Yana Smits is oprichtster van Girlsmode, een co-working space voor jonge ambitieuze vrouwen, en één van de twee gezichten achter de populaire podcastreeks ‘50 koffies’. “In je omgeving heb je mensen nodig die heel ver van jouw ondernemersverhaal staan om je af en toe uit je ‘bubbel’ te halen.”

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

Ik hou van sporten. Jammer genoeg is dit vaak het eerste dat ik uit mijn agenda schrap als ik het druk heb. Als ik er toch de tijd voor vind, helpt dat mij enorm om te ontspannen en mijn hoofd vrij te maken.”

“Daarnaast hou ik van een goed glas wijn met mijn man en/of vrienden. Het liefst combineer ik deze twee hobby’s: na een partijtje tennis of voetbal met vrienden afsluiten in de cafetaria met een leuke babbel.”

In je omgeving heb je mensen nodig die heel ver van jouw ondernemersverhaal staan om je af en toe uit je ‘bubbel’ te halen.

“Iemand vertelde me ooit dat je in je omgeving mensen nodig hebt die heel ver van jouw ondernemersverhaal staan om je af en toe uit je ‘bubbel’ te halen. Als je graag doet wat je doet, kan je jezelf wel eens verliezen in je werk of contacten die er rechtstreeks mee te maken hebben. Dit verkleint je wereld enorm. Zoek daarom vrienden ver buiten je ondernemerswereld om eens over totaal andere zaken te praten, zoals in de cafetaria van de zaalvoetbal.”


Waaraan geef je graag geld uit?

Dingen die mijn levenskwaliteit vooruit helpen. Ik hou van hard werken, maar als het op mijn privétijd aankomt ben ik best lui. Ik hou er dan ook van om deze vrije uren zo kwalitatief mogelijk in te zetten en me zo weinig mogelijk bezig te houden met dingen die ‘moeten’.”

“Daarom zijn een mooie reis, een goed restaurant en zoveel mogelijk huishoudelijk werk uitbesteden zijn dingen waar ik graag geld aan uitgeef.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

De eeuw van de vrouw van Alexander De Croo. Het is een enorm waardevol boek, gebaseerd op verschillende onderzoeken, dat een duidelijk beeld neerzet over genderongelijkheid en de economische gevolgen daarvan.”

“Het is een topic dat me nauw aan het hart ligt en het wordt in dit boek op een heel feitelijke manier vanuit een mannelijk perspectief weergegeven. Daarnaast geeft het een duidelijk beeld van het belang van dit onderwerp.”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Een moeilijke vraag! Ik werk dagelijks met verschillende onderneemsters samen in mijn co-working space in Antwerpen. Ik zie dus elke dag veel inspirerende mensen die volledig gaan voor hun doel.”

“Als ik er dan toch maar één mag kiezen, ga ik voor Lore Janssens van Oh Yaz. Zij is bezig met de wereld van het ondergoed te revolutioneren door onderzoek te doen naar nieuwe materialen in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen. Ik vind het ongelofelijk inspirerend als mensen dingen in vraag stellen die we zo gewoon zijn.”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Op onze podcast 50Koffies. Nadia (El Makhfi, de andere oprichtster; nvdr) en ik hebben enorm hard gewerkt om iets kwalitatiefs neer te zetten. Dit wekelijks zien groeien en de positieve reacties kunnen lezen, geeft een ongelofelijk goed gevoel.”

“Daarnaast is het supertof om al die interessante podcast-gasten te ontmoeten en zoveel van hen te kunnen leren.”