Al twee jaar lang zet Thomas Van Poucke (34) als CEO de strategische lijnen uit van Groep Huyzentruyt. Met hem als kapitein heeft de West-Vlaamse projectontwikkelaar, één van de grootste van ons land, de wind in de zeilen. In 2021 boekte het bedrijf een recordomzet van ruim 110 miljoen euro en trekt het steeds meer de internationale kaart. Na het succes in Polen gaat Groep Huyzentruyt zich vanaf dit jaar ook op de Roemeense vastgoedmarkt gooien. Dat het ook nog eens aangenaam werken is bij de ontwikkelaar, blijkt uit het feit dat Groep Huyzentruyt zich al twee jaar op rij ‘Great Place to Work’ mag noemen.

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld an sich is geen doel, maar het maakt uiteraard wel het verschil om al dan niet een comfortabel leven te kunnen leiden.”

Wat was tot op heden je beste investering?

“Onze beste investeringen zijn steeds onze vastgoedinvesteringen geweest. Zeker op onze eerste gezinswoning hebben we een mooie meerwaarde kunnen boeken, die we ondertussen opnieuw hebben geïnvesteerd in een nieuwe gezinswoning die we recent bouwden.”

En je slechtste investering?

“Begin dit jaar hebben we een aantal beursinvesteringen gedaan die door de oorlog in Oekraïne en het huidige beursklimaat een negatief rendement zouden opleveren. Gelukkig kunnen we dit op lange termijn bekijken en zal dit met der tijd vermoedelijk zijn waarde terugkrijgen.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Voorlopig heb ik professioneel nergens spijt van. Iedere beslissing die ik heb genomen, was steeds met de nodige overtuiging op dat ogenblik. Als er al een foute beslissing bij zat, heeft die me enkel een bijkomende ervaring gegeven voor de toekomst.”

Wat houdt je ‘s nachts wakker?

“Piekeren is niet aan mij besteed. Wel kan ik zeer sterk opgaan in ideeën en opportuniteiten. Die houden me niet wakker - ik val letterlijk binnen enkele minuten in slaap - maar ik kan die wel meenemen in mijn slaap. Het gebeurt regelmatig dat ik merk dat er professionele gebeurtenissen opduiken in mijn dromen.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

Opportuniteiten zien en dingen in beweging zetten. Als je team die zaken oppikt en je nadien de resultaten ziet, dan geeft dat een ongelooflijke kick. Zowel in België als in Polen hebben we de voorbije jaren met onze lokale teams stappen gezet waar we best trots mogen op zijn.”

Zowel in België als in Polen hebben we de voorbije jaren met onze lokale teams stappen gezet waar we best trots mogen op zijn

Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“De grootste ondernemersdroom die ik koester, is een project te mogen en kunnen ontwikkelen in New York.”

We zijn met Groep Huyzentruyt bijzonder sterk aan het internationaliseren, met Roemenië als nieuwste en derde markt. Binnen een drietal jaar moet dat ertoe leiden dat het bedrijf een kwantumsprong zal nemen door de resultaten in België en de sterke basis in Polen. Ik kijk ernaar uit om dit effectief gerealiseerd te kunnen zien.”


Welke opofferingen moet je privé doen om te kunnen ondernemen?

“We hebben er met Groep Huyzentruyt voor gekozen om een internationale groei na te streven. Hierdoor spendeer ik veel tijd in het buitenland, wat uiteraard gevolgen heeft voor je gezinsleven. De vrije tijd die ik heb en de weekends spendeer ik dan ten volle met het gezin.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies?

Koken en gastheer spelen voor vrienden en familie doet me echt afstand nemen van de dagelijkse rush. Noem dit gerust een andere passie, die trouwens in de familie moet zitten met nog een broer en zus die beiden professioneel kok zijn.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Durf groot te dromen - kijk naar de broden op tafel in plaats van op zoek te gaan naar de kruimels. En zoek hierbij naar en laat je omringen door de juiste medewerkers die dit enthousiasme delen en jouw tekorten kunnen opvangen zodat het ganse plaatje blijft kloppen.”