Peter van Praet is de oprichter en bezieler van spaghetticoncept BAVET, dat eind 2015 zijn eerste restaurant zag opengaan in Gent. In geen tijd groeide de Belgische keten - de teller staat intussen op 17 vestigingen, waarvan één in Nederland - uit tot een begrip met een trouwe community en zelfs eigen merchandising. Zijn ultieme droom? Een resort bouwen voor ondernemers van het leven.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Het klinkt misschien cliché en is voor velen wellicht ook het standaardantwoord maar geld is voor mij persoonlijk een middel om bepaalde zaken na te streven in het leven: zoals een brede kennis opdoen, veel plekken op de wereld zien, kunnen deelnemen aan tal van sportevents en andere uitdagingen, mentaal tot rust komen, een warme thuis creëren, en ga zo maar door. Maar ook andere mensen ondersteunen met sociaal maatschappelijke impact - bijvoorbeeld goede doelen - of financieel door te investeren in een start-up waarin je gelooft. Voor de rest ben ik niet materialistisch ingesteld, dus heb ik altijd wel dat maximumbedrag in mijn hoofd.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“De eerste centjes in dat spaghetticafeetje aan de cinema rechtover de Sunset in Gent (lacht). En mijn slechtste investering? Aandelen van Wirecard. Losers!

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

Overdag pieker ik wel vaker maar ik mag mijn handjes kussen dat ik steeds een goede nachtrust kan vinden. Althans, als ik mijn nieuwe Oura ring mag geloven (lacht).”

Waar heb je professioneel gezien spijt van?

Het laatste jaar ben ik met teveel andere projecten bezig geweest, waardoor ik soms de focus kwijt was. Distractie is een sluipend gevaar dat je - als gevolg van een nooit aflatende ondernemerszin - niet altijd onder controle hebt. Af en toe is het goed om je weer te concentreren op je einddoel, om de focus terug te vinden en een helikopterview te behouden.”

Distractie is een sluipend gevaar dat je als gevolg van een nooit aflatende ondernemerszin niet altijd onder controle hebt

“Ik betrap mezelf erop dat ik de laatste tijd toch wel vaak pieker over de coronakater, een gigantisch probleem waar wellicht nog meer ondernemers mee zitten: je hebt enerzijds de verminderende koopkracht, stijgende grondstoffen en anderzijds de toenemende vermoeidheid maar ook vaak irritatie bij de bevolking die veelal gepaard gaat met motivatieverlies op de werkvloer. Vooral op dat laatste gaan wij de komende maanden en jaren meer dan ooit inzetten. Ik ben ervan overtuigd dat ons team met slimme oplossingen zal komen om ons leger van Baveteers nog meer te betrekken in ons verhaal.

“Horeca mag niet meer stiefmoederlijk behandeld worden, het is duidelijk dat we gemist werden tijdens de voorbije lockdowns. Als goed georganiseerd bedrijf professionaliseren wij enorm, zodanig dat we een volwaardig levenspad kunnen schrijven voor onze medewerkers. Het mag voor hen niet zomaar de zoveelste overgangsjob of tijdelijke oplossing zijn, we willen er zijn on the long run met een goede werkplek, een comfortabel loon en vooral een plaats waar werknemers zichzelf kunnen ontplooien.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

De voldoening die je kan vinden bij collega’s wanneer een project slaagt. Dat kan zijn: het openen van een nieuwe locatie, het lanceren van een nieuwe digitale tool, het aanslaan van een marketingcampagne of een nieuwe HR initiatief.”

Als mensen zelf iets gecreëerd hebben in je onderneming en ze zijn daar fier op, dan kan ik daar oprecht mee van genieten

“Als mensen zelf iets gecreëerd hebben in je onderneming en ze zijn daar fier op, dan kan ik daar oprecht mee van genieten. Dat is ook altijd mijn ambitie geweest: ik stuur bij waar nodig, maar laat mensen liefst van al zelf intrapreneur zijn binnen onze organisatie. In die zin zie ik mezelf als een schaduw-CEO.”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Ik heb zoveel ondernemersdromen maar als ik er dan eentje moet uitpikken dan is het deze: ik zou graag een resort bouwen voor ondernemers van het leven. Voor mij is een ondernemer niet puur business gerelateerd: mijn moeder is als huisvrouw, halftijds verpleegster en tal van andere activiteiten, in mijn ogen ook een ondernemer.”

“Op het resort wil ik synergieën creëren die men in het dagelijkse leven niet of alleszins moeilijker kan vinden onder elkaar, door de ratrace waar we allemaal in beland zijn. Na een weekje in het resort kijken de ondernemers anders tegen het leven aan. Dat is mijn ultieme droom!”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

De grootste opoffering vind ik toch wel mijn sociale leven. Vroeger was ik iemand die al vanaf donderdagavond graag een pint ging drinken en ook in het weekend graag met vrienden uithing. De laatste jaren heb ik daar minder tijd voor aangezien ik toch ook graag de nodige tijd besteed aan mijn gezin. En dan is er nog die verdomde fiets die ook heel wat uren opeist (lacht).”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

Mijn grote passie is sport. De laatste jaren leg ik mij vooral toe op mountain biking en trail running. In het verleden beoefende ik ook tal van andere sporten, waaronder zwemmen wat ik trouwens weer wil oppikken.”

Ondanks mijn drukke agenda, probeer ik daar tijdens de week toch een 10-tal uren voor vrij te maken. Vroeg opstaan is dus de boodschap en vroeg gaan slapen een must, waardoor er doorgaans minder tijd overblijft om ook nog eens een pint te gaan drinken.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Doe vooral waar je zin in hebt! Zorg dat je net datgene kan doen waar je echt energie uithaalt en dat waar je minder goed in bent uitbesteed kan worden aan bekwame mensen. Omring je met talenten die elk op hun manier beter zijn dan jijzelf en die meerwaarde kunnen creëren op de punten waar jij minder zin in hebt of minder goed in bent. Creëer samen die meerwaarde en probeer maximaal te genieten als dirigent van het orkest!