Mathias Van Dosselaer is co-founder en Executive Producer van yondr, een immersive media agency uit Beveren, dat gespecialiseerd is in de creatie van 360° videos en virtual reality experiences.

Hoe kan je naast je drukke ondernemers bestaan het best ontspannen?

Ik ben iemand die heel moeilijk kan ontspannen. Al probeer ik tegenwoordig toch wat meer ‘de knop’ uit te zetten. Tijdens de lockdown ga ik wel vaker wandelen, maar dat is zeker niet mijn favoriete bezigheid. Ik sport wel zeer regelmatig. Op weekdagen doe ik dat heel vroeg in de ochtend: fietsen, lopen of wat stabilisatie oefeningen. In het weekend proberen we er met de vrienden eens op uit te trekken voor een fiets- of MTB-tocht.”

“En uiteraard kan ik ook genieten van quality time met mijn vriendin en mijn dochtertje. Ook de thuiswedstrijden van Waasland-Beveren zorgen voor de nodige ontspanning. Toegegeven, het spelniveau kan beter - en dan druk ik mij nog zacht uit - maar als echte fans staan we er, iedere keer opnieuw!”


Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik ben vrij materialistisch ingesteld maar ben zeker geen ‘big spender’. Maar als ik iets koop, moet het wel kwaliteit zijn: kledij, schoenen, petten, horloges en sportmateriaal, dat zijn allemaal zaken waar ik graag geld aan uitgeef. Eigenlijk ook aan reizen en etentjes. Dat past wel een beetje bij mijn zwart-wit denken: Als je iets doet, doe het dan meteen goed. Of doe het helemaal niet.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik ben zeker geen boekenfanaat, maar dit boek wil ik toch iedereen aanraden: The 5 AM Club van Robin Sharma. Ik was al een vroege vogel maar door dit boek ben ik er nog meer van overtuigd dat om 5 uur s’ochtends opstaan voor bijzonder veel rendement zorgt. Ik sport, bekijk mijn mails en bereid de dag voor. En dat terwijl de overgrote meerderheid nog in bed ligt. Ik kan het iedereen aanraden, ook al is het zeker niet evident.”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“We stevenen de komende jaren af op een gigantische kloof op het gebied van benodigde skills om beschikbare plaatsen op de arbeidsmarkt in te vullen. Tegen 2030 spreken we voor België alleen al over 584.000 posities waarvoor geen gekwalificeerde kandidaten kunnen worden gevonden. Dat zou een ongerealiseerde omzet van 95 miljard euro met zich meebrengen!”

“De ontwikkelingen door COVID-19 hebben de digitalisering en automatisering maar in een stroomversnelling gebracht. Daarom geloof ik heel hard dat we de komende maanden en jaren nog veel gaan horen van Stellar Labs. Met hun ‘evidence-based en brain-friendly’ leermethode zijn ze in staat om door middel van open programma’s of op maat gemaakte trajecten een workforce op een effectieve en aangename manier bij- of zelfs om te scholen.”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Het traject dat we met yondr tot op heden hebben afgelegd, is eigenlijk visueel weer te geven door middel van de ‘Gartner Hype Cycle’. Veel harder kan je die grafische representatie van de maturiteit van emerging technologie niet ervaren, denk ik.”

“Op een gegeven moment stonden we echt te wankelen op een stoel met een strop om de hals, tot tweemaal toe, maar de veerkracht, de juiste pivots en het harde werk van het team heeft ervoor gezorgd dat 2020 alsnog een succesjaar is geworden.”