Petra Meeus is zaakvoerster van Billycom, een strategische contentstudio die ze in 2015 uit de grond stampte in Leuven. Intussen heeft het bedrijf een nieuwe Billy Studio gevonden in Heverlee en kan de Billy Boss rekenen op een team van 8 content diggers die bedrijven sneller op de radar brengen van klanten, sollicitanten én Google. “Ondernemers halen het maximum uit hun business én uit het leven. Ik hou enorm van die high energy-modus.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Op een schaal van 1 tot 10 ben ik van een magere 2 naar een stevige 8 gegaan. Billycom is gestart vanuit mijn passie om te schrijven en om verhalen van klanten te vertalen naar sterke content. Ik verdiende prima als freelancer, maar was nooit zo met geld bezig.”

Toen mijn team groter werd, wou ik meer grip krijgen op mijn cijfers. Ik liet me begeleiden door een start-upcoach die vlakaf zei: “Als jouw werk alleen maar een hobby is, dan moet je mutsen breien op de zolder. Je runt een zaak, dus is het jouw verantwoordelijkheid dat de cijfers kloppen!” En ze heeft gelijk natuurlijk. Het is essentieel om een transparant overzicht te hebben van je pricing, budgetten en investeringen. Nu weet ik exact wat er binnen- en buitengaat in mijn bedrijf.

Wat was tot dusver je beste investering?

Het herdenken van mijn businessmodel tijdens de eerste harde lockdown. Al onze projecten werden on hold gezet. Van 200 kilometer per uur werken, moesten we plots keihard in de remmen. Heftig! Maar ik wou blijven doorwerken om een positief signaal de wereld in te sturen.”

“In die periode heb ik samen met mijn team een eigen Billy magazine gepubliceerd én hebben we de fundamenten gelegd voor Billycom 2.0. Daarbij hebben we de shift gemaakt van projectmatig werken naar een recurrent businessmodel. Geen 50 losse klanten per maand, wel 50 vaste klanten per jaar. Het was een compleet nieuwe start en een flinke investering in een moeilijk coronajaar, maar wel eentje die nu rendeert.”

En je slechtste investering?

“Zonder twijfel mijn prachtige dressing mét royale schoenencollectie (lacht)! Er staan een aantal pareltjes van designerschoenen tussen die ik zelfs nog nooit gedragen heb. Maar kom, elke morgen groet ik mijn mooie schoentjes en daar word ik persoonlijk heel happy van.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Dat ik zo lang gewacht heb om mijn eigen zaak te starten. Ik was begin veertig toen ik zelfstandige werd. Daarvoor heb ik als bediende wel altijd toffe en uitdagende jobs gedaan, en van elke job steek je natuurlijk iets op, maar het voelde vaak als werken met de rem op. Nu ik een eigen bedrijf run… dat is pas thuiskomen!

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Ik zal zelden mijn slaap laten voor iets. Ik leg me neer en binnen de 3 seconden ben ik weg. Een zaligheid! Die goede nachtrust heb ik ook nodig om overdag gefocust te kunnen werken.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Ondernemers durven meer, denken sneller en doen nog liever. Ze halen het maximum uit hun business én uit het leven. That’s my tribe! Ik hou enorm van die high energy-modus. Heerlijk vind ik het om te sparren met ervaren en ook startende ondernemers die vol vuur en ambitie zitten.”

Heerlijk vind ik het om te sparren met ervaren en ook startende ondernemers die vol vuur en ambitie zitten

“Wat ik ook een enorm voordeel vind, is dat je je eigen marketing kan sturen om gelijkgezinde bedrijven aan te trekken. Billycom straalt online én ook offline een positieve energie uit die aanstekelijk werkt. Ook mijn collega’s hebben een authentieke Billy vibe waar we vaak op worden aangesproken. Daar ben ik enorm fier op!”

Welke grote ondernemersdroom koester je nog? Waar zie je jezelf binnen 2 à 3 jaar staan?

Een Billycom hub in Parijs, Londen of waarom niet New York? Dan kunnen we onze klanten nog beter servicen met native copywriting in verschillende talen. Geen gek idee toch? Soms moet je je dromen durven vertellen aan het universum. Deze uitspreken, is al een eerste stap richting realisatie. Dus schrijf het maar op (lacht)!”


Heb je naast ondernemen nog andere passies of hobby’s?

“Absoluut! Ik heb jaren met de koersfiets gereden in een damesclub en ik sta 2 tot 3 keer per week op het tennisveld. Tennis is voor mij pure ontspanning omdat ik dan aan niets ander kan denken dan hit that ball! Dus, ik sport om mijn (mentale) conditie op peil te houden maar ik geniet nog meer van het voor- en nababbelen met mijn sportmaatjes.”

Tennis is voor mij pure ontspanning omdat ik dan aan niets ander kan denken dan hit that ball

Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Progress is better than perfection. Ik kan mij echt smijten voor mijn bedrijf, voor mijn collega’s en ook voor mijn klanten waardoor ik moeilijk de uit-knop vind. Als zelfstandige kan je altijd werken en dat geeft al gauw een gevoel dat het nooit genoeg is. Maar zolang we leren en evolueren, zijn we goed bezig. Nu gebruik ik deze quote als een soort mantra om mijn dag positief af te sluiten. Happy thoughts, that’s me!