(Photo by JoPhotography)

Orthoptist-optometrist Koen Van Pottelbergh, ook bekend als ‘Den Brillenman’, won als oprichter van non-profitorganisatie Eyes for the World enkele jaren terug de Belgisch-Luxemburgse finale van Chivas Venture.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Door een goede wandeling in de natuur. Vooral de rust en de schoonheid ontdekken in je eigen streek geeft me terug verse krachten en energie om verder te doen. En uiteraard een lekker etentje met het vrouwtje staat ook altijd op mijn verlanglijstje.”


Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik ben niet echt een big spender. Ik geniet graag van de gewone dingen des levens. Al ga ik uiteraard graag eens goed culinair eten en reis ik graag de wereld rond.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Recent heb ik ‘Black box van de topverkoper’ van Kathleen Cools gelezen.”

“Ik leer ontzettend graag bij aan de ‘universiteit van het leven’. Je bent nooit te oud om bij te leren. Het prikkelt mijn creativiteit van het ondernemen. Nieuwe inzichten mixen met oude om zo steeds weer vernieuwing te realiseren.”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

YumaLabs van Sebastiaan de Neubourg. Dit Antwerpse merk maakt met 3D-printingtechnieken zonnebrillen van weggegooide petflessen: 100 procent circulaire brillen met volledig demonteerbare monturen. Ik hou van jonge Belgische ondernemers die anders durven denken. Ik wens Sebastiaan en zijn team dan ook heel veel succes toe.”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Mijn mooiste realisatie is zonder twijfel het opstarten van ‘Eyes For The World’ dat mensen wereldwijd helpt om terug te zien. Ondertussen heb ik ook ‘Eyes For Belgium’ opgestart omdat heel veel mensen ook hier bij ons geen bril kunnen aanschaffen. Momenteel werk ik samen met heel wat sociale huizen , het Rode Kruis en Fedasil.”

Als gevolg van dat succes kon ik in Mechelen een nieuw brillenconcept opstarten, dat ‘Den Brillenman’ werd gedoopt. Centraal staat niet enkel de bril om er goed uit te zien maar ook de glazen om scherp te zien en dit aan een zeer betaalbare prijs.”