Ethereum ontwikkelaars verspreid over de hele wereld zullen komende week een van de grootste software-upgrades uitvoeren die de cryptosector ooit heeft gezien. Er is jarenlang gewerkt aan een energiezuinigere versie van de Ethereum-blockchain, dat aan de basis ligt van een gigantisch ecosysteem van cryptocurrencies, digitale tokens (NFTs), games en apps.

De ontwikkelaars hebben de succesvolle voltooiing bevestigd van de voorwaarden (shadow forks) die nodig zijn voor de langverwachte blockchain upgrade, The Merge. Deze stap gaf aan dat het Ethereum netwerk klaar is voor de overgang naar een proof-of-stake mechanisme.

Shadow forks helpen ontwikkelaars met stresstesten om de veiligheid van het netwerk te garanderen tijdens permanente upgrades. De Ethereum ontwikkelaars implementeerden de eerste shadow fork op 11 april 2022. Het testnet stelde Ethereum ontwikkelaars in staat om te oefenen met het draaien van nodes, het uitrollen van contracten en het testen van de infrastructuur, naast andere functionaliteiten.

Naast schaalbaarheid en privacy zullen ook duurzaamheidsaspecten worden aangepakt zodra The Merge is geïmplementeerd. Ethereum gebruikt momenteel een buitensporige hoeveelheid elektriciteit. Door The Merge zal het energiegebruik met 99% verminderen. Dit zal Ethereum op de lange termijn zeer duurzaam maken, het netwerk verder beveiligen en het milieuprobleem oplossen. Dit zijn extra troeven vanuit het oogpunt van institutionele adoptie.

De CEO van cryptobeurs BitMEX, Alexander Höptner, benadrukte de noodzaak om goed op te letten tijdens de Ethereum-upgrade om downtime van de service te voorkomen.

In gesprek met Cointelegraph legde Höptner uit: "Je moet wakker zijn en zien wat er gebeurt. Er is een kans op hoge volatiliteit. En dus moet je ervoor zorgen dat je diensten up and running zijn. [...] We verwachten geen grote verstoringen buiten de volatiliteit." De CEO verklaarde verder dat het succes van The Merge afhankelijk zou zijn van de steun van de community.

Een recent rapport van de Ethereum Enterprise Alliance (EEA) laat zien hoe het Ethereum ecosysteem is gegroeid tot op een punt waar het netwerk kan worden gebruikt door bedrijven om echte problemen op te lossen. Van supply chain management use cases tot betaaloplossingen die worden gebruikt door bedrijven als Visa en PayPal. Het Ethereum netwerk is uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde publieke blockchains.

Google Cloud ontwikkelaar Sam Padilla kondigde vrijdag aan dat een Ethereum Merge aftelklok live is in de Google Zoekmachine. Zoekopdrachten naar "Ethereum Merge" geven nu een aftelklok weer samen met de huidige hashrate, difficulty en merge difficulty.