De 24-jarige serie-ondernemer Audry Vanderstraeten is founder en CEO van Digital Leader, een strategisch online marketing bureau dat ooit begon als een schoolproject. “Elke fase in de groei van een onderneming heeft zo zijn charmes.”

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Ik hou van een bourgondische levensstijl. Mijn grootste ontspanning is op restaurant gaan samen met mijn vriendin. Meestal zijn we dan ook de personen die als laatste blijven zitten, tot wanneer de ober of uitbater subtiel laat merken dat ze willen sluiten. Mijn passie voor restaurants is ook één van de redenen waarom ik enkele maanden geleden in Aalst ‘La Perla - Seafood’ heb geopend, samen met horecaondernemer Dean Janssens.”


Waaraan geef je graag geld uit?

“Als levensgenieter spendeer ik graag geld aan lekker eten. De horecasector zorgt voor meer dan 135.000 arbeidsplaatsen in België, brengt jong en oud samen en zorgt voor geweldige momenten. Maar de sector heeft het niet altijd makkelijk door de hoge personeelskosten in België, met daarbovenop de gigantische impact van de coronacrisis. De laatste maanden ben ik nog meer dan anders op restaurant gaan eten om iedereen die te werk is gesteld in de horeca een hart onder de riem te steken.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

Durf! van Bart Verhaeghe. In België zijn er heel wat topondernemers maar jammer genoeg blijven velen van hen onder de kerktoren opereren. Ik vind het geweldig dat succesvolle ondernemers, zoals Bart Verhaeghe, hun ervaringen delen met andere ondernemers. Dit helpt andere zelfstandigen om groter te denken, wat alleen maar een positieve impact kan hebben op het ondernemerschap en de economie in België.”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

WinWinner. Hun passie om jonge ondernemers te laten groeien, vind ik geweldig. Dankzij hun aanpak vinden ondernemers de nodige financiering om hun groei te kunnen realiseren. Op deze manier zijn er al tientallen succesverhalen ontstaan die zonder WinWinner wellicht niet mogelijk waren geweest.”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ik haal zeer veel voldoening uit het creëren van nieuwe structuren voor mijn ondernemingen om die vervolgens naar een hoger niveau te tillen. Elke fase in de groei van een onderneming heeft zo zijn charmes. Zo ben ik met Digital Leader gestart toen ik nog student kmo-management aan de Hogeschool Gent was. De charme van het opstarten met 500 euro startkapitaal, een eerste jobstudent in dienst te nemen, een eigen kantoortje van 16m² te huren, de eerste grote klant binnen te halen,... het zijn stuk voor stuk momenten die je als ondernemer nooit vergeet.”

De weg die we de afgelopen drie jaar hebben afgelegd om van 0 naar 23 vaste medewerkers te groeien, is mijn grootste trots. Net zoals de onderneming, moet je ook als ondernemer continu evolueren. Dit is voor mij de leukste uitdaging van het ondernemerschap.”