Seppe De Baerdemacker (26), oprichter van PEAK Coaching, weet als geen ander hoe belangrijk het is om CEO te zijn van je eigen lichaam. In het snelgroeiende personal coaching bedrijf dat hij in 2020 uit de grond stampte, komen zijn twee grootste passies - sport en ondernemen - mooi samen. “Ik sport ontzettend graag, maar zelfs op mijn jonge leeftijd is het niet evident om je gezondheid steeds voorop te stellen. Als start-up ondernemer is volle bak gas geven nu éénmaal een dagdagelijkse gewoonte!”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is uiteraard belangrijk om te kunnen voorzien in bepaalde basisbehoeftes, om te genieten van het leven en nieuwe ervaringen te kunnen beleven. Dat laatste is enorm nuttig om voldoende inspiratie te krijgen als ondernemer.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn beste investering tot nu toe is het appartement dat ik kocht in Sint-Amandsberg, nabij Gent, ingericht in een Scandinavische stijl die mij helemaal tot rust brengt. Naast het financiële heb ik onlangs de beste investering gedaan als ondernemer: zeven dagen business retreat in Colombia, samen met acht andere ondernemers. Dat onvergetelijke avontuur, inclusief strikte no-phone policy, heeft voor mij een aantal belangrijke zaken in perspectief gezet.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Professioneel gezien van heel weinig zaken. Ik heb nooit ervaring opgedaan bij een werkgever, waardoor ik alles zelf moet ontdekken. Dat mis ik soms, dat ik niet eerst van iemand anders heb kunnen leren hoe iets moet of net niet moet. Al denk ik met mijn ongeduld dat werken voor iemand anders vrij moeilijk was geweest (lacht).”

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

”Ik ben een echte ochtendmens. Na 20 uur werken mijn hersenen niet meer, denk ik, dus is in slaap vallen voor mij geen enkel probleem. Ik kan vrij makkelijk loslaten, mede omdat ik de collega’s bij PEAK en de mensen in mijn directe omgeving voor de volle 100% vertrouw.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Het leukste aan ondernemen is wat mij betreft zeker de variatie. Maar ik kick ook gewoon echt op groei en op het dagelijkse contact met mensen die een positieve en open mindset hebben. Dankzij onze business vertoef ik elke dag in het gezelschap van topondernemers, wat ongelofelijk inspirerend werkt. Kunnen leren van mijn professionele omgeving om nadien zelf sneller te kunnen schakelen, dat voelt voor mij als puur genieten!

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“Mijn grote droom is om in alle financiële grootsteden een uitgebreid netwerk van personal trainers te hebben, alsook een wereldwijde community uitbouwen waar jonge ondernemers samenkomen rond health topics. Daarnaast is een wijngaard in Italië wel iets waar ik al langer van droom, maar dat project zie ik dan meer op de lange termijn.


Welke opofferingen moet je privé doen om te kunnen ondernemen?

“Als ondernemer ben je altijd bezig, 7 op 7, en is jouw grootste prioriteit vaak het bedrijf. Dat maakt het niet gemakkelijk om te combineren met een relatie, met familie en vrienden.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies?

“Ik sport ontzettend graag, maar zelfs op mijn jonge leeftijd is het niet altijd evident om je gezondheid steeds voorop te stellen. Als start-up ondernemer is volle bak gas geven nu éénmaal een dagdagelijkse gewoonte!

“Gelukkig kan ik mijn eigen personal trainers inschakelen om mij op regelmatige tijdstippen aan het bewegen te zetten. Daarnaast tennis en padel ik enorm graag!”

“Uiteraard is gezondheid een enorme passie, maar ik ben ook een echte bon vivant. Wijn, eten, kunst en architectuur genieten eveneens mijn persoonlijke interesse. Genieten en gezondheid, daar draait mijn leven rond. Laten we zeggen dat ik mezelf beschouw als een bewuste Bourgondiër (lacht)!”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij tot dusver hebt geleerd?

“Ik ben nog maar net 26 jaar geworden, dus de grote ondernemerslessen en ervaring gaan geleidelijk aan wel komen. De belangrijkste raad die ik anderen meegeef, is dat letterlijk iedereen alles kan bereiken wat hij of zij wil, zonder dat je daar een specifieke opleiding voor hoeft te volgen. Drive en passie zijn key.”

“Als derde les geef ik graag het volgende mee: leef als een spons. Pak alles op van wat mensen jou als raad of feedback geven, zo leer ik zelf ook nog elke dag nieuwe dingen bij.”

”Ik heb een bachelor lichamelijke opvoeding, mijn ouders zijn geen ondernemers. Een netwerk om op terug te vallen had ik niet, een groot startkapitaal evenmin. Ik ben met andere woorden het beste bewijs dat er eigenlijk geen excuses zijn om jouw idee niet in de praktijk te brengen. Zolang je er maar zelf rotsvast in gelooft, kan je je grootste dromen verwezenlijken. Think big!”