Vicky Persyn is een onderneemster die van afwisseling houdt en overal opportuniteiten spot. Naast founder van LikeBirds, een dynamische coworkingplek in de Arteveldestad, runt de 40-jarige Gentse onder de naam ThisWay een event studio en stampte ze samen met haar zus een verhuurbedrijf voor eventmeubilair (Clementien) uit de grond. En ja, we waren het bijna vergeten: tussen alle drukke bezigheden door, zetelt Vicky Persyn ook nog in de adviesraad van Jong Voka Oost-Vlaanderen.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

Als ondernemer zie ik geld als een middel om te kunnen blijven doen wat we doen, niet als een doel op zich. Met andere woorden niet om er persoonlijk steenrijk van te worden.”

Maar je hebt natuurlijk winst nodig om te kunnen blijven ondernemen.  Dus in dat opzicht is het absoluut belangrijk.”

Wat was tot dusver je beste investering? En je slechtste?

“De beste investering, vind ik nog altijd, is in je team. Dan bedoel ik zowel eigen mensen die op de payrol staan als ons extended team van freelancers.”

“Bij mijn slechtste investering denk ik meteen aan de bitcoins die ik in 2012 niet gekocht heb.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Na mijn studies organiseerde ik met een vriendin feestjes. We hadden het idee opgevat om daar in verder te gaan, want dat marcheerde wel echt goed. Maar toen kreeg ik de kans om op mijn stageplaats te komen werken en daar de eventcel mee uit te bouwen. Ik ben er uiteindelijk bijna 9 jaar in dienst geweest, voor ik zelf ben gestart met LikeBirds en ThisWay.”

“Soms vraag ik wel eens af: what if. Maar spijt hebben? Nee, dat zeker niet. Misschien was dit het pad dat ik eerst moest lopen.

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert? Wat houdt jou ‘s nachts wakker

“Over het algemeen ben ik geen piekeraar, omdat ik de neiging heb om er direct mee aan de slag te gaan. Piekergedachten laat je best niet te lang in je hoofd sluimeren, want ze nemen al jouw energie weg.”

Ik geloof dat je best gewoon de dingen meteen aanpakt, door bijvoorbeeld de telefoon te nemen en al het nodige te doen. Ofwel niet over iets piekeren, dat is uiteraard ook altijd een optie.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Het zelf aan het stuur zitten, krijtlijnen uitzetten en een impact hebben, iets in beweging zetten, ergens naartoe werken, een team uitbouwen, samenwerkingen aangaan. Kortom, de volledige verantwoordelijkheid dragen en ownership nemen in je werk. Amai, ik vind precies heel veel leuk aan ondernemen (lacht).”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog? Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

Binnen 3 jaar zijn we volop de nieuwe (eigen) locatie van LikeBirds aan het designen om er in 2025 in te trekken. Tegen dan is er ook een uitbreiding van het team bij This Way en heb ik met mijn zus naast ons verhuurbedrijf Clementien een goed verkopend designmerk uitgebouwd. Het worden met andere woorden drie intense jaren!


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

“Meestal werk ik ’s morgens vroeg, wanneer iedereen nog slaapt. Om eerlijk te zijn ik heb die work/life balans nu beter op orde dan toen ik nog in dienstverband werkte. Tuurlijk is het best pittig met vaak lange werkdagen, maar daarnaast spendeer ik bewust ook voldoende tijd met mijn familie en vrienden.”

Reizen lukt met niet meer zoals ik het deed voor ik zelfstandig was, zijnde drie weken naar de andere kant van de wereld om er eens helemaal uit te zijn. Nu is het eerder tien dagen en de laptop gaat mee in de bagage.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies of hobby’s?

Ik ben sinds twee maanden vrij intensief aan het sporten, maar dat is in mijn geval geen hobby, eerder een must om me fysiek voor te bereiden om deze zomer te leren surfen. Het is iets wat ik al altijd al heb willen doen, maar omwille van mijn slechte knieën - patellaluxatie aan beide kanten - worden zowel surfen als skiën al mijn hele leven sterk afgeraden. Misschien dat ik het daarom net wel wil doen (lacht).”

“Nog 4 maanden te gaan, ik ben benieuwd wat het gaat geven. Ik ga er me in ieder geval volop voor smijten, want dat is gewoon wie ik ben. Ondertussen probeer ik af en toe te suppen. Met de LikeBirds community hebben we sinds heel kort een eigen sup-club. Ik kijk nu al uit naar dat mooi weer.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

“Staar je niet blind op de bling bling verhalen die je in de ondernemerswereld soms hoort. Succes wordt al te vaak gemeten aan de hand van omzet of aantal medewerkers. Groter, meer, sneller. De perceptie is dan vaak ‘die doen het supergoed’, terwijl dat eigenlijk op zich weinig zegt. Een vriend/collega coworking owner Alex Hillman uit Philadelphia omschrijft het perfect: Bigger is not better, better is  better.”

Succes kan je ook op andere manieren meten: interessante projecten, betekenisvolle samenwerkingen, de juiste klanten in jouw portfolio,… dit is tenslotte 2021 (lacht).”