Frederick Scraeyen is oprichter van BEEGO, een platform dat informaticastudenten inschakelt om mensen digitale assistentie aan huis te kunnen bieden.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

Het liefst van al trek ik er op uit met de fiets. Niet voor een toertje langs de vaart om weer uit te komen waar ik startte, want ik ben graag op weg naar nieuwe bestemmingen. Als het even kan maak ik er een meerdaagse trip van waarbij ik mijn tent en Bialetti percolator achterop de fiets meeneem. Slapen doe ik dan op een rustige plaats in de natuur.”

“Dat is voor mij de ultieme ontspanning en zo ga ik meestal op reis. Het hoeft niet altijd een exotische bestemming te zijn. Zo fietste ik vorig jaar met mijn vriendin van Parijs naar Bordeaux, wat een fantastische trip was! Ik heb het geluk dat zij helemaal op dezelfde avontuurlijke lijn zit.”


Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik geef in het algemeen niet zo gek veel geld uit, maar aan fietsspullen of (slimme) audiotoestellen durf ik soms al eens wat centen te spenderen. Ik geef wel graag geld uit wanneer ik het gevoel heb er de correcte ‘value’ voor te krijgen. Logisch natuurlijk, maar die balans is voor iedereen anders en ik ben misschien nogal kritisch. Een restaurant bijvoorbeeld mag gerust wat kosten als ik het gevoel heb dat ze mij de juiste sensatie bezorgen.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

Homo Deus van Yuval Noah Harari. Als je graag nadenkt waar de mensheid naartoe gaat is dit een absolute aanrader. Het helikopterzicht dat je als lezer krijgt, is vaak verrassend en ontluisterend.”

“Het boek begint met een beschouwing van de menselijke strijd in de geschiedenis tegen ziektes en pandemieën. COVID-19 doet ons misschien even twijfelen, maar het virus is zeker niet sterk genoeg om het menselijke voortbestaan te bedreigen. De volgende strijd die we aangaan, is die van het eeuwige leven. Eerst denk je, dat is onzin en onmogelijk. Maar als je dan wat verder leest, begrijp je dat dit helemaal aan het gebeuren is. Fascinerend toch?”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ik hou van start-ups met een duurzame missie. Zo is Yuma Labs van Sebastiaan de Neubourg een erg mooi verhaal.”

Duurzaamheid is niet langer een niche voor eco-warriors maar dwingt meer en meer een plaats af in elke onderneming

“Ze maken zonnebrillen van gerecycleerde PET flessen. Nadien worden de zonnebrillen zelf ook 100% gerecycleerd en zo krijg je een echt circulair model. Duurzaamheid is niet langer een niche voor eco-warriors maar dwingt meer en meer een plaats af in elke onderneming.”


Op welke realisatie ben je het meest trots?

Dat ik met BEEGO in 2018 startte met welgeteld vier studenten aan mijn keukentafel en we vandaag toch maar mooi ruim 5.500 huisbezoeken op de teller hebben staan. In volle coronacrisis haalden we 350.000 euro op met een verhaal waarmee we een two-sided market aanspreken met een weinig evident recurrent businessmodel.”

“De sleutel van ons succesverhaal is de impact die vandaag overduidelijk is: 39% van de Belgen heeft een tekort aan digitale vaardigheden, net op de moment wanneer crisis nog eens op de digitale gaspedaal gaat staan.”