Vicky Buelens (47) is founder van Kobalt legal, een advocatenkantoor gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht, en auteur van het boek ‘Fired Up’ over correct en respectvol ontslag. In 2020 richtte zij ook, samen met haar dochters, Strawberry Secrets op, een lingeriemerk voor jonge vrouwen. Ondertussen zijn hun collecties te koop in België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, IJsland en de Verenigde Staten. “Mijn advocatenkantoor en het bedrijf van mijn dochters beogen eigenlijk hetzelfde: de rode draad is empowerment.

Wat waardeer je het meest aan je vrienden?

“De onvoorwaardelijkheid. Ik maak graag echte connectie met mensen en dat gaf me enkele hele mooie vriendschappen. Maar hoe hard ik hen ook waardeer, er is maar één persoon met wie vriendschap eerder als een bloedband voelt: Nathalie Meskens is al dertig jaar als een zus. Hoewel zij regelmatig in het buitenland verblijft, gaan we echt samen door het leven. Wat ik het meeste waardeer, is haar puurheid en de manier waarop zij evenveel mannelijke als vrouwelijke energie in zich draagt. Nathalie heeft mentaal en fysiek enorme (spier)ballen, maar ze is tegelijk fragiel, zacht en extreem vrouwelijk.”


Wat is je favoriete bezigheid?

Bouwen. Ik ben een echte werkmier, mijn bloed gaat harder stromen als ik een project heb. Dat kan gaan van het mee uitbouwen van Strawberry Secrets, het bedrijf van mijn dochters, tot een retro motorbootje renoveren, een app bouwen, een boek schrijven, een huis inrichten. Ik kan nog wel even doorgaan, want mijn leven lijkt wel een aaneenschakeling van projectjes. Ik ben redelijk vermoeiend om mee samen te leven (lacht).”

Mijn leven lijkt wel een aaneenschakeling van projectjes. Ik ben redelijk vermoeiend om mee samen te leven

Als je niet jezelf mag kiezen, welke ondernemer zou je dan willen zijn? En waarom?

“Ik kijk echt op naar Sara Blackely van Spanx. Hoe zij haar merk uitbouwde, leest als een American dream. Zonder ervaring, zonder middelen, vanuit de koffer van haar wagen. Ze geloofde rotsvast in haar product, en in zichzelf, en bouwde haar bedrijf, zonder marketingbudget, uit tot een wereldspeler.”

“Ongelofelijk toch, mensen met dat niveau van doorzettingsvermogen, werkijver en creativiteit. Nadat ze haar bedrijf recent verkocht, investeert ze nu in female founders en deelt ze haar expertise waar ze maar kan. Ik ben niet snel ‘fan’ van iemand, maar haar vind ik toch wel héél inspirerend.”


Wat is je huidige gemoedstoestand?

“Dat vind ik best een moeilijke vraag. Want aan de ene kant, is mijn gemoedstoestand al mijn hele leven redelijk onveranderlijk gebleven. Ik ben geboren als een gelukkige en energieke persoon. Het leven deelt natuurlijk al wel eens klappen uit en ik kan uiteraard net als iedereen intens verdrietig of gestresseerd zijn, maar dan nog blijft mijn kern daar toch wat van gespaard.”

De grens tussen mijn emoties en energie en die van anderen is echt iets wat ik actief moet bewaken

Waar ik dan weer wel enorm gevoelig aan ben, is het gemoed van anderen. Als dat niet stabiel is, verstoort dat mijn hele zijn omdat ik makkelijk meega op die golven. De grens tussen mijn eigen emoties en energie en die van anderen is echt iets wat ik actief moet bewaken.”


Wat was voor jou een moment van opperste geluk?

Als de energie tussen mensen stroomt. Als ik zie dat de mensen rondom mij zich goed voelen. Dat zijn voor mij kostbare momentjes die mijn energie emmer vullen.”


Wat beschouw je als jouw grootste prestatie tot dusver?

Mijn dochters helpen opgroeien tot zelfstandige, vrije en zelfbewuste jonge vrouwen. We zijn nog lang niet aan de eindmeet, maar als ik zie hoe ze hun grenzen durven aangeven, hoe ze zichzelf kunnen bijsturen als het even minder gaat en hoe warm ze zijn, dan zitten we op het juiste pad. Ik geloof enorm in empowerment of young women en in the school of life. En in niet zagen maar voordoen. Hoewel dat met tienerdochters niet elke dag even makkelijk is (lacht).”


Wat is het decadentste wat je ooit hebt gedaan of meegemaakt?

“In 2011 nam ik deel aan de Ironman van Nice. Dat was gekkenwerk want ik was verre van een sporter. Eerder het type dat zei ‘oei, ik begin te zweten, tijd om te stoppen met lopen’. Op tien maanden tijd leerde een coach mij om die enorme berg van 3,9 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,5 km lopen mentaal af te breken tot iets haalbaars.”

“Hij zag af met mij want ik kampte niet enkel met een fysieke achterstand, ook met een verlammende angst voor haaien (lacht). Tot de dag van de wedstrijd was ik als de dood om in open water te zwemmen, laat staan kilometers ver in de zee. Maar het lukte en ik voltooide 2/3e van de Ironman. Van die mentale reis pluk ik vandaag nog steeds de vruchten. Het was misschien niet mijn beste idee, maar ik zou het zo opnieuw doen!”


Wat heb je geleerd uit je moeilijkste momenten?

De kracht van consistentie. Als ik met mijn rug tegen de muur sta, verwacht ik vaak dat mijn plannen en acties onmiddellijk oplossingen zullen brengen. Zo werken de dingen echter meestal niet. Transformatie vraagt tijd, doorzetting en herhaling. Dat heb ik echt moeten leren. Maar uiteindelijk renderen de dingen, je moet ze gewoon volhouden en geduld hebben.”