Volgens Wouter Haan, oprichter en eigenaar van online drukkerij Simian (moederbedrijf van Drukland, Reclameland en Flyerzone), doe je als ondernemer je beste investeringen in personeel, opleidingen en je bedrijfscultuur. De Nederlander opende vorig jaar in ons land een eerste fysieke kantoor van Drukland en leerde daarmee de Belgische markt en gewoontes nog beter kennen. De ambities zijn groot. “Binnen dit en drie jaar moet Drukland het grootste online platform in België zijn om drukwerk te bestellen. Toch draait ondernemen voor mij meer om het spel dan om de knikkers.”

Hoe belangrijk is geld voor jou?

“Geld is niet belangrijk voor mij. Natuurlijk is het een middel om mijn rekeningen te betalen, maar het is geen hoger doel om veel centen te hebben. Bij het ondernemen vind ik het spel leuker dan de knikkers.”

Wat was tot dusver je beste investering?

“Mijn betere investeringen heb ik, denk ik, vorig jaar gedaan. Op moment dat omzet wegviel doordat klanten dicht waren door lockdowns en avondklokken ben ik gaan investeren in mijn medewerkers. Met als resultaat dat in totaal 51 collega’s een lean training hebben gevolgd en hun certificaat behaalden. Hierdoor is de bedrijfscultuur zeer positief veranderd. Achteraf gezien had ik het veel eerder moeten doen.”

En je slechtste investering?

“Ik vrees dat ik hierop moet antwoorden: de bouw van het nieuwe kantoor. Door corona ben ik hier halverwege mee gestopt. Nu staat er een half af kantoor. Kan je niets mee.”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Spijt heb ik eigenlijk nooit van dingen die ik heb gedaan, hooguit van dingen die ik niet of te weinig of te laat heb gedaan. Onlangs hebben we een kantoor in België geopend. In de weken dat ik in Brugge werkte, kreeg ik meteen mee hoe hard onze Belgische klanten dit weten te waarderen.”

Spijt heb ik eigenlijk nooit van dingen die ik heb gedaan, hooguit van dingen die ik niet of te weinig of te laat heb gedaan

Ben je iemand die überhaupt vaak piekert?

“Piekeren doe ik eigenlijk niet heel veel. Ofschoon we in totaal meer dan 500.000 klanten hebben en 24 uur per dag werken, kan ik het makkelijk loslaten. Maar goed ook, anders zou het niet werken. ‘s Nachts lig ik niet wakker, hooguit van het gesnurk van mijn partner (lacht).”


Welke grote ondernemersdroom koester je nog?

“In maart 2020 hebben we een nieuwe productiehal geopend, inclusief alle nieuwe persen en machines die daarbij horen. Door corona konden we daarmee helaas geen volle gas geven. Omdat we nu over een enorme productiecapaciteit beschikken, wil ik binnen nu en drie jaren verdubbelen, ook in België. Drukland moet dan met afstand het grootste online platform zijn om drukwerk en sign producten te bestellen.”


Welke opofferingen moet je in je privéleven doen om te kunnen ondernemen?

Dat ik veel werk, vind ik geen opoffering maar fijn. Ik ervaar het ook niet als werk. Op het moment dat ik het écht als werken ga ervaren, kan ik er maar beter mee stoppen.”

Heb je naast ondernemen nog andere passies?

Naast het ondernemen vind ik hardlopen leuk. Samen met een vriend hebben we ons ingeschreven voor de halve marathon in Berlijn, die begin april plaatsvindt. Maar eerlijk is eerlijk, ik moet nog wel meer gaan trainen.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die jij de voorbije jaren geleerd hebt?

Niets komt je aanwaaien, je moet er voor knokken. Dus ga met open vizier op je doel af en laat je door niets of niemand afleiden.”