Stijn van Daele (26) richtte 2,5 jaar geleden het Antwerpse groeibedrijf Stretch Innovation op, dat kmo’s en corporates van a tot z helpt meer omzet te genereren. Door nieuwe ideeën op de markt te brengen, interne innovatie te stimuleren, nieuwe businessmodellen te bedenken en lanceren, en vernieuwende go-to-marketstrategieën te valideren en implementeren. Een positieve reactie van een klant na de oplevering van een project kan mij écht gelukkig maken.”

Wat beschouw je als jouw meest waardevolle ondernemerseigenschap?

“Doorzettingsvermogen. Ondernemen is een avontuur vol onverwachte wendingen. Je hebt ideeën, je werkt ze uit, je valideert ze en soms slagen ze en soms niet. Juist op die momenten is het cruciaal om door te zetten en niet op te geven.”

“Hoewel doorzettingsvermogen een waardevolle eigenschap is, besef ik ook dat het soms belangrijk is om zaken los te laten. Dit is een belangrijke les die ik over mezelf heb geleerd. Ik draag deze bewustwording ook met me mee wanneer we bedrijven ondersteunen met Stretch Innovation bij het implementeren van innovatiemanagementprocessen. Het is van essentieel belang om vooraf succes en falen te definiëren.”


Wat is jouw favoriete motto?

“Mijn favoriete motto is ‘Als je het niet probeert, zul je het nooit weten’. Mensen in mijn omgeving horen me dit vaak zeggen. Wie elke uitdaging uit de weg gaat, zal nooit ervaren hoe het is om die uitdaging aan te gaan of - in het beste geval - deze te overwinnen. Zelfs wanneer iets niet lukt, is zoiets waardevol. Je doet er nieuwe inzichten door op en ontdekt nieuwe dingen.”

“Natuurlijk is het belangrijk om goed na te denken over alles wat je onderneemt, de voor- en nadelen af te wegen en logische redeneringen te maken. Maar zodra er aannames zijn gemaakt die niet eenvoudig theoretisch kunnen worden opgelost, kun je het maar beter gewoon proberen. Dit geldt zowel voor ondernemerschap als voor andere aspecten van het leven.”


Hoe definieer jij (werk)geluk?

“Voor mij betekent werkgeluk dat iedereen binnen een bedrijf de mogelijkheid krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen, en dat eventuele zwakke punten worden erkend en gecompenseerd door andere teamleden. Enkel op die manier kan je als team het beste werk leveren.”

“Het geeft me veel voldoening om ons kantoor binnen te lopen en te zien dat iedereen vol overtuiging bezig is om zijn of haar project succesvol af te ronden voor de klant. Een ontspannen sfeer, waarin af en toe ruimte is voor een grapje, draagt bij aan een plezierige werkomgeving.”


Wat heb je geleerd van jouw moeilijkste moment als ondernemer tot nu toe?

Mijn moeilijkste moment als ondernemer tot dusver heeft me geleerd dat het essentieel is om altijd in jezelf en je ideeën te blijven geloven. Het kan soms moeilijk zijn om door te gaan wanneer je te maken krijgt met tegenslagen of kritiek. Maar juist op die momenten moet je vertrouwen blijven hebben in jezelf en in wat je doet.”

“Het is eveneens belangrijk om open te staan voor feedback en te leren van je fouten. Uiteindelijk maken deze moeilijke momenten je sterker en dragen ze bij aan jouw groei als ondernemer.”


Waar zou je graag willen wonen, werken of ondernemen?

Bij de oprichting van Stretch Innovation had ik mezelf als doel gesteld om binnen twee jaar een kantoor te openen in New York. Ik moet toegeven dat dit nog niet is gelukt. Dit betekent echter niet dat het nooit zal gebeuren. ‘The city that never sleeps’ heeft me altijd geïnspireerd vanwege het tempo waarin de inwoners leven.”

“Daarnaast zie ik het als een inspirerende uitdaging om, nadat we met Stretch Innovation in Europa een solide basis hebben opgebouwd, ook te ondernemen in een andere tijdzone. Dit zou nieuwe uitdagingen en kansen met zich meebrengen. Op dit moment hebben we echter nog genoeg uitdagingen in Europa, dus heb ik deze droom even uitgesteld.”


Welke kleine, alledaagse gebeurtenis kan jou gelukkig maken?

Een positieve reactie van een klant na de oplevering van een project kan me echt gelukkig maken. Bij Stretch Innovation leggen we de nadruk op het leveren van kwaliteit. We helpen onze klanten groeien en nieuwe inkomstenstromen genereren. Het doet ons goed wanneer we van onze klanten feedback ontvangen waaruit blijkt dat we daarin slagen.”

“Dit succes is voor 100% te danken aan ons team, dat bestaat uit 16 gemotiveerde mensen die zich elke dag oprecht afvragen of het werk dat we doen daadwerkelijk het verschil maakt voor onze klanten.”