Volgens Ethereum-developer Ben Edgington is de aankomende Ethereum Merge dé belangrijkste gebeurtenis in de crypto-industrie sinds de uitvinding van Bitcoin en Ether. Hij vergelijkt de upgrade met “de motor van een vliegtuig vervangen mid-flight”.

Ben Edgington is geen onbelangrijk figuur. Hij is de oprichter en product lead van open-source Ethereum consensus client Teku, en werkt al 4,5 jaar ononderbroken aan de langverwachte Merge-upgrade van de Ethereum-blockchain. Voor een industrie die amper 15 jaar oud is, is dat een eeuwigheid. Edgington werkt naar eigen zeggen zo’n 15 uur per dag in aanloop naar The Merge, die gepland staat voor midden september.

Ter opfrissing: The Merge is een ingrijpende upgrade van de Ethereum blockchain, waarbij het Ethereum-netwerk zal mergen met de Beacon chain, die momenteel in ontwikkeling is. Daarmee maakt de Ethereum blockchain de transitie van het huidige Proof of Work-model naar een milieuvriendelijker Proof of Stake-systeem. Ook het monetair beleid van Ethereum zal daarmee een grondige verandering ondergaan.

Grote beleggers op Wall Street houden The Merge met Argusogen in de gaten en zien de upgrade als een kans om te profiteren van hoge rendementen, nu veel mensen speculeren dat The Merge een grote impact zal hebben op de waarde van Ethereum. “Dat is”, volgens Edgington, “absoluut niet ons doel als ontwikkelaars van het Netwerk.”

“Ik ben echt niet geïnteresseerd in prijsspeculatie. Ik ben persoonlijk al jaren met dit ding bezig. Crypto heeft intussen een hoop ups en downs doorgemaakt”, zegt hij. “The Merge is vooral op het technische en het ecologische gericht. Prijs is daarvan losgekoppeld voor mij.”

Edgington noemt The Merge daarbij “de meest ambitieuze upgrade die ooit gedaan is in de industrie. De volledige infrastructuur van Ethereum en alle activiteit die op het netwerk gebeurt (denk aan DeFi, NFT’s, …) verhuist daarbij naar een Proof of Stake platform. Het is een fundamenteel herontwerp van een keten die honderden miljarden dollars aan waarde heeft, waarbij we de motor van het vliegtuig verwisselen midden in de vlucht. ”

De impact van The Merge

Een andere manier waarom The Merge zo’n big deal is, is het ecologische aspect van de upgrade. Door de switch van een energie-intensief Proof of Work systeem naar een Proof of Stake model, zal het energieverbruik van het Ethereum-netwerk met 99 (!!) % verminderen.

“Ethereum stoot bijna een megaton koolstofdioxide uit, wat ik verschrikkelijk vind”, aldus Ben Edgington. “Daar een eind aan maken, is voor mij enorm en is altijd een grote drijfveer geweest.”

“Vanuit economisch perspectief, kan de Merge ook de staking-inkomsten voor stakers verdubbelen. Gebruikers die Ethereum staken krijgen daarbij een deel van de koek van transactie-inkomsten en MEV (Miner Extractable Value)”, stelt Ben. “Dit zal bepaalde gebruikers toestaan om meer passieve inkomsten te genereren door bij te dragen aan de stabiliteit én veiligheid van het netwerk én tegelijkertijd hun (Ethereum) tokens te behouden.

Het houdt daar niet op voor Edgington.

“Ik wil benadrukken dat dit slechts een begin is. We hebben dit concept al een lange tijd, en er zitten veel bewegende delen aan”, stelt de Ethereum-ontwikkelaar. “Dit is een tienjarig programma van verbeteringen en upgrades aan het protocol. Misschien kunnen we dan met pensioen. Tenminste, dat hoop ik”, sluit Edgington af.

Meer lezen over The Merge?

Ethereum Foundation: “The Merge” zal transactiekosten en netwerkcapaciteit niet veranderen

Ethereum researcher Vivek Raman: 'The Merge' is kans voor Ethereum om Bitcoin van troon te stoten