechtste investering heb ik gelukkig niet zelf moeten betalen, maar hebben mijn ouders betaald tijdens mijn hogeschool studies in 2003. Ik wilde absoluut de eerste 17-inch PowerBook® G4 van Apple hebben. Het was de eerste 17-inch laptop ter wereld. De topversie kostte een slordige 4.299 euro.”

“Ik heb er mijn studies in 2005 mee afgewerkt, maar erna werd de laptop helaas snel oud en traag. Mocht ik datzelfde bedrag destijds in aandelen van Apple hebben geïnvesteerd in plaats van in die laptop, dan was ons huis nu al lang afbetaald. (lacht)”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Ik vind het wel spijtig dat ik niet sneller als zelfstandige/freelancer ben gaan werken. De flexibiliteit en variatie in opdrachten geeft me heel veel positieve energie. En je leert zelf ook constant bij.”

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert? Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Ik ben van nature heel erg positief en enthousiast ingesteld. Piekeren doe ik niet snel. En slapen doe ik heel goed. Vaak wel te weinig. In 2019 ben ik ‘s nachts wel een aantal keren vol adrenaline wakker geworden omdat ik toen al met het idee van een online supermarkt in mijn hoofd zat. Dat is één van de signalen geweest om ermee door te gaan.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het leukste aan ondernemen is dat je van nul iets kan opbouwen. Het samenwerken met een team en partners geeft enorm veel energie en voldoening.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Een online winkel opstarten was altijd een jongensdroom en die is ondertussen uitgekomen. De volgende stap is nu om Hopr in heel Vlaanderen en bij uitbreiding heel België verder uit te rollen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

Ondernemen is geen 9-to-5 job. Je bent daar eigenlijk altijd mee bezig, maar ik heb daar totaal geen probleem mee. Mijn vrouw steunt me hierin. Onze kindjes die nog jong zijn daarentegen snappen dat niet altijd.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies/hobby’s? Trek je daar voldoende tijd voor uit?

Ik probeer ook wekelijks tijd te maken om te gaan lopen. Ik ben een avontuurlijke marathonloper, maar door een knieblessure geraak ik helaas al twee jaar niet veel verder dan 10 kilometer. Ik heb loopsessies waar ik echt aan niets denk en vol energie terug thuis kom. Op andere momenten zorgen de loopsessies ervoor dat ik terug wat structuur in mijn hoofd krijg.”

Ik word helemaal zen van gras maaien, de auto wassen en onze kleine boerderij thuis onderhouden

“Misschien ook nog leuk om weten: ik word helemaal zen van gras maaien, de auto wassen en de kleine boerderij hier onderhouden. We hebben thuis namelijk schapen, geiten en kippen.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

If you can dream it, you can do it! Gewoon eraan beginnen en doorzetten. Get sh*t done!”