Hard werken, de knop nooit uitzetten, het ene na het andere probleem oplossen… Vakantie? Oké, maar eerst nog even die mails lezen. Misschien wel hét clichébeeld van ondernemerschap. Clichés zijn er voor een reden, weet business coach Katrin Van de Water. “Mensen denken onterecht dat dit de enige weg naar succes is”, zegt ze. Mis, meent de coach. Van de Water heeft zich dan ook gespecialiseerd in high-end ondernemen: een simpeler businessmodel waarbij je je richt op de bovenkant van de markt en waarmee je heel wat stress van je afschudt.

Ze moet even de jaren tellen, maar het klopt toch: Katrin Van de Water is binnenkort vijftien jaar ondernemer. Na een burn-out en bore-out voor haar dertigste ging ze op zoek naar wat ze écht wilde doen. “Hoe komt het toch dat ik graag werk, maar toch zo vastloop in mijn job?” Deze vraag hield haar bezig. Uiteindelijk heeft ze de sleutel gevonden om energie te krijgen uit werk, hieruit is een methode ontstaan die ze niet voor zichzelf wilde houden. Hieruit is haar eerste bedrijf ontstaan: Passion for Work. Op 12 jaar bouwde ze dit bedrijf uit tot een sterk merk, actief in loopbaanbegeleiding.

Met haar destijds zestien freelance coaches heeft Van de Water duizenden mensen begeleid naar hun droomjob. Een groot team en klantenbestand dus. Het bracht haar vier jaar op rij een omzet van om en bij het miljoen euro. In 2019 was het genoeg geweest. “De stress van mensen aansturen, de verantwoordelijkheid van zoveel klanten, continu brandjes blussen, de toenemende concurrentie...: dat businessmodel met een groot team, veel stress, veel werken, hoge marketingkosten en een dalende winstmarge paste niet meer bij mij als single mom die vooral graag bij haar zoontje wou zijn.

High end business coach Katrin Van de Water

Chaos in je hoofd

Als business coach weet Van de Water maar al te goed dat ze niet de enige ondernemer is voor wie een complex businessmodel eigenlijk niet werkt. Maar wat maakt je business té complex? “Een te divers aanbod, een te brede doelgroep, geen goed gedefinieerd probleem oplossen of geen concrete oplossing aanbieden, ingewikkelde marketingstrategieën waarbij je duizenden euro’s moet spenderen om er maar een kleinigheid uit te halen”, somt ze op.

Stress, relatieproblemen, je kinderen niet veel zien: wil je die hoge prijs wel betalen?

Het gevolg? Chaos in je hoofd. “Je werkt je te pletter, maar het levert weinig op. Je omzet gaat misschien wel omhoog, maar als je kijkt hoeveel je er werkelijk aan overhoudt, dan is dat vaak teleurstellend. Iedereen in het bedrijf wordt er beter van, behalve jijzelf. Medewerkers gaan zorgeloos op vakantie, jij zit in een hotel ergens in een hoekje met je laptop waar de wifi sterk genoeg is om je mails te checken — ik ken het, ik heb het ook gedaan.”

Je bent met van alles bezig maar vraag is of je er écht nog gelukkig van wordt... “Nochtans zijn de meeste mensen ondernemer geworden omdat ze geen slaaf willen zijn van een job. Ze willen vrijheid ervaren, hun eigen ding doen. Maar op den duur ben je te veel manager en brandjesblusser. Stress, relatieproblemen, je kinderen niet veel zien: wil je die hoge prijs wel betalen?”

Je mooiste leven

Katrin Van de Water heeft zichzelf die vraag ook gesteld. Het antwoord was duidelijk: nee. Ze verkocht Passion for Work in 2019 en startte haar tweede bedrijf Passion for Business op met een totaal ander businessmodel gebaseerd op high-end ondernemen. “Ik heb nu een duidelijke doelgroep: coaches, trainers en consultants met een minimum omzet van €100.000 die hun omzetplafond bereikt hebben. Ik heb geen team meer, ik geef geen geld meer uit aan advertenties, heb geen funnels, maar wél veel meer tijd voor mijn zoontje en mijn beperkt klantenbestand en heb hele mooie omzetten én winstmarges.

Ik start maximum twee nieuwe klanten per maand op en coach maximum 25 uur per maand. Buiten die uren doe ik uiteraard nog andere dingen voor mijn bedrijf: ik leer voortdurend bij, praat met mijn eigen businesscoach en ben bereikbaar voor klanten buiten de sessies. Maar mijn hoofdtaak, ondernemers begeleiden, is beperkt in aantal uren. Er hangt uiteraard een kostenplaatje aan mijn programma’s, maar dat is net het punt van high-end ondernemen: je kiest een specialisme en daar hoort een hogere prijs bij. Een specialist verdient ook meer dan een huisarts.”

Ik start maximum twee nieuwe klanten per maand op en coach maximum 25 uur per maand

Wil je erachter komen of jouw huidige manier van ondernemen wel echt is wat je wilt, dan kan je je volgens Van de Water deze vraag stellen: “Wat kan ik doen om mijn mooiste leven te leven?”, klinkt het. “Want daar draait het toch om hé? Kijk, mijn moeder en ex-partner zijn op jonge leeftijd overleden. Ik heb van heel dichtbij gezien dat het leven kort kan zijn. Daarom moet je vooral nu leven, nu doen wat je wil. Word je gelukkig van een 70-uren-werkweek, doe dan gerust voort. Maar veel mensen willen dat niet als het anders kan maar zien de mogelijkheden niet. En het is écht een keuze.

Als je weet welke levensstijl je wilt, dan is het tijd voor de volgende stap: “Welke omzet wil je halen om die levensstijl te hebben? Hoeveel vraag je voor je aanbod en hoeveel klanten moet je dan per maand binnenhalen? Hoe zou het zijn om met je kennis een €10.000 programma te maken? Het is ook goed om naar het fiscale aspect te kijken. Als coach, trainer of consultant heb je weinig bedrijfskosten, waardoor je vaak hoge belastingen betaalt. Er zijn fiscale optimalisaties mogelijk waardoor je passief inkomen creëert en je privégeld groeit als je bedrijf groeit”, vertelt de coach. “Volledig legaal hé, voor alle duidelijkheid”, lacht ze.

Bewuster ondernemen

Aanbod scherp stellen, prijzen verhogen, website en social media presence aanpassen aan het doelpubliek dat je wil bereiken: high-end ondernemen draait rond een simpel businessmodel, maar Van de Water benadrukt dat het daarom nog niet altijd gemakkelijk is. “Je ego moet er wel tegen kunnen. Kom je in dat hoger segment qua prijzen, heb je een heel specifieke doelgroep, dan moet je ermee kunnen leven dat mensen al eens vaker ‘nee’ zeggen. Of dat er een week geen nieuwe aanvragen binnenkomen.”

Mensen komen niet naar mij omdat ze gewoon meer geld willen verdienen op de kap van hun klanten

Toch wil Van de Water benadrukken dat het bij dit businessmodel niet enkel draait om het geld. “Ik weet dat het wel zo klinkt”, zegt ze. “Maar mensen komen niet naar mij omdat ze gewoon meer geld willen verdienen op de kap van hun klanten. Nee, ze willen klanten net beter begeleiden op een persoonlijker en diepgaander niveau, iets dat niet kan in een op massa gericht bedrijf. Tegelijk willen ze voor zichzelf een levensstijl creëren waar ze gelukkig van worden.”

Bewuster ondernemen, daar gaat het eigenlijk om. “Er wordt ons voorgehouden dat een groter team of online programma’s de enige twee opties zijn als je wil groeien als ondernemer in de kennissector. Het eerste bezorgt je onnodig veel stress, het tweede levert je niet meer geld op. Integendeel: zo’n programma verkocht krijgen vraagt veel marketingbudget. Het doet je alleen in de middenmoot belanden waar veel concurrenten mee happen naar elke klant. Maar er is dus een derde optie: high-end gaan, dan kies je pas écht voor vrijheid.”

Geïnspireerd door Katrin Van de Water en haar kijk op high-end ondernemen? Vraag je gratis strategiesessie aan en kom te weten welke mogelijkheden zij ziet voor jou.

---------------------------------------------------------------------

Wil je excelleren als ondernemer?
Schrijf je in voor de gratis online inspiratiesessies die Bloovi organiseert en laat je inspireren door onze professionele ondernemerscoaches.

---------------------------------------------------------------------