Zaïna De Beer is founder van Alpha Legal Creatives. Als creatieve juriste combineert ze juridische knowhow met brandings skills, om zo ondernemers niet alleen de juiste grafische producten zoals merknamen of logo’s aan te bieden maar hen vooral ook te beschermen tegen plagiaat en onrechtmatig gebruik. “Elke ondernemer heeft het recht om zijn of haar business op een veilige manier uit te bouwen. Plagiaat is in de dagelijkse praktijk nog te vaak aanwezig. Ik wil dit voorkomen en awareness creëren!”

Hoe belangrijk is geld voor voor jou?

Geld is een mindset. Voor mij is het een middel om de beste versie van jezelf te kunnen worden. Geld is visualiseren: durven dromen over wie ik kan zijn en dit dan ook in actie omzetten. Geld maakt het ook mogelijk om mijn skills non-stop te verbeteren, om mijn naasten en vrienden te verwennen en te investeren in wat ik waard vind. Kortom, geld betekent groeien!

Wat was tot dusver jouw beste investering?

Iedere investering die ik doe in mijn creative legal agency. Bijvoorbeeld in de vorm van een leuke netwerktrip. Zo ben ik begin dit jaar samen met Bloovi en 100 andere ondernemers naar Dubai geweest, een onvergetelijke ervaring waar ik ongelofelijke connecties heb kunnen leggen. In november, wanneer Bloovi naar Web Summit in Lissabon trekt, ben ik opnieuw van de partij!”

De allerbeste investering die je kunt doen, is uiteraard nog altijd in jezelf

“Maar ook in de mensen met wie ik samenwerk, investeer ik graag en veel. Werken met de juiste mensen is een belangrijke investering voor de lange termijn. Maar de allerbeste investering die je kunt doen, is uiteraard nog altijd in jezelf.”

En je slechtste investering?

“De aankoop van dure mode items die dan uiteindelijk toch niet zo heel lang in de mode blijven. Never again (lacht)!”


Waar heb je professioneel gezien spijt van?

“Dat ik niet sneller mijn kans heb gewaagd als ondernemer. Ik had dit meteen na mijn rechtenstudies moeten doen.”

“Geen tijd te verliezen als je werkt vanuit je ‘why’. Maar nu ben ik waar ik wil zijn, dus gaan we vol enthousiasme en met veel overgave door!”

Ben je iemand die vaak piekert?

“Ik pieker heel veel en daar is helemaal niks mis mee. Integendeel. Want wist je dat wanneer we aan slow thinking doen, we sowieso creatiever zijn. Daar hoort dus ook piekergedrag bij. Ik geef trouwens workshops over ‘hoe je creativiteit kunt boosten in je onderneming’, waarin ik mensen linken en connecties leer leggen. Nieuwe ideeën en projecten ontwikkelen. En voldoende tijd nemen voor creative thinking!”

Mensen die veel piekeren, denken vaker na, doen alles trager en zijn creatiever in alles wat ze doen. En dat is exact wie ik ben

“Mensen die veel piekeren, denken vaker na, doen alles trager en zijn creatiever in alles wat ze doen. En dat is exact wie ik ben (lacht). Mijn brein staat nooit stil, ‘s avonds en ‘s ochtends durft het al eens op hol slaan waardoor ik heel veel ideeën binnenkrijg. Mezelf omschrijven als een onuitputtelijke ideeënmachine is niks overdreven.”


Wat is voor jou het leukste aan ondernemen?

“Met Alpha Legal Creatives, dat ik in 2019 uit de grond stampte, heb ik als eerste legal en branding in één concept gegoten waardoor we klanten van A tot Z kunnen helpen bij zowel het beschermen als uitbouwen van hun business. Dit was mijn grote droom, om kunst en legal te combineren. Ondernemen is voor mij constant nieuwe dingen en mensen ontdekken en elke dag samen groeien. Want samen zijn we sterker, wat ik ook zo mooi vind aan dit boeiende traject dat ik momenteel aan het afleggen ben.”

Dit was mijn grote droom, om kunst en legal te combineren

Welke andere grote ondernemersdroom koester je nog?

Het grootste creative legal agency in België en Nederland worden waar keihard, maar vooral met passie en ziel, wordt gewerkt. En dit aan tarieven die voor iedereen betaalbaar zijn. Elke ondernemer heeft immers het recht om zijn of haar business op een veilige manier uit te bouwen. Plagiaat is nog te vaak aanwezig. Ik wil dit voorkomen en awareness creëren! Zeker nu met de metaverse!”

Aangezien ik zelf ook artieste ben, wil ik nog dit jaar starten met mijn eigen NFT’s

“Aangezien ik zelf ook artieste ben, wil ik nog dit jaar starten met mijn eigen NFT’s. We brengen wie we zijn in de digitale wereld. Hoe leuk zou het zijn om ook zoveel mogelijk digitale kunst te kunnen beschermen met mijn bedrijf. Dit is mijn missie: groeien in community’s. We hoeven het immers niet alleen te doen.”

Waar hoop je binnen twee à drie jaar te staan?

“Binnen 2 tot 3 jaar doe ik nog altijd wat ik vandaag doe, maar tegen dan heb ik nog zoveel meer mensen geïnspireerd. Heb ik nog meer ondernemers beschermd tegen plagiaat en ben ik de nummer één juriste bij wie je moet zijn om je business en branding te beschermen.”


Welke opofferingen moet je privé doen om fulltime te kunnen ondernemen?

Mijn rust en balans zien heel erg af sinds ik ondernemer ben. Ik kan veel moeilijker rust vinden omdat mijn brein altijd aanstaat. Ik werk zo hard vanuit mijn passie dat ik dit niet zomaar van het ene op het andere moment kan uitschakelen.”

“Mezelf zet ik niet langer op de eerste plaats. Mijn missie komt steeds voorop en dat vraagt best wel een grote opoffering. Ik doe alles voor die ene grote droom.”

Heb je naast ondernemen nog andere grote passies?

“Ik ben naast fulltime ondernemer ook beeldend kunstenaar. Als keramiste creëer ik bedreigde diersoorten die ik dit jaar trouwens tentoonstel in verschillende exporuimtes in Antwerpen.”


Wat is de belangrijkste ondernemersles die je de voorbije jaren hebt geleerd?

“Om het met de woorden van Simon Sinek te zeggen: “Innovation is born from the struggle. Ik heb geleerd dat ik elke dag durf visualiseren wie ik wil zijn en dat ik bereid ben om af te zien voor die droom. Omdat ik zo hard geloof in de betere wereld die ik met mijn onderneming wil creëren.”

Ik ben elke dag 300% mezelf, ook voor een ondernemer is dat uitermate belangrijk

“Ook heb ik geleerd dat groeien soms gepaard gaat met pijn en verdriet. Hoe beter ik het doe, hoe meer verandering er zich voordoet rondom mij. Sommigen vallen af en er komen nieuwe, creatieve mensen in de plaats. Niet iedereen gelooft in mijn droom en dat is best ok.

“Steve jobs zei “creativity is connecting things”. Ik ben nog nooit zo creatief geweest in mijn leven als in mijn ondernemerschap vandaag. Ik durf linken leggen, connecties zien, neen zeggen, dagelijks mediteren en vooral ook mezelf zijn. Ik ben elke dag 300% mezelf, ook voor een ondernemer is dat uitermate belangrijk!”