Pieter Janssens (39) is CEO van iO, vader van Nand en Rémi en man van Liesbet. Hij houdt vast aan een onophoudelijke focus om alles rond hem te verbeteren – en dat sinds 2005, toen hij als student websites bouwde voor bakkers, slagers en andere kleine zelfstandigen. Vijftien jaar later leidt hij iO, met de ambitie om organisatie en medewerkers elke dag een stapje verder te brengen.

Wat haat/frustreert je het meest als ondernemer?

Als zaken niet vooruitgaan. Daarmee wil ik niet zeggen dat dingen overhaast moeten gebeuren, wel dat er constante stappen vooruit moeten worden gezet. Zoek naar zaken die steeds beter kunnen en optimaliseer die. Als iets niet evolueert, voelt het alsof het achteruit gaat. Constante verandering en verbetering is iets wat me blij maakt. Stilstaand water begint op den duur te stinken.

Welke hervorming bewonder je het meest?

Op onze eigen (her)vorming ben ik best wel trots. Het was een huzarenstukje om op een periode van vijf jaar een bedrijf (en de mensen erachter) te laten evolueren van 35 agencies naar één iO, zeker gezien de diepgaande transformatie along the journey en op alle fronten. Dat was niet altijd evident, omdat verandering moeilijk is. Maar we hadden steeds een mooie ambitie en doel voor ogen: de juiste expertise en talenten samenbrengen, laten blenden als team en met onze klanten, om zo steeds voor meerwaarde en oplossingen te gaan. iO is vandaag een stabiel bedrijf, met focus op de klanten en hun uitdagingen. Zijn we er al? Neen, maar de vraag is vooral of we er ooit zullen zijn.

Wat is je favoriete motto?

Een uitspraak die ik leerde van een nonkel en die me al 20 jaar bijblijft: probeer alles en behoud het goede. Er zou zo’n Bond Zonder Naam-tegeltje van moeten gemaakt worden voor tegen mijn muur. Het is een uitspraak die ik vanaf mijn eerste stappen als ondernemer heb onthouden, meegenomen en toegepast. Vallen en opstaan. Uitproberen. Snel genoeg itereren en met de sterke punten een volgend verhaal starten.

Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

Dat alles relatief is. En dat je, mits je je omringt met de juiste mensen en het hoofd koel houdt, eigenlijk zo goed als alle moeilijke momenten kan ombuigen in goede dingen die je op de lange termijn alleen maar sterker en/of beter maken. Had ik, achteraf bekeken, die moeilijke momenten liever niet gehad? Moeilijk om op te antwoorden, gezien alle ervaring die je eruit opdoet.

Waarvoor mogen ze jou ’s nachts altijd wakker maken?

Bijna alles. Maar met mijn kleine kinderen ben ik dat sowieso gewend (lacht). Neen, ik geloof nogal sterk in de filosofie dat je er altijd moet staan. Zowel voor je gezin, vrienden, familie als voor collega’s en klanten. No matter what. Dat komt ook terug in onze iO-cultuur: hands on, lean & mean. Niet te veel bla bla, maar de handen uit de mouwen. Maar: er altijd staan vraagt veel energie, dus een gezond leven is aanbevolen. Dat wil ook zeggen dat je goed je best zal moeten doen en hard roepen om mij ’s nachts überhaupt wakker te krijgen (lacht).